Începe a treia ediție a ClujShorts. Festivalul nu obține nici în acest an finanțare de la autorități

Foto: Dan Bodea

A treia ediție a Festivalului ClujShorts se desfășoară în perioada 23-29 martie la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.

Astfel, în cele șapte zile de festival, publicul va avea ocazia să urmărească 160 de filme, dintre care 55 înscrise în competiția oficială, spre deosebire de anul trecut când au fost proiectate 125 de filme, respectiv 52 în competiția oficială. În cadrul ediției din acest an vor fi decernate 16 premii.

CAIET_SALA_ZILE_15_FINAL_OK_FINAL_Page_01-730x1024ClujShorts va începe marți, 24 martie, cu o serie de proiecții speciale dedicate copiilor, pe trei categorii de vârstă, 4, 8 și 12 ani. Miercuri, 25 martie va fi organizat un masterclass la Facultatea de Teatru și Televiziune susținut de regizorul Kenan Gorgun din Belgia, urmând ca ziua să continue cu două sesiuni de proiecții la Cinema Victoria.

Joi, vineri și sâmbătă sunt dedicate atât proiecțiilor de animație pentru cei mici, cât și filmelor de scurtmetraj înscrise în competiție. Proiecțiile mai sunt însoțite de evenimente conexe precum party-uri sau întâlniri de socializare. Sâmbătă, 28 martie, de la ora 16.00 este programată o întâlnire cu regizorul Nora Fingscheidt. Gala de premiere are loc duminică, de la ora 16.00, iar de la ora 21.00 este programată proiecția filmelor câștigătoare.

Juriul Festivalului Cluj Shorts este format din Gabor Xantus, Ioan Pop-Curșeu și Sergiu Matei, specialiști din domeniul cinematografiei cu arii extinse de specializare.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Aș vrea să subliniez varietatea deosebită ca filmelor înscrise în festival, filme realizate de tineri, de studenți sau de regizori deja consacrați în circuitul filmelor de scurtmetraj. Este o idee bună în acest an ca filmele să fie împărțite pe categorii de vârstă, pentru a putea observa și dinamica publicului. Am avut o sarcină dificilă și încă este un mister cum vor fi împărțite premiile. Raportat la anul trecut, am observat filme cu o calitate mult mai bună a imaginii și foarte originale. Nu există o tendință generală a tematicii. ClujShorts nu și-a propus să fie un festival foarte direcționat, ci unul deschis, care să dea o șansă de afirmare atât documentarelor, cât și filmelor de ficțiune sau animație”, a precizat Ioan Pop-Curșeu în calitate de membru al juriului. În a treia ediție a ClujShorts sunt prezente scurtmetraje realizate de regizori din Franța, Germania, Portugalia, Elveția, Belgia, Irlanda, Iran, Brazilia, Argentina, Canada, Turcia. Din cele 645 de filme înscrise, în total, în festival, aproximativ 35 au provenit din România, însă în competiția oficială au ajuns doar 16. Din Cluj au fost selectate trei.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În ceea ce privește implicarea autorităților în finanțarea festivalului, Rareș Stoica, directorul artistic al festivalului, a precizat că autoritățile nu au sprijinit deloc acest eveniment. „Ni s-a spus că festivalul este în afara perioadei de finanțare de la Primărie. Nu am avut nicio șansă din această cauză și, ca urmare, totul este susținut de Asociația Persona cu ajutorul sponsorilor și partenerilor. Clujul are o activitate festivalieră bogată și ne-am găsit locul cu greu. Este un fel de sacrificiu să organizăm festivalul în această perioadă, dar ne asumăm acest lucru”, a spus Rareș Stoica.

Mai multe detalii despre Festivalul ClujShorts puteți afla accesând site-ul evenimentului: http://clujshorts.ro/. Proiecțiile de filme au loc la Cinema Victoria, prețul unui bilet întreg fiind de 10 lei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu