Expoziţie/Vulcanizarea de şoşoni şi cinema-ul pentru filme vorbitoare, promovate în reclame din perioada interbelică

Foto: Dan Bodea

O expoziţie inedită de fotografii care prezintă Clujul interbelic văzut prin intermediul reclamei poate fi vizitată la Casino-ul din Parcul Central începând cu data de 26 mai.

Cea mai buna cafea turcească, „cel mai perfect instalat cinema din Ardeal pentru filme vorbitoare”, băi de aburi, florării, legătorii sau regi ai modei, ai pălăriilor sau ai blănurilor toate fac parte din oferta de reclame în limbile română şi maghiară specifice perioadei interbelice. “Ghete de primul rang după măsură cu preţul solid puteţi cumpăra numai la pantofarul Roth Cipeznel”, astfel îşi făcea reclamă în anul 1933 un pantofar al cărui atelier se afla pe strada Memorandului, nr.9. Dacă unii comercianţi se recomandau ca fiind “cei mai buni şi cei mai ieftini”, alţii insistau asupra unicităţii produselor sau a serviciilor: “Sticlă pentru geamuri la preţ de fabrică puteţi cumpăra numai la Peter. Tot acolo se face şlefuire de oglinzi, încadrarea tablourilor şi sticlarea clădirilor. Cel mai frumos şi cel mai ieftin”.

IMG_9278

“Reclamele conţineau aceeaşi informaţie în două limbi, iar în Palatul Primăriei din Piaţa Unirii exista chiar un restaurant unde se servea meniu românesc, unguresc şi franţuzesc. O reclamă inedită este cea care promovează cel mai vechi magazin pentru articole fotografice din Ardeal, sau cea care promovează garajul pentru motociclete. Poate astăzi ar părea comic, dar în perioada interbelică exista atelier pentru vulcanizare de şoşoni, galoşi sau pantofi de baie. Exista, de asemenea reclamă şi pantoferie studenţească. Sunt foarte multe reclame axate pe viaţa socială de unde se vede o schimbare a principiilor societăţii faţă de ziua de astăzi”, a precizat pentru Transilvania Reporter Ancuţa-Lăcrămioara Chiş, coordonator expoziţie.

IMG_9277

Expoziţia cu intrare liberă “Reclame bilingve româno-maghiare de altădată” este organizată şi de această dată de Asociaţia Clujul de altădată, şi Casa Municipală de Cultură, avându-i în calitate de coordonatori pe Ancuţa-Lăcrimioara Chiş şi Ucu Bodiceanu.

IMG_9275

Perioada de vizitare a expoziţiei este 26-30 mai 2014, între orele 10.00-20.00, evenimentul fiind organizat în cadrul Zilelor Clujului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu