Jurnal din timpul epidemiei (47). SOS economia!

Dacă până acum am avut parte de o concentrare aproape totală pe criza sanitară, acum pare că se schimbă obiectivul. Economia devine pentru toate guvernele prioritară. Și guvernul de la București anunță măsuri de încurajare și susținere a relansării economiei, invocând strategii ale unui grup de lucru interinstituțional, cu specific economic, la nivelul Guvernului, unde mediul de afaceri participă în mod activ.

Președintele a făcut recent niște precizări în acest sens, Klaus Iohannis declarând că „vom păstra și după 14 mai sprijinul pentru acordarea șomajului tehnic, dar vom introduce și noi măsuri privind munca flexibilă, care să permită reluarea activității sectoarelor afectate direct sau indirect, cu obiectivul evident al păstrării locurilor de muncă.”

De asemenea, președintele dă asigurări că vor continua să fie aplicate schemele de ajutor de stat, precum cele destinate Întreprinderilor Mici și Mijlocii, dar vor introduce și „scheme de sprijin pentru companiile mari care au fost afectate de criză și al căror aport este esențial pentru relansarea economiei.”

Tot în această strategie se prevede o promovare mai bună a produselor românești de calitate. În trendul patriotic al atitudinilor președintelui, a venit și această promisiune: „Produsele românești de calitate reprezintă, la rândul lor, o resursă pe care o vom promova mult mai bine și vom susține investiții semnificative în sectoare economice de interes strategic, cum sunt agricultura și industria alimentară, securitatea energetică, dar și sanitară.”

Planurile de viitor includ și administrația: „modernizarea și digitalizarea administrației care au început deja, vor continua la fel de puternic.”

O șansă pentru economia noastră ar fi fondurile europene, numai că acestea sunt accesate cu precădere de administrațiile deja initiate în astfel de practici și care s-au dezvoltat în ultimii ani, și mai puțin de localitățile sărace, fără un background necesar. O soluție ar fi sprijinirea de către cei cu experiență în accesarea fondurilor, transferul de experiență, de o primărie la alta, de o administrație la alta. Dificultatea lucrului pe proiectele europene – este știut faptul – nu stă doar în scrierea lor, ci și în gestionarea lor.

Dar despre cum vor proceda administrațiile și agenții economici, cum vor relua activitatea în 15 mai, vom afla următoare mai multe detalii în zilele.

Distribuie:

Postaţi un comentariu