Lăcomia COVID se hrăneşte din neghiobie. Cum se raliază oamenii unor ficţiuni convenabile

Luni, compania biofarmaceutică Moderna, cu sediul în localitatea Cambridge, statul american Massachusetts, a emis un comunicat de presă care s-a dovedit că valorează cinci miliarde de dolari. Anunțul companiei dezvăluia faptul că rezultatele preliminare ale primelor teste făcute pe oameni arată că vaccinul împotriva SARS CoV-2 generează un răspuns imun. Bursele au răspuns cu entuziasm. După publicarea anunțului, valoarea de piață a companiei, creditată ca lider al competiției pentru fabricarea unui vaccin, a crescut cu peste cinci miliarde de dolari. Câteva ore mai târziu, la prețul maxim, Moderna lansa o ofertă publică de vânzare de acțiuni în valoare de 1.3 miliarde de dolari.

Entuziasmul de luni a ținut până a doua zi, când mai mulți oameni de știință s-au arătat derutați de superficialitatea anunțului făcut de Moderna. Experții în boli infecțioase contactați de publicația științifică americană STAT au ajuns la concluzia că, pe baza informațiilor puse la dispoziție de compania din Cambridge, nu există cu adevărat nicio modalitate de a ști cât de promițător este vaccinul. Comunicatul Moderna a oferit informații, dar nu și date legate de cercetare. A ieșit la iveală faptul că studiul a implicat 45 de subiecți și cu toate acestea compania a evidențiat răspunsul generat de vaccin la doar opt dintre ei. Compania nu a spus nimic despre ceilalți 37 de participanți la studiu. Nu înseamnă neapărat că aceștia nu au dezvoltat anticorpi. Testarea acestui tip de anticorpi necesită timp și se face într-un laborator de nivel 3 de biosecuritate, așa încât e posibil ca Moderna să fi dezvăluit doar rezultatele pe care le avea la momentul anunțului. Chiar și în acest scenariu optimist, graba cu care s-a dat comunicatul îndeamnă la prudență, estimează STAT.

Suspiciuni ridică și tăcerea mai puțin obișnuită în astfel de cazuri a Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, partenerul Moderna în dezvoltarea vaccinului. Savanții institutului refuză să vorbească despre rezultatele studiului. Publicația The Washington Post notează și că anunțul Moderna vine la câteva zile după ce unul dintre directorii săi a demisionat pentru a deveni cercetător-șef al comisiei instituite de Casa Albă pentru a accelera dezvoltarea unui vaccin. Într-o singură zi, Moncef Slaoui a câștigat aproape 5 milioane de dolari din creșterea înregistrată luni de acțiunile pe care deține la Moderna.

Comportamentul Moderna nu este cel al unui jucător serios pe piața de biotehnologie, evaluează STAT, invocând superficialitatea prezentării rezultatelor preliminare ale testului și conduita economică. Practica influențării bursei prin declarații insuficient susținute științific este caracteristică firmelor marginale din domeniu, nu a unora cu amploarea și ambiția Moderna, spune publicația. Valoarea de piață a Moderna a crescut de patru ori în 2020, atingând 29 de miliarde de dolari, un lucru uimitor pentru o companie care nu are niciun produs omologat. Compania nu a adus încă pe piață vreun vaccin, deși are în cercetare o varietate de vaccinuri pentru prevenirea bolilor infecțioase. Dar, la fel ca în privința vaccinului pentru Covid, Moderna nu a publicat detalii despre aceste cercetări în reviste științifice. Ceea ce se știe a fost dezvăluit prin comunicate de presă. Acest lucru nu este suficient pentru a genera încredere în cadrul comunității științifice, notează STAT.

Moderna joacă în liga mare și e în lumina reflectoarelor. Dar la un nivel mai jos și cu mai puțină vizibilitate, șarlatanii COVID fac și ei bani frumoși. După cum menționează publicația Endpoints News, practica manipulării burselor prin comunicate exagerate privind dezvoltarea unor tratamente e o rutină în timpul epidemiilor. Săptămâna trecută, o companie de biotehnologie din California, numită Sorrento Therapeutics, a trimis reporterilor un e-mail prin care anunța descoperirea unui „anticorp excepțional de puternic” care neutralizează SARS CoV-2. Multe dintre aceste mailuri au ajuns probabil în căsuțele de spam. Însă CEO-ul companiei, Henry Ji, a primit un telefon de la un reporter Fox News căruia i-a spus că a găsit remediul pentru Covid-19 și că pandemia va lua sfârșit. „Vrem să subliniem că există un remediu. Există o soluție care funcționează 100 la sută”, a spus Ji, adăugând: „Nu mai este nevoie de distanțare socială. Societatea poate fi deschisă fără riscuri”.

După interviul difuzat de Fox, acțiunile Sorrento au urcat abrupt. Prețul pe acțiune a plecat de la 2,62 USD, la închiderea de joi a bursei, până la 9,96 USD la închiderea de luni. E adevărat, începând de marți dimineață, ele au scăzut până la 5,23 USD, dar chiar și așa compania a adăugat un miliard de dolari valorii sale de piață. Între timp, apăruse informația că Sorrento nu a testat anticorpii SARS CoV-2 nici măcar la șoareci, nemaivorbind de subiecți umani. Fără vreo bază științifică, Ji a știut să „lovească toate notele pe care oamenii vor să le audă, spunând că va exista curând un leac și că nu mai e nevoie de distanțare socială”, a declarat un expert consultat de Endpoints. Aceste vorbe l-au făcut miliardar pe patronul Sorrento.

Acest tip de lovituri și de fluctuații la bursă este cunoscut investitorilor din domeniul biotehnologiei. Dar pandemia a extins consecințele unor astfel de acțiuni. Răspunsul bursei la comunicatul de luni al Moderna nu s-a limitat la cotațiile companiei. Ca efect al anunțului optimist privind potențialul vaccinului Moderna, indicele Dow Jones a crescut luni cu 900 de puncte, cea mai bună zi a bursei din New York de la începutul lunii aprilie. De marți însă, pe măsură ce experții analizau neajunsurile din comunicatul companiei, Dow Jones a pierdut o treime din câștigul inițial.

Din pricină că soarta economiei globale pare acum legată de momentul la care industria farmaceutică va veni cu un răspuns decisiv împotriva coronavirusului, evenimentele de pe această piață cresc agitația de pe toate piețele. Bursele, dar și societățile, sunt antrenate în acest carusel emoțional și financiar, totodată, propulsat de credulitate și de nevoia oamenilor de a crede în orice le ameliorează starea de panică. Pare surprinzător că pseudoștiința și impostura infectează inclusiv un domeniu atât de savant ca biotehnologia. Și îngrijorător în egală măsură. Înainte ca SARS CoV-2 să o accentueze, neîncrederea în orice tip de autoritate modelase deja tipul de om nou. Nemaicrezând în nimic, o rată în creștere a umanității e gata prelucrată pentru a se ralia oricărei ficțiuni convenabile.

Distribuie:

Postaţi un comentariu