Claudiu Presecan şi Cristian Orza expun la Orsini Art Gallery

Foto: Dan Bodea

Orsini Art Gallery din Cluj-Napoca, galerie de artă deschisă la sfârșitul lunii martie pe strada Constantin Brâncuși, prezintă până la sfârșitul acestei luni expoziția de pictură şi sculptură „Transcendenţe”, cu lucrări semnate de Claudiu Presecan şi Cristian Orza.

Vechi prieteni și foști studenți ai Academiei de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” cei doi artiști au folosit natura ca sursă de inspirație pentru lucrările lor, rezultând astfel o expoziție în care frumusețea naturală formează o punte de legătură între cei doi.

„Ideea de la care am pornit are la bază prietenia noastră. Am fost colegi de facultate și suntem vechi prieteni și chiar dacă Cristian este sculptor și eu pictez, baza și sursa se inspirație rămâne natura la amândoi. Am numit expoziția Transcendențe pentru că trece mai departe de ceea ce am întâlnit în natură. Sunt 14 picturi ale mele și șapte lucrări ale colegului meu. Picturile sunt recente și au fost inspirate din locuri pe care le-am văzut pe parcursul anilor”, a explicat Claudiu Presecan pentru Transilvania Reporter.

Potrivit artistului, după expoziția de la Cluj, majoritatea lucrărilor sale vor ajunge în SUA la o expoziție din Seattle în cadrul Galeriei Fountainhead. „De ani de zile mă preocupă râul ca temă și practic toate lucrările sunt detalii din colțuri și reflexe de pe râurile din zona Clujului, Someșul Rece, Someșul Cald în special. Îmi place să lucrez în atelierul meu de acasă și m-am obișnuit să lucrez diminețile. Am o disciplină care mă ține pe această cale. Sunt artist liber-profesionist și din asta trăiesc. De când eram mic îmi plăcea să desenez, să colorez și am urmat toate treptele pentru a mă dezvolta ca artist”, a mai spus Claudiu Presecan.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La rândul său, Cristian Orza este „bântuit” tot de tema naturii, însă o percepe ca terminologie mai amplă.

„Îmi place, de exemplu momentul în care merg cu trenul și văd natura. Toate elementele din natură mă inspiră, dar la fel mă inspiră și Vechiul Testament în care regăsesc de fiecare dată un registru foarte amplu de imagini. Lucrările din expoziție sunt unele din 2003, dar și mai recente. Am folosit materiale foarte variate, plecând de la banalul metal dintr-un tomberon de gunoi, până la elemente mai nobile cum sunt alama, alabastrul, aragonitul și lemn, bineînțeles. Unele lucrări îmi iau zile până le realizez, alteori chiar săptămâni. Dimineața, până în jurul amiezii am cea mai bună tragere, după care intru într-un fel de stand-by. Pasiunea pentru sculptură o am de la mama mea, care făcea rame de tablouri în stil baroc. Până când ajungi la o anumită performanță, practic toată viața e o căutare și maturitatea în plastică vine poate chiar mai târziu, la 50, 60 de ani. Dar există o pasiune care te face să depășești orice obstacol. Ca în orice profesie am avut perioade mai bune sau mai puțin bune, dar dacă ar fi să iau de la început totul, nu aș schimba nimic. Un obstacol pentru artiștii români este problema promovării, nefiind ajutați în plan cultural de cei care ne conduc. Ar trebui și alții să înțeleagă că arta și cultura definesc un neam și o țară, nu altceva”, a precizat Cristian Orza.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cei doi artiști liber-profesioniști consideră că ar fi o acută nevoie de galerii de artă care să-i confirme Clujului statutul de oraș cultural, candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Din păcate, însă, doar unele inițiative private par să mai salveze această tristă situație.

„Clujul se dorește un oraș cultural, dar fără galerii de artă nu este nici pe departe așa. O soluție ar fi deschiderea a cât mai multor galerii private. Sistemul german are de exemplu Galeria celor cinci prin care se face promovarea a cinci artiști. Indiferent că sunt non-profit, sau comerciale, sau susținute de primării sau minister, este nevoie de cât mai multe galerii în afara muzeelor. Până la urmă sunt bune chiar și spațiile alternative din sedii de bănci sau companii care susțin arta. Clujul este un oraș mare și dacă se pretinde a fi cultural ar trebui să susțină economic piața de artă și comerțul cu artă. Galeriile nu prea există în Cluj, sunt câteva care funcționează în Fabrica de Pensule, dar nu putem spune că sunt galerii comerciale. În centru au dispărut cam toate în afara Galeriei Quadro”, precizează Claudiu Presecan și Cristian Orza.

Expoziția „Transcendențe” este deschisă publicului larg în perioada 12-31 mai 2016.

Orsini Gallery este o galerie mică dar cu suflet mare cum o prezintă proprietara ei. Este un spațiu recent de expoziții care are la bază ideea de producție de rame de tablouri și de susținere a artiștilor contemporani. „Am inaugurat galeria cu o expoziție colectivă la sfârșitul lunii martie și am mai avut evenimente de susținere a tinerilor, în special a elevilor de la Liceul de Artă Plastice. În data de 1 iunie vom avea o expoziție cu lucrările premiate. Am vrut să deschidem o galerie în această zonă pentru că nu era una în acel moment. Avem destul de mulți vizitatori și ne gândim să atragem și turiștii care vizitează orașul. Ne gândim de Noaptea Muzeelor să ținem și noi galeria deschisă pe timpul nopții și vom încerca în această vară, pe durata festivalurilor de muzică din Cluj să îi atragem pe tineri și spre galeria noastră”, a precizat Monica Ursu pentru Transilvania Reporter.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu