Un bistriţean adună lumea filmului la Dublin

secvență film
Imagini din filmul ”Un an mai tîrziu

 Un număr de 567 de filme de scurt metraj (drame, comedii, documentare, horror și videoclipuri) din întreaga lume s-au înscris la Dublin International Short Film and Music Festival, festival aflat la a doua ediție, şi 106 dintre acestea au fost alese de juriu în selecţia finală a competiţiei.

Mai puțini însă știu că Dublin International Short Film and Music Festival este un festival de film organizat în perioada 4 şi 6 octombrie 2013 în capitala Irlandei, Dublin, şi este produsul unui tânăr român născut în Lunca Ilvei, judeţul Bistriţa-Năsăud, Florian Zapra.

La festival s-au înscris și au fost apreciate de juriu şapte filme de scurt metraj româneşti dintre care unul realizat de o clujeancă. Este vorba de filmul „Confesiuni”, regizat de clujeanca Ligia Smarandache. Celelalte filme sunt „Corpul meu”, regizor Luiza Pârvu, „Cod Roșu” în regia lui Hanno Hofer, „Amintește-ți de mine” regizat de Elena Ciolacu, „Suspans 101”, regia George Dorobanţu, „Ușa”, în regia lui Alessandro Cubicciotti şi „Un an mai tîrziu”, în regia lui Cristian Pascariu, acesta din urmă fiind nominalizat alături de alte patru scurt metraje din Germania, Turcia, Corea, China la secţiunea „Cel mai bun film străin”. Cristian Pascariu este din Botoșani și s-a format ca regizor la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj Napoca. În palmaresul său, are un premiu obținut la Abu Dhabi Film Festival 2010 și premiul pentru ”Cel mai bun film studențesc” din cadrul Open Society Shorts 2011. Cel mai important lucru pentru regizorul romîn este să experimenteze pe cît posibil orice lucru care implică imagini și video. De asemenea, printre actrițele care sunt nominalizate la titlul de ”cea mai bună actriță” se află și o romîncă. Simona Maicanescu joacă în scurt metrajul francez ”The Fugue”, regizat de Xavier Bonnin. Romînca se află în competiție cu trei actrițe din Irlanda, Finlanda și Spania. Titlul de „cel mai bun actor” este disputat între artişti din Belgia, Marea Britanie, Olanda şi Irlanda.

Actorul român George Piștereanu se află și el la Dublin, în calitate de membru al juriului. Reamintim faptul că actorul a jucat în filmul ”Eu cînd vreau să fluier, fluier” rolul unui tînăr care a stat în închisoare. Filmul a fost de două ori premiat la Festivalul de la Berlin cu ”Marele Premiu al Juriului – Ursul de Argint” și premiul “Alfred Bauer

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu