Armand Assante la TIFF Lounge: Observ cât de mult a crescut acest festival și cât de mult s-a schimbat orașul

Foto: Dan Bodea

Cunoscutul actor american Armand Assante a fost invitatul de luni al întâlnirii cu publicul la TIFF Lounge, ocazie care le-a dat posibilitatea celor prezenți în Piața Unirii din Cluj să îi adreseze întrebări și să afle mai multe despre cariera sa cinematografică.  Întâlnirea a avut loc cu două ore înainte de premiera mondială a fantasy-ului horror The Wanderers, în regia lui Dragoș Buliga, din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Moderatorul discuției a fost jurnalistul Mihnea Măruță.

Timp de o oră, Armand Assante a vorbit, printre altele, despre rolurile semnificative din carieră, precum Napoleon sau Ulise, ținând să precizeze că în ziua de astăzi nu mai există o graniță foarte clară între filmul de televiziune și filmele destinate marelui ecran. Totodată, actorul a precizat că totul ține de bani și că, din păcate, a face film a fost dintotdeauna foarte costisitor.

„Nedrept în economia de astăzi este faptul că 90% din filmele din festivalurile la care obișnuiesc să iau parte nu sunt distribuite. De aceea avem nevoie de platforme de televiziune care le pot salva”, a spus actorul american.

Foto: Dan Bodea

Armand Assante a vorbit și despre regretatul regizor Cristian Nemescu, alături de care a lucrat la filmul „California Dreamin’” în urmă cu zece ani, lăudând dragostea sinceră a acestuia față de România și români. „Mărturisesc că am o mare obsesie față de neorealismul italian și, în opinia mea, Cristi a fost exemplul neorealismului în România”, a spus Armand Assante la Cluj. Armand Assante a vorbit și despre spiritual mediteraneean al românilor, dar și despre modul în care reușește să facă față celebrității. „Hollywood-ul este o iluzie și nu am lăsat niciodată acest aspect să intervină în viața mea de familie. Am fost și sunt un tată devotat și pe primul loc am pus întotdeauna familia”, a spus actorul.

„Sunt impresionat de profesionalismul companiilor de film din România. Am lucrat în două ocazii cu oameni foarte profesioniști și talentați. M-am întors la Cluj după zece ani și observ cât de mult a crescut acest festival și cât de mult s-a dezvoltat orașul. Nu cunosc detalii, dar este clar că cineva investește serios aici ”, a mai declarat actorul. Acesta și-a mărturisit pasiunea pentru cai și călărie, dar și pentru ieșirile în natură. „Sunt obsedat de fotografie și de ceea ce stă la baza culturii unei societăți. Am citit de exemplu cărțile lui Emil Cioran și sunt fascinat de mintea acestui om. Din punct de vedere istoric și politic nu cunosc foarte multe despre România, dar uneori anii mulți de asuprire le dau oamenilor o anume măreție. Chiar și Cristi Nemescu vorbea despre asta sub diferite forme”, a precizat actorul.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Armand Assante a declarat că actoria trebuie să devină pentru cel care o profesează un stil de viață. „Nu recomand să deveniți actori, însă, pentru că înseamnă să trăiești fără siguranța zilei de mâine. Nu există o garanție în această meserie. Fiecare actor are perioade moarte în carieră, mulți preferă să nu vorbească despre asta, dar este ca și când ai trăi permanent într-un rollercoaster. Ceea ce mă salvează pe mine este sinergia și dorința de a fi conectat cu cei din jurul meu”, a mărturisit actorul.

Care este cartea preferată („The stranger” de Albert Camus), dacă are o melodie care îi place în mod deosebit (Are you lonely- Elvis Presley) și care este filmul care l-a marcat (On the Waterfront, în regia lui Elia Kazan) au fost alte detalii pe care publicul le-a aflat despre cunoscutul actor.

„În industria de film avem câteva dintre cele mai luminate minți de pe planetă și asta îmi dă motive să merg mai departe”.

„Sunt optimist cu privire la viitorul cinematografiei pentru simplul fapt că există filme studențești care în cinci minute spun mai multe decât o pot spune multe alte filme de lungmetraj. Cred că tinerii au cel mai bine capacitatea să transmită emoțiile lor și să vorbească prin intermediul cinema-ului despre toate subiectele imaginabile. Ceea ce contează pentru mine atunci când urmăresc o poveste este emoția și, ca urmare, chiar nu mai contează în ce limbă este transmisă această emoție”, a precizat actorul american. 

Foto: Dan Bodea

Născut pe 4 octombrie 1949, actorul american are o carieră impresioantă în cinematografie, având în palmares patru nominalizări la Globurile de Aur și un premiu pentru întreaga activitate artistică oferit de Westchester Film Festival în 2007. Rolurile din Little Darlings (1980), Striptease (1996), The Odissey (1997) sau American Gangster (2007) i-au adus notorietate.

La cea de-a 16-a ediție TIFF, Armand Assante va putea fi urmărit pe marele ecran și în California Dreamin’ (Nesfârșit), regizat de Cristi Nemescu, adus în proiecție specială miercuri, pe 7 iunie, la 10 ani de la momentul lansării. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu