Laptele natural se poartă cu desaga

femeie cu lapte
Foto: Dan Bodea

În Cluj încă mai există  femei de la țară care aduc lapte pentru orășenii de la bloc sau, mai degrabă, pentru cei care locuiesc la case.

Laptele este transportat cu mașina din satele clujene după ce femeile depun multă trudă ca să-l depoziteze în flacoanele de plastic.

În oraș laptele de la țărani se bucură de multă apreciere.

Acest obicei aflat acum pe cale de dispariție era foarte ”în vogă” mai ales în perioada interbelică, când femeile din Dezmir aduceau la Cluj lapte la așa numitele ”locuri”, acolo unde țărăncile aveau clienți.

Printre aceștia se număra familia Hațieganu, alte familii înstărite de români și evrei.

Încrederea era reciprocă. Clujenii primeau lapte curat și bun, iar femeile de la țară aveau siguranţa că vând lapte cât ținea sezonul.

 ”Era o lume fără scandaluri alimentare și fără tot felul de înșelăciuni care să se descoperă treptat. Piața Clujului era asigurată din belșug cu produse tradiționale, proaspete și gustoase, iar Primăria intervenea și regla piața. Punea prețuri maximale care nu puteau fi depășite de vânzătorii din piețe, atât la produse alimentare precum: lapte, carne, ouă, cât și la fructe, legume și alte produse cultivate de țărani”, spune istoricul Vasile Lechințan .

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu