Fabrica de Pensule din Cluj va fi renovată: Își va păstra „imaginea comunistă”, dar spațiile vor fi reconfigurate

Foto: Cristina Beligăr

Spațiul de creație și difuzare a artei contemporane Fabrica de Pensule din Cluj va intra anul acesta într-un amplu proces de renovare care, însă, nu va afecta desfășurarea proiectelor și a programelor deja planificate.

Anunțul a fost făcut de Mircea Filip, Manager General al S.C Perom SA, proprietarul Fabricii de Pensule, în cadrul unei conferințe de presă în care a explicat motivele care au determinat această reconfigurare a spațiilor fabricii.

Potrivit proprietarului, renovarea nu va fi ultramodernă, ceea ce înseamnă că fabrica nu își va pierde „aerul comunist”. De asemenea,  atelierele artiștilor vor fi renovate și amenajate în funcție de nevoi.

„Nu vom face o clădire clasică de sticlă. Încercăm să păstrăm cât mai mult din vechea Fabrică construită în 1978 și nu va dispărea imaginea de Fabrică comunistă. Modelul interior de design va fi cel existent acum în zona barului și se va replica. Sunt cinci clădiri din cinci generații în aceeași curte pe care vom încerca să le reamenajăm. Fabrica de Pensule are 6000 de mp construiți și în jur de 5000 mp utili. Nu mai putem construi suplimentar și nici nu mai putem reconfigura foarte mult clădirile. Atunci cel mai bine este să le renovăm. În toți acești ani de când am cumpărat fabrica de pe bursă a fost decizia mea și a asociaților mei să păstrăm o chirie mică și am menținut firma pe un profit minim. Sperăm prin această reamenajare să creștem un pic profitul, dar scopul meu este să renovez acest loc”, a declarat Mircea Filip în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în prezența echipei Federației Fabrica de Pensule.

Foto: Cristina Beligăr

Bugetul folosit în acest an pentru renovare se ridică la un milion de euro, a mai spus Mircea Filip.

„Ne dorim să facem galerii proiectate, să separăm funcțiunile, să scoatem ce înseamnă zone de depozitare, să avem o curte cu galerii și o clădire mixtă. Acesta este planul principal și sperăm ca anul acesta să avem deja fațadele refăcute. Vom scoate complet firmele din curte și vom face mult mai facil accesul publicului. Spațiile cu public vor fi în principal la partere și la primul etaj, în rest rămân etajele doi, trei și patru în care vom primi diferite firme în chirie cu activități inovative și creative. Galeriile și atelierele le vom muta abia după ce renovăm spațiile. Niciunul dintre artiștii care au plecat, nu a fost dat afară. Lucrările au început deja la etajul patru și avem în plan să terminăm cel puțin clădirea mare de renovat și anul viitor să terminăm și curtea mică. Investițiile în renovări sunt mari și trebuie să le recuperez cumva. Atunci am găsit o variantă mixtă. Scoatem tot ce e rezidual, firmele mici din curte și eliberăm spații și pentru profit”, a precizat Mircea Filip.

Potrivit acestuia, proiectul de renovare este realizat de Todor Cosmin Studio.

În prezent, aproximativ 40% din suprafața spațiilor din clădirea principală a fost eliberată de artiștii care au plecat din Fabrică și care în cursul anului trecut au înființat Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP), având în componență Fundația Culturală Intact, Asociația Bazis, Asociația Baril, Asociația Sabot și Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule.

„Unul dintre lucrurile care s-au schimbat în ultimul timp în Fabrică a fost faptul că o parte din comunitatea artistică de aici a plecat, ceea ce a generat această schimbare de spații. În acest moment, comunitatea Fabricii de Pensule este formată din peste 30 de artiști și manageri culturali, patru galerii și un pseudo spațiu de expoziție. Vom continua activitatea în cele două studiouri de teatru și dans contemporan, Sala Studio și Sala RAP pe care o gestionăm în continuare în colaborare cu Centrul Național al Dansului din București și care poate fi folosită și ca spațiu de rezidență pentru tinerii artiști, coregrafi. În continuare, sunt în Fabrică patru organizații culturale, Fundația AltArt, Asociața Colectiv A, Asociația GroundFloor Group și Asociația Arta Capoeira și avem 13 spații de ateliere pentru artiști”, a precizat Corina Bucea, director de programe în cadrul Federației Fabrica de Pensule.  

Cele mai importante proiecte derulate în acest an de Federația Fabrica de Pensule sunt: programul multianual finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) cu 200.000 lei pe perioada a doi ani, programul Linia de Producție, aflat în derulare și finanțat de AFCN cu 75.000/an, proiectul „Fab Hub” finanțat de  ING Bank cu 65.000 de euro, în urma câștigării competiției Urbaniada. În plus, Primăria și Consiliul Local Cluj acordă anul acesta o finanțare de 320.000 lei.

Potrivit Corinei Bucea, programele principale care vor fi continuate în acest an sunt seria de expoziții desfășurate în spațiile Domino, Superliquidato, Lateral ArtSpace, RAFT și Pilot, un spațiu colectiv al comunității Fabricii de Pensule, deschis anul trecut.

„Un alt program care va continua în 2017 este Linia de Producție care va avea o stagiune constantă. În luna aprilie, de exemplu,  vom avea trei spectacole de teatru și dans contemporan și tot din zona artelor spectacolului în 31 martie va avea loc premiera spectacolului [Societate cu Răspundere Limitată] în regia lui Florin Caracala, producție a Asociației Colectiv A. Am început săptămâna aceasta și seria de ateliere ARTbecedar pentru copii, un program la care am început să lucrăm încă de anul trecut în sesiuni săptămânale cu artiști din Fabrica de Pensule și din comunitate. Alte ateliere sunt cele începute anul trecut în seria Learning&Unlearning, în spațiul Domino, dedicate tinerilor artiști. Continuăm și seria de discuții și dezbateri, următoarea întâlnirea având loc în data de cinci aprilie când vom povesti despre Bienala de artă de la Veneția și despre Pavilionul României care în acest an o are invitată pe Geta Brătescu”, a precizat Corina Bucea.

Foto arhivă Fabrica de Pensule

De asemenea, alt program constant care va avea cel puțin un eveniment lunar este o serie de filme în parteneriat cu Festivalul de film documentar One World Romania. Cu acest prilej, în luna mai, va fi proiectată producția „Un film autist normal”, realizată de regizorul ceh Miroslav Janek.

Despre Fab Hub, proiectul câștigat în cadrul competiției Urbaniada, Corina Bucea a declarat că este printre puținele ocazii prin care Federația Fabrica de Pensule a intrat în parteneriat cu un finanțator privat.

„Ne propunem prin acest proiect să facem un tranzit înspre noua identitate a Fabricii de Pensule de a deveni un incubator de proiecte inovative pentru oraș. Ne dorim să fim o comunitate care se implică și generează mai multe proiecte dincolo de spațiul fizic al Fabricii de Pensule. În ultimii doi ani Fabrica de Pensule a fost într-o dinamică constantă și credem că lucrurile se reașază”, a spus Corina Bucea în cadrul conferinței de presă.

Potrivit Corinei Bucea, proiectul „Fab Hub” are trei componente principale: o primă componentă este intervenția în spațiul Fabricii de Pensule care conține trei obiective principale: pe de o parte reconfigurarea spațiului de la etajul unu care va deveni un spațiu funcțional de bar seara și un spațiu de co-working  în timpul zilei, reconfigurarea spațiului de birouri și „reinventarea” grădinii. 

Foto arhivă Fabrica de Pensule

A doua componentă a programului va ține de lucrul cu oamenii și de o deschidere spre o comunitate mai largă de oameni cu care Federația Fabrica de Pensule lucrează. „Ne-am dat seama că Fabrica de Pensule colaborează punctual cu oameni din afara zonei strict artistice și vrem să coagulăm acești oameni cu idei bune și să gândim intervenții punctuale în oraș. Acest atelier de idei sperăm să fie o ocazie și un pretext pentru a începe niște colaborări interdisciplinare reale și să rezulte în soluții practice pentru oraș”, a declarat Corina Bucea.  A treia componentă a proiectului este deschiderea spre oraș. Pe de o parte, intervențiile care vor rezulta din atelierul de idei și, pe de altă parte, crearea unui pavilion în Parcul Feroviarilor respectiv aducerea unui container reconvertit care pe termen lung să funcționeze ca un program satelit al Fabricii de Pensule și al comunității artistice din Cluj și care ar putea în viitor să fie prezent în mai multe spații din oraș.

„Această unitate mobilă (Pavilion Pop-Up) va fi un fel de satelit al generării ideilor pentru Parcul Feroviarilor, cât timp va fi acolo. Se vede legătura cu intenția generală a Fabricii de a genera soluții pentru oraș, respectiv catalizarea creativității sociale”, a precizat, la rândul său, István Szakáts, președinte Federația Fabrica de Pensule.

Cu ocazia conferinței de presă, István Szakáts a anunțat că în urma unei interpelări a deputatului UDMR, Csoma Botond, în Parlament, situația parcului va fi în sfârșit clarificată și Primăria Cluj-Napoca va primi de la SNCFR terenul care corespunde Parcului Feroviarilor în vederea amenajării aceastei zone prin intermediul unui concurs de soluţii.

„Parcul Feroviarilor este în prezent în proprietatea Ministerului Transporturilor. De ani de zile orașul se chinuie să preia parcul, dar am bucuria de a anunța ca în urma unei interpelări a deputatului UDMR, Csoma Botond, în Parlament, a venit rezoluția aprobată cu propunere de Hotărâre de Guvern pentru ca Parcul să poată fi preluat de Primărie, care este ultimul act elaborat pentru ca acest teren să redevină al orașului”, a anunțat István Szakáts.

Distribuie:

Postaţi un comentariu