Paul Romer, economist laureat Nobel: „Dacă investim 100 de miliarde de dolari în testarea populației, vom reporni economia SUA în această vară”

Foto: Christine Olsson/AFP/Getty

Economistul Paul Romer, laureat al Premiului Nobel pentru economie, a precizat pentru publicația The Washington Post că guvernul american ar trebui să testeze pentru coronavirus fiecare persoană pentru ca SUA să revină la normalitate în această vară. Potrivit acestuia, investiția s-ar ridica la 100 de miliarde de dolari.

Paul Romer, fost economist șef la Banca Mondială, câștigător al premiului Nobel în 2018 pentru modelarea economiilor globale și ale SUA, a declarat că guvernul ar trebui să testeze fiecare persoană la două săptămâni și să-i izoleze pe cei ale căror rezultate au fost pozitive.

El a spus că probabil costul s-ar ridica la aproximativ 100 de miliarde de dolari, ceea ce ar putea părea cam mult, dar nu este așa în comparație cu ceea ce Congresul a cheltuit deja – aproximativ 2 trilioane de dolari – pentru tratarea coronavirusului, urmând ca aceste cheltuieli guvernamentale să crească dacă anumite părți din țară rămân închise.

Paul Romer a mai declarat pentru The Post: „Ține absolut de noi să rezolvăm acest lucru. Nu este chiar atât de greu”.

SUA au testat 5.553.495 de persoane începând cu 27 aprilie, potrivit COVID Tracking Project, o inițiativă condusă de oamenii de știință și jurnaliști care menține zilnic un număr de teste pentru coronavirus efectuate în SUA, în funcție de ceea ce raportează fiecare stat și agenție medicală.

Este un salt decent, având în vedere că acum șapte săptămâni, pe 8 martie, numărul total de teste efectuate de Coreea de Sud la un milion de cetățeni a fost de aproximativ 700 de ori mai mare decât SUA ”. Coreea de Sud a testat 189.000 de oameni, în timp ce America a testat doar 1.707 de persoane. Discrepanța a fost atât de mare în ciuda faptului că cele două țări și-au anunțat primele cazuri de coronavirus în aceeași zi, potrivit publicației Business Insider.

Romer a mai precizat că testarea ar trebui să înceapă cu angajații din sistemul medical și cei aflați în prima linie în lupta cu virusul, înainte de a se extinde testele la restul populației, insistând asupra folosirii laboratoarele universitare pentru a procesa testele.

Romer nu este singurul care a făcut apel la teste în masă. Un raport al Universității Harvard publicat pe 20 aprilie sugera că 20 de milioane de oameni trebuie testați pe zi până la jumătatea verii, dacă se vrea repornirea economiei.

Repornirea economiei Statelor Unite nu se rezumă doar la a permite prin decizii guvernamentale redeschiderea anumitor busisness-uri. Oamenii trebuie să se simtă în siguranță pentru a-și relua activitatea. Paul Romer consideră că acest lucru se va întâmpla doar atunci când aproape toată lumea din țară este testată în mod regulat și persoanele bolnave sunt în carantină.

Potrivit The Washington Post, Romer subliniază că Statele Unite pierd cel puțin 500 de miliarde de dolari pe lună. Estimarea sa este mai temperată decât a altor economiști, precum cea a  președintelui Federal Reserve Bank of St. Louis, Jim Bullard, care spune că SUA pierde acum 25 de miliarde de dolari pe zi. Bullard a susținut, de asemenea, testarea universală ca singurul mod de a remedia problemele de sănătate – și economice din America.

„Fiecare lună de întârziere face recuperarea mai lentă și mai de durată”, a mai spus Romer.

Distribuie:

Postaţi un comentariu