Să ne împrietenim cu timpul (2). Aducem natura la noi acasă

Închiși în propriile case ne întrebăm de câteva ori pe zi ce am putea să facem ca să alungăm plictiseala. Prima lună a trecut cum a trecut, dar încă 30 de zile de stare de urgență, adică tot izolare, nu sună deloc încurajator. Acum mai mult ca oricând ne-am dori să trăim la țară. Acolo, pe bucata noastră de pământ, nici măcar nu am avea nevoie de declarație pe propria răspundere că mergem până în fundul curții, la grădină, să udăm răsadurile. Și știți ceva? Nici la bloc nu avem nevoie de așa ceva, pentru că ne putem amenaja o mică grădină chiar pe balcon (dacă avem). Dacă în prima parte a inițiativei noastre de reîmprietenire cu timpul am sugerat plimbările în pădurile din jurul orașului, azi continuăm să facem mișcare, dar într-o manieră mult mai domestică.

Nu vă uitați în gol la razele soarelui
Să nu confundăm izolarea cu detenția. Chiar dacă arealul de mișcare este mult redus sunt o mulțime de activități pe care le putem face și care, la rândul lor, vor genera altele noi. Consemnați la domiciliu din cauza pandemiei de coronavirus nu trebuie să ne simțim întemnițați, cu atât mai puțin să ne lăsăm pradă deznădejdii. Dimpotrivă, putem fi creativi, iar dacă în jur mai mișună și copiii una dintre activitățile care le poate stârni curiozitatea este grădinăritul. Agricultura de balcon (unii numesc conceptul „urban farming”) nu este un termen pe care l-am inventat noi, ba chiar se practică de când e lumea.

Jumătatea lunii aprilie, spun specialiștii în agricultură, este perioada ideală pentru plantatul roșiilor. Personal aș alege roșii cherry pentru că în perioada următoare nu ar trebui să lipsească din salate, dar fiecare dintre noi este liber să aleagă ce vrea să cultive. Alte plante care cresc la fel de bine și de ușor pe balcon sunt busuioc, cimbru, salvie, mărar, pătrunjel, ardei gras etc, în general soiuri cu plante mici. Nu trebuie să ne grăbim, să terminăm totul într-o oră, două. Nu trebuie să terminăm amenajarea grădinii din balcon nici măcar până la sfârșitul zilei, ci putem să creionăm un program ca niște fermieri veritabili.

Primul pas este curățenia generală. În primul rând scăpăm de colecția de sticle și borcane ducându-le în locurile speciale pentru colectarea selectivă. Cu această ocazie ne mai dezmorțim picioarele. Apoi ar trebui să facem ceva cu bicicletele de pe balcon, dar dacă nu avem un prieten sau vreun vecin de treabă care să ne permită să le depozităm în garajele lor, nu trebuie să dezarmăm. În fond nu vrem să obținem recolte record, ci doar să ne petrecem timpul făcând lucruri care ne pun imaginația la încercare.

Avem nevoie apoi de lădițe sau ghivece și niște semințe. Pe primele le putem cumpăra de la magazinul de mase plastice din cartier (în perioada asta chiar nu sunt aglomerate), iar pentru semințe fie dăm o fugă la un magazin de specialitate, fie le cerem frumos de la comercianții din piața cea mai apropiată, nu cred că ne-ar refuza. Dacă pomenim de copii și de cât de fericiți sunt grădinărind pe balcon succesul e garantat în fața precupețelor. Pungi cu pământ găsim la magazinele de mase plastice, sau la marketurile de cartier, și nu costă o avere.

De ce roșii cherry?
Am dat mai sus câteva exemple de legume care pot fi cultivate pe balcon și am pomenit de roșiile cherry. Această plantă este în primul rând ultrarezistentă, cu producție mare și care e pretabilă într-un spațiu restrâns. Cum spuneam la începutul articolului o activitate generează alta/altele, ceea ce înseamnă că nu intrăm în depresie după ce am plantat de exemplu roșiile. Ideea este ca la început să punem semințele în recipiente mici și abia când planta atinge aproximativ 10 centimetri să o mutăm într-un ghiveci mediu. Din acest moment tot ce avem de făcut este să urmărim evoluția plantelor și apariția primelor roade. Ghivecele se țin direct în soare, nu trebuie să exagerăm nici cu stropitul cu apă, și nici nu au nevoie să fie toaletate frecvent.

Când planta începe să crească, în ghiveci va fi necesar să introducem un băț subțire, dar lunguț, să zicem de 1,5 metri. Apoi legăm roșia în 4-5 puncte cu șireturi groase sau cu fundițe ca să faceți pace cu fiica/fiicele. Specialiștii ne atrag atenția să nu folosim ață pentru că vom deteriora structura plantei. Din momentul apariției primelor roade până târziu în toamnă ar trebui să nu ne mai facem griji pentru roșii, producția la fir fiind destul de generoasă. În plus, vom fi ocupați cu îngrijirea mini grădinii de pe balcon. Și încă un detaliu care mi-a atras atenția. Se zice că țin perfect iarna la congelator și nici nu ocupă mult spațiu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu