FOTO A început TIFF, ediția cu numărul 20: Vaccinare la intrare, o piață plină și o mână de ajutor industriei autohtone de film

Foto: Dan Bodea

O nouă ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a debutat vineri, 23 iulie, la Cluj, marcând 20 de ani de întâlniri cu publicul cinefil, de proiecții indoor și outdoor, de evenimente și invitați speciali. Nu au lipsit nici în acest an covorul roșu și momentele speciale oferite de trupa Amadeus, urmate de performance-ul “A riveder le stelle” al companiei Corona Events. În plus, atmosfera a fost întreținută la intrarea în festival de Terra Dacica Aeterna și Omnis Barbaria, asociații de reconstituri istorice, care joacă în spotul festivalului și care au oferit publicului scurte performance-uri.

În acest an, în „curtea” TIFF-ului a fost amenajat și un punct de vaccinare care va funcționa zilnic în intervalul orar 12:00 – 21:00. La deschiderea centrului, colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a fost cel care a vaccinat primii doritori.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„De multă vreme nu am mai văzut Piața Unirii atât de plină și mă bucur că începem să revenim la normalitate. E o seară de deschidere cum mi-am dorit să văd. Anul acesta începem să simțim energia specifică festivalului așa cum el se întâmpla până la pandemie. Sper să nu mai existe surprize și să ne vedem an de an în această formulă.

Multă lume m-a întrebat ce înseamnă pentru mine a 20-a  ediție. Pe lângă faptul că ne-am schimbat cu toții, că avem fire albe în păr, că suntem mai obosiți și mai preocupați de alte lucruri, că orașul arată altfel, pentru mine acești 20 de ani au însemnat faptul că am reușit să schimbăm niște destine. Au trecut prin acest festival oameni, fie în calitate de voluntari, fie ca membri ai echipei, fie copii care au fost parte a programelor noastre educaționale și pentru mine este minunat să văd că unii dintre ei au ales să urmeze facultăți de film, de media. Faptul că astăzi Clujul are un profil cu totul diferit față de prima ediție, asta mi se pare cea mai mare victorie a TIFF-ului în 20 de ani. Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor care s-au implicat în festival. Dedic această ediție copiilor și tinerilor care au trecut prin TIFF”, a transmis președintele festivalului, regizorul Tudor Giurgiu.

Anul acesta în 17 locații vor fi prezente la TIFF 165 de filme din peste 40 de țări din toată lumea și vor veni la Cluj în jur de 900 de invitați, inclusiv din Spania, India, SUA, Mexic.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„2021 a fost cel mai greu an pentru noi pentru că a trebuit să ne recalibrăm eforturile. Le mulțumesc autorităților care împreună s-au implicat și au găsit o soluție pentru remedierea unei situații care era să ne coste foarte mult, respectiv finanțarea festivalului din partea Ministerului Culturii a fost tăiată cu aproape 65%, lucru care nu s-a întâmplat în 20 de ani. Asta pentru că în România bugetele se taie fără a se ține cont de cantitatea de muncă și de ceea ce reprezintă TIFF-ul pe plan național și internațional. Mă bucur însă că eforturile tuturor au dat roade și că am reușit pe ultima sută de metri să nu rămânem cu stresul datoriilor după festival. Sper să nu mai avem sentimentul, an de an, că trebuie să dăm examen în fața autorităților”, a precizat Tudor Giurgiu.

Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, a vorbit despre filmele spaniole din festival, poate cel mai mare focus orientat spre o țară, dar și despre filmele românești prezente în număr foarte mare, față de anii anteriori.

„După un an de pandemie, când filmul românesc a fost victimă colaterală, TIFF va proiecta un număr record de filme românești, 45, și întindem o mână de ajutor industriei de film autohtone. Știu că inima TIFF-ului bate în Piața Unirii, dar mi-aș dori să bată și în spațiul amenajat la USAMV, acolo unde proiectăm cele mai speciale filme românești ale anului, în proiecții de gală. Este o ediție aniversară. În acest moment mă gândesc la toți artiștii care au venit la festival, mulți nu mai sunt printre noi. Dedic această ediție unui artist extraordinar și regret că prințesa noului val nu este cu noi. Mulțumim Luminița Gheorghiu pentru tot ce ne-ai dat”, a transmis Mihai Chirilov.

Foto: Dan Bodea

Weekend în familie la Cetățuie Open Air

Pe 24 și 25 iulie, la Cetățuie Open Air, o nouă locație TIFF în aer liber (cu acces prin EC Garden), ți-am pregătit o zonă  în care să te poți relaxa în voie în timp ce copiii se distrează la jocurile și atelierele pentru copii, experimentele educative și o demonstrație BattleLab Robotica. Accesul este liber.

Serile, ai filme bune la Cetățuie Open Air, de la 21:45

Weekend la Castel

Ne întoarcem la Castelul Banffy din Bonțida pe 24 iulie, de la 21:45, cu un cine-concert spectaculos, al islandezilor de la MÚM, care vor acompania live filmul Menschen am Sonntag (People on Sunday, 1930), o capodoperă a cinematografiei germane interbelice. Bilete

Pe 25 iulie, vin două filme provocatoare, de la doi cineaști inconfundabili: The Human Voice al lui Pedro Almodovar (cu Tilda Swinton) și Lux Aeterna al lui Gaspar Noé. Bilete

Parcul Poligon Florești

Dacă locuiești în Florești, ai filme lângă casa ta, în Parcul Poligon Florești, noua locație TIFF 2021. Poți vedea acolo filmele proiectate și în Piața Unirii Open Air.

Filme românești în premieră absolută

În primele zile de festival ai ocazia să vezi pentru prima dată pe marele ecran două filme românești noi, Spioni de ocazie și Complet necunoscuți, și noul film al lui Daniel Sandu, Tata mută munții, toate în prezența echipelor.

Spioni de ocazie (r. Oana Giurgiu)

Sâmbătă, 24 iulie, 21:45, USAMV Open Air

În primăvara anului 1944, soarta multor piloţi aliaţi căzuţi în Europa de Est era necunoscută. Biroul MI9 din Cairo a decis recrutarea unor agenţi din rândul sioniştilor care emigraseră din aceste ţări în Palestina, înainte de război. Misiunea lor? Să găsească prizonierii şi să organizeze o potenţială evadare. Bonus: o mare parte din echipa TIFF apare în acest film! Fotografii de Alex Gâlmeanu.

În prezența echipei

Complet necunoscuți (r. Octavian Strunilă)

Sâmbătă, 24 iulie, 21:45, Piața Unirii

Şapte buni prieteni se întâlnesc la cină. Pare a fi o seară tipică, până când gazda propune un joc: toţi oaspeții trebuie să-şi așeze telefoanele pe masă, să citească cu voce tare toate mesajele primite și să răspundă la toate apelurile în fața întregului grup. Şi de aici totul o ia razna!

În prezența echipei

Distribuie:

Postaţi un comentariu