Zece profesori şi antrenori, premiaţi fiecare cu 8000 de lei la Gala Mentor pentru Excelenţă în Educaţie
Centrul de Cultură Urbană Casino a găzduit miercuri seară ceremonia în cadrul căreia s-au decernat, pentru al patrulea an consecutiv, Premiile Mentor pentru Excelenţă în Educaţie unui număr de zece profesori şi antrenori.
Cei zece mentori au fost selectaţi de către Consiliul Director al Fundaţiei pentru Comunitate, care a primit 505 dosare prin care au fost nominalizate 174 de persoane. Unii dintre premianţi au fost nominalizaţi a doua oară.
Invitatul de onoare al Galei Mentor din acest an a fost academicianul Solomon Marcus, matematician şi membru titular al Academiei Române din 2001. Acesta a ţinut un discurs în care a adus în atenţie modul în care instituţia mentoratului a contribuit esenţial la progresul social şi cultural. „Trăim într-o societate cu un înalt grad de agresivitate şi semianalfabetism, într-o societate în care tot mai mulţi tineri nu reuşesc să dea un sens vieţii lor. Sunt invitat în şcoli şi o întrebare care revine în mod curios din partea unor adolescenţi care ar trebui să se afle la apogeul entuziasmului lor de viaţă este: Ce este fericirea?. Un val antieducaţional vine din direcţia mass-mediei, a multor televiziuni, a unei părţi din internetului. Întrebarea de fapt este: Cum facem faţă?” a precizat academicianul Solomon Marcus, cu referire la nevoia de mentori în societatea actuală.
Lista Mentorilor Premiaţi:
Constantin-Cristinel Iacoban, antrenor atletism, Bucureşti. Pe lângă obţinerea a numeroase medalii, antrenorul de atletism a reuşit să creeze un adevărat colectiv de tineri care vin la clubul IACRIS din Bucureşti pentru a se antrena împreună şi a se sprijini unii pe alţii în toate activităţile.
Olga Nagy, antrenor patinaj artistic, Braşov. Pasiunea pentru patinajul artistic al antrenoarei nu a dispărut nici după 35 de ani, iar înţelegând şi motivând tinerii cu care lucrează, ea a format numeroşi campioni naţionali la toate categoriile de vârstă.
Ofelia-Alina Burtea, profesor de limba şi literatura română, Craiova. Şi-a început activitatea didactică în urmă cu 25 de ani, de atunci elevii ei obţinând peste 200 de premii la concursurile judeţene şi naţionale.
Katalin Boga, profesor de fizică, Satu Mare. A reuşit să îndrăgească această ştiinţă cu multe generaţii de elevi, ei răsplătind-o cu numeroase premii naţionale şi internaţionale.
Maria Bogyo, antrenor de patinaj viteză, Miercurea Ciuc. A pregătit sportivi care au participat sub îndrumarea ei la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă.
Maricica Apreutesei, profesor de informatică, Panciu, Vrancea. Ştie cum să-i atragă pe elevi către informatică şi programare vizuală, asiguraându-le astfel un drum mai sigur în carieră.
Elena Stoica, profesor de desen, Corbeni, Argeş. Pictura nu este o activitate de timp liber, ci un mod de viaţă, ceea ce profesoara transmite şi elevilor care au participat la nenumărate concursuri şi expoziţii din întreaga lume.
Simona-Ana Baicu-Simon, profesor de coregrafie, Bacău. Cu o dorinţă continuă de evoluţie, profesoara îşi lasă amprenta pe modul de gândire al elevilor ei, dintre care mulţi şi-au continuat cariera cu succes în acest domeniu.
Romeo Bolohan, profesor de educaţie tehnologică, Dumbrăveni, Suceava. Este fondator al mai multor organizaţii sociale şi lucrează la integrarea copiilor din centrele de plasament în sistemul educaţional şi continuarea şcolarizării acestora.
Leonard Dan, profesor de engleză, Cluj-Napoca. Reuşeşte să inducă pasiunea pentru teatru în rândul elevilor, drept dovadă fiind, printre altele, cele trei premii I obţinute la festivalul internaţional din San Remo.
Laureaţii au primit câte un premiu în valoare de 8000 de lei şi un trofeu special realizat de artistul Ioan Nemţoi. Premiile Mentor pentru Excelenţă în Educaţie au fost decernate de MOL România şi Fundaţia pentru Comunitate. Nominalizările pentru ediţia viitoare a Galei Mentor pot fi făcute până în data de 31 decembrie 2014.