BBC: Filmul românesc intră într-o nouă eră

BBC elogiază Noul Val al cinematografiei românești într-o analiză semnată de Alison Frank, notând că filmul Love Building este ”cel mai de succes film independent lansat vreodată în România”.

Analiza jurnalistului britanic are ca punct de pornire lansarea în cinematografele din Regatul Britanic a peliculei Poziția Copilului, premiată cu Ursul de Aur la Berlinala din acest an.
”Noul Val Românesc a fost instaurat în urmă cu câțiva ani când pelicule ca Moartea domnului Lazarescu (2005) și 4 luni, 3 saptamani și 2 zile (2007) au triumfat la festivaluri internaționale de film și au deschis astfel ușile altor file românești ulterioare precum California Dreamin’ sau Amintiri din Epoca de Aur”, notează BBC.

La recentul Festivalul de Film de la Varșovia, România a fost reprezentată în competiție de patru filme, la egalitate cu Polonia și în urma Cehiei. În timp ce niciuna din cele cinci producții din Cehia nu a câștigat vreun premiu, România a fost laureată cu un premiu și cu o declarație de apreciere.

”Dominația România în Varșovia a fost mai mult o chestiune de cantitate, debuturile românești Love Building sau Micul Spartan demonstrându-și originalitatea (…). Cu toate că și filmele românești au partea lor de moarte, boală, singurătate sau trădare, concluzia pe care o oferă vine cu o abordare spirituală, uneori absurdă, a modului în care personajele fac față imperfecțiunilor vieții, compromisurilor și dezamăgirilor”, se mai arată în analiza BBC.

La Varșovia, comedia Love Buiding, în regia Iulie Rugină, care îi are în rolurile principale pe Dragoș Bucur, Alexandru Papdopol și Dorian Boguță a fost ovaționată la scenă deschisă și a primit laude din partea juriului criticilor de specialitate.

Filmul românesc cu cel mai mare succes la Vașovia a fost Cîinele japonez, în regia lui Tudor Cristian Jurgiu.

În timp ce Câinele Japonez se încadrează mai bine în ceea ce a însemnat Noul Val al cinematografiei românești, Love Building este mai degrabă o satiră a noii clase de mijloc aspiraționale.

BBC notează că, dacă în urmă cu câtiva ani cinematografia românească se remarca printr-un realism social puternic, următorii ani pot fi marcați de un Nou Val, mai popular, dar nu mai puțin proaspăt și inovator care a fost până acum bine primit atât în România, dar și în străinătate.

Publicul din Marea Britanie va avea ocazia să se familiarizeze cu cele mai noi producții ale cinematografiei românești la a 10 a ediție a Festivalului Filmului Românesc de la Londra, care începe în 28 noiembrie, ediție a cărui slogan va fi “The windows have been thrown open! We’re turning the page!”

Distribuie:

Postaţi un comentariu