Ouă încondeiate, obiecte din pănuşi de porumb şi alte decoraţiuni pentru Paşte, la Târgul Meşteşugarilor
Zeci de meşteşugari ai Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni îşi expun în aceste zile în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca cele mai reuşite produse în cadrul unui târg cu vânzare organizat înainte de Paşte. Decoraţiuni cu motive pascale, ouă încondeiate, icoane pictate pe lemn, obiecte confecţionate din pănuşi de porumb unicate în România, toate pot fi achiziţionate la preţuri accesibile de la Târgul Meşteşugarilor până la sfârşitul săptămânii.
“Facem cu schimbul, suntem trei, eu, fratele meu şi cumnata mea. Ea a pregătit aranjamentele florale, respectiv decoruri pentru Paşte, cu ouă din ceară, cu floricele şi panglici aplicate, coşuleţe cu ouă de bibilică, ouă cusute cu mărgeluţe sau ouă de lemn pentru copii. Am adus şi ouă încondeiate din Bucovina. Avem şi puişori. Preţurile încep de la 15 lei la 30 de lei. De asemenea, fratele meu a făcut şi cutii pirogravate. Vom sta inclusiv sâmbătă şi chiar dacă este mai rece afară suntem obişnuiţi, vom sta cu schimbul ca să avem timp să mai facem câte ceva şi acasă. Eu mă ocup de tricotaje pentru copii şi am adus mai ales căciuliţe şi rochiţe pentru fetiţe. Preţurile le-am stabilit în funcţie de material, de la 50, la 55 de lei”, precizează Magdalena Bodea.
La standul ei pot fi admirate şi icoane cu tematică de Paşti, respectiv cu Răstignirea şi Învierea Mântuitorului. „Icoanele sunt realizate de Mircea Bodea, fratele meu. Sunt pictate pe lemn unde fratele meu a lipit coji de ouă. Lemnul uscat se finisează, se aşează cojile de ou, uscate, sunt pictate cu vopsele de apă şi apoi lăcuite. Avem şi icoane în foiţă de aur”, explică Magdalena Bodea, membră a Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni.
O altă decoraţiune pentru masa de Paşte o reprezintă coşuleţele cu ouă din polistiren învelite în şerveţele. „Mai recomandăm şi felicitările şi semnele de carte cusute, precum şi şervetele cu motive de Paşte”, a precizat Rebeca Făt, membră în Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni din 1998.
Deşi nu se aştepta „să fie aşa iarnă”, o altă expozantă, învelită într-o pătură, a venit la Târgul Meşterilor Populari din Piaţa Unirii cu aranjamente pentru grădină „Soţul meu a făcut coşurile şi eu le-am decorat. Cele mici le vindem cu 25 de lei şi pot ajunge până la 35 de lei. Coşurile pot fi folosite ca şi ghiveci după ce trec Paştele”, a declarat Helga Balazs.
Margareta Nagy a venit tocmai din Chendu, judeţul Mureş cu obiecte decorative confecţionate din pănuşi de porumb, unicate în ţară. Preţurile pentru coşuleţele sau iepuraşii din pănuşi pornesc de la 10 lei şi ajung la 30-40 de lei.
Un alt stand care atrage atenţia trecătorilor este cel al unei bucovinence care a adus la Cluj cele mai frumoase ouă încondeiate pe care le-a realizat în ultimele luni. „Eu am învăţat acest meşteşug de la mătuşa mea. Avem în special ouă pictate pe ceară. Oul este golit şi spălat în interior, se lasă la uscat şi apoi este dat cu ceară neagră şi cu un strat de lac ca să lucească. Avem şi ouă din lemn, scufundate în ceară şi apoi decorate cu mărgeluţe, în diferite modele. Pentru acest târg ne-am apucat de lucru de la începutul anului”, a precizat tânăra bucovineancă. Ouăle pot fi cumpărate la preţul de 10 sau 20 de lei, iar ouăle mari de struţ la preţul de 400 de lei.
Potrivit preşedintei Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni, Viorica Ciobanu, peste 100 de standuri au fost instalate în Piaţa Unirii pentru a veni în întâmpinarea clujenilor care doresc să achiziţioneze obiecte şi produse trdiţionale înainte de Sărbători. „Avem pentru vizitatori şi ateliere inedite precum cele de încodeiere a ouălor, de pictură pe sticlă, de ceramică, de prelucrare a sticlei şi multe altele. Avem şi standurile care ne protejează de vremea de afară şi îi aşteptăm pe vizitatori până sâmbătă, 19 aprilie, în Piaţa Unirii”, a precizat doamna Viorica Ciobanu.
Mai jos puteţi urmări o galerie de imagini cu unele dintre obiectele pe care le puteţi găsi la târg:
[nggallery id=404]