Virologul Mihnea Boștină despre epidemia de COVID-19: Izolarea este singura opțiune în lipsa unui tratament eficient

Mihnea Boștină este cercetător virolog, director academic la Otago Micro and Nano Imaging, și predă la Departamentul de microbiologie și imunologie al Universității din Otago, Noua Zeelandă. Revista SINTEZA a realizat un interviu cu omul de știință de origine română despre specificul acestei epidemii și care sunt soluțiile optime.

În lipsa unui regim medicamentos eficient pentru combaterea infectării cu CoVid-19, singura opțiune este izolarea, explică virologul Mihnea Boștină strategia cea mai adaptată pentru combaterea pandemiei.

„Dacă reușim să încetinim rata infectărilor, putem spera că spitalele vor fi capabile să facă față cazurilor grave în următoarele luni, până la apariția unui vaccin sau a unui antiviral eficient”, a declarat Mihnea Boștină.

Întrebat dacă personal crede că strategia infectării în masă ar fi eficientă în combaterea pandemiei, mizându-se astfel pe obținerea unei imunizări naturale, specialistul român în microbiologie și virologie spune că ea prezintă „riscuri maxime”.

„A miza pe o infectare rapidă, care să facă o mare parte a populației imună la viitoare infectări, este în cele din urmă un pariu în care se joacă viața oamenilor. Iar ținând cont de părerile specialiștilor – același tip de persoane care nu au fost ascultate când preziceau o viitoare pandemie – șansele de câștig sunt minime, în timp ce riscurile sînt maxime. Sunt foarte multe lucruri care pot să meargă prost într-o astfel de situație. Nu avem un vaccin, nu știm dacă nu există posibilitatea de reinfectare, nu medicamente eficiente, nu știm exact care e rata mortalității ca să putem estima numărul victimelor…”, explică Mihnea Boștină.

În privința închiderii frontierelor, virologul consideră că aceasta este „e o măsură extremă care ne permite să câștigăm timp. Ori timpul este la mare preț în cazurile astea. Din păcate, costurile economice devin exorbitante, așa că, la un moment dat, va trebui făcut un compromis. Din nefericire, mergem cu viteză maximă într-un întuneric total, pe un drum necunoscut. Iar singurul lucru pe care îl putem face în momentele astea este să încercăm să micșorăm viteza cu care ne avântăm în acest neant.”

Citiți interviul integral în Revista SINTEZA.

Distribuie:

Postaţi un comentariu