ŞTIAŢI CĂ… Pe Saturn și Jupiter plouă cu diamante?

Bucăţi mari de diamante ar putea fi suspendate în hidrogenul şi heliul lichid din atmosferele planetelor Jupiter şi Saturn, iar la adâncimi mai mari, presiunea şi temperatura enorme topesc pietrele preţioase transformându-le într-o „ploaie” de diamante, sugerează oamenii de ştiinţă de la institutul California Specialty Engineering, din Pasadena.

Diamantul face parte dintre cele mai dure materiale care se găsesc pe Terra. Este un mineral care se formează când carbonul este supus unor condiții specifice și extreme – în mod normal, la temperaturi care depășesc 1.100°C și la presiuni de minimum 4,5 gigapascali.

S-a ajuns la concluzia că cele două planete întrunesc condițiile necesare formării diamantelor, pornind de la metanul care se găsește în atmosfera lor și de la furtunile care le „mătură” solul.

Această rubrică este oferită de Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT.

Olimpiada CuGeT este un proiect inițiat de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj. Co-organizator: Vitrina Advertising. Co-producător: TVR Cluj. Proiect realizat cu sprijinul: EXIMTUR. Parteneri oficiali: Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Susținut de: Liberty Technology Park Cluj, WÖRWAG Pharma România și Nasticom.

Postaţi un comentariu