Close-up Ingmar Bergman la TIFF: Modern și sofisticat. Expoziție la Muzeul de Artă despre influența cineastului suedez în modă și artă

Foto: Dan Bodea

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a găzduit sâmbătă, în a doua zi a Festivalului Internațional de Film Transilvania, vernisajul expoziției multimedia „Ingmar Bergman and his Legacy in Fashion and Art-Ingmar Bergman și influența sa în modă și artă”, eveniment care completează ampla retrospectivă pe care TIFF o dedică în acest an cunoscutului cineast suedez. De altfel, campania de imagine a celei de-a 17-a ediții a TIFF reproduce posterul și una dintre scenele iconice din capodopera lui Ingmar Bergman, „Persona”, cu celebrele actrițe Maia Morgenstern și Oana Pellea.

Foto: Dan Bodea

Evenimentul de la Muzeul de Artă a fost marcat de prezența directorului artistic al TIFF, Mihai Chirilov, Alexander Peyre Dutrey Șeful, Consilier Adjunct al Șefului Misiunii, Afaceri Politice, Comerciale și Culturale, Lucian Broscățean, conf. univ.dr. al UAD în cadrul secției de Design Vestimentar, Carl Widell consul onorific la Cluj-Napoca și Mihai Leontescu, Ofițer Proiecte și Comunicare în cadrul Ambasadei Suediei.

Retrospectiva „Closeup Ingmar Bergman” este cel mai important eveniment la cea de-a 17-a ediție TIFF și pe lângă expoziția deschisă la Muzeul de Artă pe toată durata festivalului (25 mai-3 iunie) publicul va putea vedea o selecție de șapte filme din cariera cineastului, proaspăt restaurate digital, precum și un documentar despre viața și opera lui, în premieră în România.

„Bergman este unul dintre puținii cineaști care a influențat majoritatea formelor de artă din secolul XX. I-a influențat și pe mulți cineaști importanți în istoria filmului precum David Lynch sau Woody Allen”, a spus Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF.

Foto: Dan Bodea

Expoziția de la Muzeul de Artă cuprinde o colecție impresionantă de fotografii, articole, interviuri și imagini video, care arată influența lui Ingmar Bergman în modă și artă. În cadrul aceleași expoziții, TIFF Fashion in parteneriat cu Universitatea de Artă și Design din Cluj – Departamentul Modă Design Vestimentar a realizat o instalație de modă cu produse vestimentare care trimit, într-un mod subtil, spre universul artistic construit de regizor. Coordonator TIFF Fashion a fost Silvia Aștilean, curator secțiune modă, Lucian Broscățean, în timp ce amenajarea expoziției a fost realizată de fotograful Călin Ilea.

Potrivit lui Lucian Broscățean, expoziția este abordată din trei perspective curatoriale.

„Împreună cu artistul Agnes Keszeg am realizat o parte de ilustrații cu scene și personaje din filmul Strigăte şi şoapte, imprimeurile digitale ale lui Agnes Keszeg au prins viață sub forma unor digital print-uri pe eșarfe și pe mătase. Apoi, pentru ținutele vestimentare am apelat la 13 designeri deja consacrați, Smaranda Almășan, Emese Bako, Inga Brăgaru, Crina Bulprich, Andreea Castrase, ATU Body Couture, Andra Handaric, BOL Fashion of Nature, Ovidiu Pop, Sabina Pop, Chic Utility, SEEN Users, Anca-Luiza Zaharia. Bijuteriile au fost realizate de MONOM by Georgiana Ciceo. Prototip Studio a dat o notă comună întregului festival prin structurile arhitecturale modulare pe care le-au creat. Cele trei direcții curatoriale, de ilustrații de modă, de produse direct inspirate din scene și cea prin care am asociat anumite universuri estetice cu universal lui Bergman au fost concepute astfel încât să arătăm ce înseamnă Ingmar Bergman pentru moda contemporană și pentru arealul cultural. De aceea ne-am legat de trei concepte: modern, sofisticat și simbolic”, a precizat Lucian Broscățean.

Foto: Dan Bodea

Cariera lui Bergman ca creator cinematografic este unică, raportată la volumul de filme realizate. Între filmul lui de debut, „Criza”(1946) și „Fanny și Alexander” (1982), a regizat peste 40 de filme inclusiv pelicule considerate clasice ale cinematografiei mondiale. Surpriza retrospectivei Bergman de la TIFF o constituie proiecția cu Bergman Island (2004), documentarul în trei părți regizat de Marie Nyreröd. Filmat aproape în întregime în casa cineastului de pe mica insulă Fårö (Marea Baltică), documentarul îl surprinde pe Ingmar Bergman povestind despre copilăria sa și prezintă materiale din culisele unora dintre cele mai apreciate filme ale sale.

Mai multe despre retrospectiva Ingmar Bergman la TIFF, precum și despre programul filmelor puteți afla de pe site-ul oficial al festivalului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu