Facultatea de Drept Cluj găzduieşte cel mai mare turneu de dezbateri pentru studenți din România

Universitatea Babeș-Bolyai și ARDOR Transilvania organizează în perioada 26-28 aprilie Open-ul Facultății de Drept 2014, cel mai mare turneu de dezbateri pentru studenți din România. Competiţia va reuni la Cluj 32 dintre cele mai valoroase echipe de studenți din ţară, în cadrul unui adevărat festival al ideilor și oratoriei.

Facultatea de Drept Cluj, unde există cel mai mare club de dezbateri pentru studenți din Transilvania, va fi gazda competiției. Aici se vor desfășura cele 6 runde preliminare și semifinalele de sâmbătă și duminică, precum și finala de începători. Cele mai bune 4 echipe se vor califica în finala care va avea loc luni, 28 aprilie, de la ora 18.30 la Casino (Parcul Central Cluj-Napoca).

Finala de luni va fi un eveniment organizat după modelul Oxford Debates, o dezbatere publică în care finaliștii din echipele Guvernului și Opoziției discută în fața membrilor marcanți ai comunității pe o temă de larg interes și impact pentru societate. Tema finalei va fi “Acest Parlament crede că ar fi fost mai bine pentru România ca statele membre UE să nu își fi deschis piețele de muncă pentru cetățenii români.”

Universitatea Babeș-Bolyai este partenerul educațional al Open-ului Facultății de Drept 2014, continuând susținerea programului său de dezbateri pentru studenți. Acest program, care funcționează subtitulatura BBU Debate Society, are o vechime de 18 ani, fiind rezultatul unui parteneriat unic în țara noastră, între Universitatea Babeș-Bolyai și ARDOR Transilvania.

Anul 2013 a fost unul important în istoria acestei colaborări, Universitatea Babeș-Bolyai ajungând pe locul 24 în World Debate Rankings (singurul clasament acceptat în domeniu, care stabilește ierarhia primelor 900 de universități din lume la dezbateri). Totodată, la începutul acestui an, una din echipele Universității Babeș-Bolyai, formată din Octav Buta și Radu Cotarcea, a reușit să ajungă până în finala Campionatului Mondial de Dezbateri, în timp ce echipa formată din Ioana Stupariu și Călin Mureșanu a ajuns până în semifinale.

UBB este pe locul 1 in Europa Continentală (care nu include Marea Britanie), în fața universităților olandeze (Leiden, Amsterdam, Utrecht), germane (Berlin, Koln) sau israeliene (Tel Aviv).

Dezbaterile academice sunt răspândite peste tot în lume, printre avantajele pe care acesta le aduc la nivel de societate numărându-se:

 1. Aducerea pe agenda publică a unor probleme și teme de discuție care prezintă interes pentru comunitate și cei mai importanți actori din cadrul ei (autorități, companii private, universități, alte instituții). Astfel, chiar dacă mass-media nu popularizează teme de interes pentru comunitate, acestea pot fi promovate prin intermediul evenimentelor de dezbateri.

 2. Formarea unui grup important de tineri care deține abilități foarte bune de comunitate, gîndire critică, vorbit în public. Aceste abilități sunt destul de rar întâlnite la tinerii români, și pot să devină un avantaj foarte important pentru ei și companiile sau instituțiile în care lucrează.

 3. Existența unui model de educație complementară care pune accent pe capacitatea de exprimare și comunicare, aspect pe care sistemul de educație românesc îl ignoră aproape total.

Open-ul Facultății de Drept 2014 este susținut de Facultatea de Drept Cluj și Universitatea Babeș-Bolyai, precum și de către doi parteneri din domeniul privat: Chiriță și Asociații și SCA Lăpușan, Moscovits, Șteopan și Asociații.

Distribuie:

Postaţi un comentariu