Pandemia de coronavirus a adus pierderi de aproape 7 milioane de euro la bugetul local al Clujului. Boc: ”Avem asigurată funcționalitatea până la sfârșitul lunii mai”

Bugetul municipiului Cluj-Napoca are serios de suferit în urma pandemiei de coronavirus. O spune chiar Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, care declară că pierderile la bugetul local se ridică în acest moment la circa 7 milioane de euro. Primarul spune că o parte din acești bani vor putea fi recuperați ulterior cu ajutorul fondurilor europene.

”Ceea ce trebuie făcut acum este să menținem componenta de precauție și să ne uităm cu maximă atenție la economie, pentru că aici este marele pericol, de a nu trece dintr-o criză în alta. Acum avem această șansă pentru că nu este situația din 2008-2009 când nu exista lichiditate pe piață, nu te împrumuta nimeni, nu aveai șansa să depășești deficitul, dimpotrivă. Acum s-au relaxat măsurile de deficit, până în 31 decembrie nu mai există bariere. În 2009-2010 era religie să nu te atingi de deficit, acum este invers, adică există șansa de a investi foarte mult în afaceri, în locuri de muncă. Și vă dau un exemplu aici, în Cluj-Napoca, în județ, 3 miliarde de euro ar putea fi urgent investite în câteva proiecte mari: Spitalul Regional de Urgență, centura metropolitană, trenul metropolitan și metroul, casă nu mai vorbim de autostrada Transilvania care ar putea ajunge aproape de Borș, la graniță, și alte și alte proiecte mai mici.

De aceea spun că aici este rolul și obligația autorităților centrale mai ales, pentru că la ei este pâinea și cuțitul, să intervină cu forme de sprijin pentru fiecare domeniu în parte. Pentru asta nu trebuie să dormi niciun minut, dimpotrivă să lucrezi la foc continuu pentru a asigura resursele necesare în acest scop.”, a declarat primarul Emil Boc la Ziua Live.

Bugetul local și filozofia acestuia

”Noi, aici la Cluj, am restructurat în buget invers această filozofie și am spus: ok, nu ne plângem în fiecare zi, prezentăm public impactul exact așa cum este, pierderi la bugetul local de 6,5 -7 milioane de euro înregistrate până săptămâna trecută la data ultimei rectificări bugetare. Dar, repet, asta nu înseamnă că efectiv vom înregistra aceste pierderi pentru că o parte din bani îi vom recupera din fonduri europene. Banii pentru protecție și echipamente medicale îi vom recupera de aici, pentru că ne-am pregătit cu documentația, am organizat toate procedurile legale pentru a ne recupera banii. Iată, deci, partea plină a paharului.

Apoi, o parte din bani vor veni din sursele guvernamentale, pentru plata carantinei, pentru plata cadrelor medicale care lucrează în prima linie a epidemiei cu coronavirus etc. Eu spun că noi trebuie să dăm banii acum, și a trebuit să facem rectificarea de buget pentru a face față acestui lucru. Avem asigurată funcționalitatea până la sfârșitul lunii mai, dar vă spun așa: nu oprim nicio investiție, pentru că avem nevoie să susținem motoarele economiei, pentru locurile de muncă etc, pentru că ele, până la urmă, ne dau bani și pentru bugetul local, și pentru sănătate, și pentru pensii și ajutoare sociale. Nu am deschis licitații noi, dar n-am oprit niciun șantier, dar mai ales am apăsat pedala la maxim pentru obținerea fondurilor europene ca să terminăm mai repede unele proiecte, pentru că astfel ne revin mai repede banii în buget. Dau exemple parcul Între Lacuri, strada Ferdinand și așa mai departe.

Și a treia componentă a filozofiei noastre de ansamblu este faptul că nu am mărit taxe, nu am luat banii de la investițiile care erau în derulare, dar în același timp ne-am uitat și la ceea ce înseamnă solidaritate, astfel încât nimeni să nu fie uitat, nimeni să nu fie abandonat. Vorbesc de sprijin pentru cei în vârstă, pentru cei aflați sub limita subzistenței, de colaborarea cu societatea civilă. Prin toate acestea încercăm să menținem un echilibru în oraș.

Repet, nu pornim alte investiții noi până nu avem asigurată componenta financiară, ne concentrăm acum pe ceea ce avem acum în lucru. Toate proiectele au intrat într-o monitorizare accentuată. Acum ne dăm seama cât de bună a fost decizia noastră de a extinde interdicția mersului la școală, ne-am asigurat practic ca toți elevii din învățământul preuniversitar din Cluj-Napoca să aibă tablete, o măsură care va fi de maximă eficiență și utilitate acum, dar și în perioada de după epidemie.”, a mai spus Emil Boc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu