Taxe, impozite şi bonificaţii propuse de municipalitatea orădeană pentru 2014

Taxe si impozite in 2014

Politica fiscală a municipiului Oradea este strâns legată de politica fiscală națională, astfel că, pentru 2014, municipalitatea orădeană va păstra liniile de fiscalitate și va merge pe predictibilitate.

Astfel, pentru persoanele juridice se vor menține măsurile privind nivelul de impozitare la clădiri și terenuri, bonificația de 5% pentru achitarea integrală a impozitului până în luna martie, precum și facilități pentru cei care fac investiții majore.

În privinţa persoanelor fizice, se vor indexa impozitele cu rata inflației de 2, 5% pentru clădiri și terenuri intravilan agricole, se va păstra bonificațiile de 10% pentru plata integrală a impozitului până în luna martie și vor fi oferite facilități fiscale pentru cei care își reabilitează clădirile și pentru cei aflați în situații de risc social.

Există și câteva taxe care se vor majora, cum ar fi taxa de afișaj în scop de reclamă și a mijloacelor de publicitate care se află pe stâlpi, taxa pentru închirierea domeniului public în cadrul festivalurilor și evenimentelor organizate de Primărie, taxa pentru adopția câinilor de la adăpost, taxa pentru eliberarea certificatului fiscal în regim de urgență sau taxa pentru închirierea sălii mari și mici de către ONG-uri. Totodată cei care nu îngrijesc imobilele și terenurile vor fi taxați în plus.

, , Ca urmare a majorării unor taxe și impozite cu rata inflației de 2, 5%, estimăm o majorare a încasărilor cu 1 milion de lei, adică 1% din totalul veniturilor pe 2014. Nu ne propunem neapărat o majorare, ci ne propunem să îmbunătățim gradul de încasare al taxelor și impozitelor, să reducem soldul restanțelor și să aplicăm măsuri în ceea ce privește neachitarea la timp și evaziunea”, a declarat viceprimarul Ovidiu Mureșan.

În perioada următoare va avea loc întâlnirea cu comisia de buget, postarea pe site-ul Primăriei pentru 30 de zile a proiectului privind taxele și impozitele pe 2014, dezbaterea publică și întâlnirea cu mediul de afaceri.

În ceea ce privește zonarea fiscală dinamică, ca urmare a îmbunătățirii calității vieții determinată de investițiile făcute de municipalitate în oraș, cum ar fi introducerea canalizării, a apei potabile, a iluminatului stradal, creșterii zonelor verzi și alte astfel de investiții, 134 de străzi vor trece de anul viitor de la o zonă fiscală la o altă categorie superioară de încadrare, fapt care va atrage după sine și o creștere a impozitului pe clădiri și terenuri pentru locuitorii de pe aceste străzi.

 

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu