Adrian Mitu, designer şi artist: Iubesc maşinile şi desenul. Cafeaua s-a nimerit să fie acolo

Foto: Cristina Beligăr

Pasionaţii de maşini, dar şi iubitorii de artă şi frumos au ocazia să admire în aceste zile la Cluj-Napoca o colecţie mai puţin obişnuită de lucrări pictate cu ajutorul unui „ingredient”, aparent,  la îndemâna tuturor.

Pentru prima dată la Cluj, Adrian Mitu a adus în faţa publicului din această parte a ţării o colecţie de picturi reunite sub titlul The Morning Coffee – „Cars fueled with coffee”. Astfel, zeci de modele reprezentative  de maşini de la Porsche 911, la Alfa Romeo Giulieta, Jaguar E type, Fiat 500, BMW E9, Mercedes-230 ’’Pagoda’’ sau  Dacia 1300, realizate în ultimul an de Adrian, pot fi admirate până joi în mai multe locaţii din oraş. Ineditul lucrărilor sale constă în tehnica pe care o foloseşte, respectiv aplicarea cafelei pe schiţa în creion sau în pix a maşinilor.

2

 12

1 an de maşini pictate cu cafea

„Pentru mine desenele făceau parte din antrenamentul meu zilnic, dar din momentul în care oamenii au început să aprecieze şi să urmărească efortul, am început să le popularizez. Nu este stilul meu să mă expun, însă mi-am făcut şi pagină de facebook, am o prietenă care mă ajută cu promovarea şi astfel am ajuns să am turneu cu această expoziţie în mai multe oraşe din ţară”, a precizat Adrian Mitu pentru Transilvania Reporter.  „Scopul de început a fost să stilizez cât mai repede, să fac o schiţă cât mai rapid şi cât mai expresiv. Cafeaua a fost ce aveam la îndemână atunci. Pe mine mă interesa pigmentul. Am o bază de pix sau de creion, adaug un pigment moale, mai întăresc cu ceva şi apoi gata. Apoi am aplicat acuarelă şi am ajuns să stau între două şi patru ore la o lucrare. Depinde cât de mult intru în detalii”, explică artistul.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Cu ocazia evenimentului Le Mans (cursă de anduranță care are loc anual în luna iunie pe circuitul de la Le Mans, Franța), la sediul Porche din Bucureşti s-a organizat un eveniment pentru fani la care a fost invitat şi Adrian. „Atunci, într-o săptămână întreagă de Morning Coffe am făcut cele mai importante modele de Porche. Aşa au început să mă cunoască şi ei. De asemenea, compania auto Peugeot m-a invitat la Geneva, după ce mi-au văzut desenele şi am beneficiat de toată atenţia lor. Cei mai importanţi cinci oameni din brand au răspunsul la întrebările şi curiozităţile mele. A fost onorant să adresez întrebări unor oameni care răspund de ceea ce vedem pe stradă”, povesteşte artistul. După această experienţă, pentru Adrian au început să curgă tot mai mult invitaţiile pentru interviuri şi cu ajutorul sponsorilor a reuşit să pună pe picioare şi expoziţia itinerantă The Morning Coffee – „Cars fueled with coffee”.Pentru a obține vizibilitate, feedback și a vinde lucrările eventual, Adrian Mitu și-a format un brand: Aquarelief. Materializat într-o pagină de Facebook unde poate fi accesibil tuturor celor pasionaţi de maşini.

 13

„Pentru mine foarte mult înseamnă aceste desene şi ştiu în ce moment al anului este făcut fiecare. E extraordinar să îţi începi dimineaţă în modul în care eu mi-o încep. Ştiu că mă trezeam dimineaţa la şase-şapte, părinţii mei se pregăteau să meargă la lucru şi eu mă gândeam ce imagine să aleg. Cea mai grea parte este să mă decid asupra imaginii. La un moment dat a devenit o obligaţie pentru mine faţă de oamenii care aşteptau un desen din partea mea. Eu făceam parte din peisajul matinal al oamenilor care aşteptau pe facebook noul meu desen. Ceea ce vedeţi este o luptă. La fiecare desen am avut o depresie vizavi de o roată sau o linie care nu a ieşit”, precizează Adrian.  Artistul mărturiseşte că nu există zile să nu deseneze. „Acesta este norocul unui ritm. Mi-am asumat şi un obicei public şi atunci am o responsabilitate”, completează Adrian.

8

Desenele lui Adrian nu sunt copii ale pozelor cu maşini, ci sunt viziunea lui asupra acelor maşini cu ajutorul pensulei. Cu răbdare şi făcând ceea ce îi place, artistul reuşeşte să creeze reale opere de artă. Din data în care termină un desen, Adrian nu mai revine la el, chiar dacă este nefinalizat.  „Acestea erau desenele de sub pat pe care le arătam prietenilor care treceau pe la mine. Tehnica am descoperit-o singur, îmbinând pasiunea mea pentru maşini pe care am dezvoltat-o prin pasiunea pentru pictură. Pentru mine acuarela este modul prin care comunic din interior. În copilărie eram în şcoală băiatul care picta cel mai bine. Am urmat Liceul de Arhitectură din Bucureşti, care era singura variantă spre care eu trebuia să merg, deşi din familie mi s-a indus faptul că nu trebuie să mă orientez spre arte.  Am continuat să studiez Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism  «Ion Mincu» şi tot timpul păstram maşinile undeva acolo, în minte. La meditaţii, în liceu, aveam probleme că desenam maşini mai mari decât case. Era tot timpul domeniul interzis. În Facultate am avut noroc să am contact cu cei de la Renault, prin intermediul unui workshop prin care au dezvoltat un program de design dedicat studenților”, povesteşte Adrian. De atunci, tânărul și-a urmat visul și a pus în aplicare planul curajos de a deveni designer de mașini. Atât în timpul facultăţii, cât şi după terminarea ei, Adrian Mitu s-a susţinut financiar din realizarea machetelor pentru obiecte de arhitectură. Astfel, a ajuns să lucrez machete la un nivel profesional şi să îşi câştige existenţa.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

„Pe mine nu m-a interesat tehnica, ci m-am trezit dintr-o dată cu o unicitate într-un lucru pe care nu-l urmăream. La mine a fost un accident că am dat peste cafea. Am avut nevoie de nişte culoare şi cafeaua s-a nimerit să fie acolo. Am tratat această tehnică precum o glumă de dimineaţă care să mă destindă pe mine şi pe oameni. Povestea s-a conturat însă şi am început să fiu atent şi la cafea, dar şi la acuarelă. Plusez însă pe un ton al cafelei pentru că mi-am dat seama că asta şochează”, Adrian Mitu, artist

10

 [stextbox id=”custom”]

Pe 26 august (marti) de la 10.00 pana cam pe la 20.30 – 21.00, lucrările lui Adrian Mitu pot fi admirate la Restaurant CHIOS (locatie centrala) – Parcul Municipal Cluj Napoca.

Pe 27 (miercuri), în prima parte a zilei, artistul se va afla tot la terasa Restaurantului CHIOS dupa care, la amiază, expoziţia se mută la Restaurant Bricks – Str. Horea nr 2

Ziua de joi, 28 August va fi împărţită între Beraria Klausen Burger – Regele Ferdinand Nr. 22-26 (Magazinul Central et. 4), în prima parte a zilei şi Colin’s Gastro Pub – Cardinal Iuliu Hossu nr. 30-32.

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Roxana says:

    Felicitari!

Postaţi un comentariu