Cei mai harnici din oraş. Competiţia spaţiilor verzi se reia

Se întrec în hărnicie. Este vorba despre asociaţiile de proprietari din municipiu, care în fiecare an, în această perioadă, se înscriu cu sutele la concurs şi îşi etalează cu mândrie munca de pe spaţiile verzi din faţa blocurilor pentru a putea primi un premiu din partea municipalităţii. Iar unii sunt deja campioni în fiecare an. Iar banii, chiar dacă nu sunt foarte mulţi, sunt investiţi tot în înfrumuseţarea spaţiilor din jurul blocurilor.

Asociaţia de proprietari de pe strada Albac numărul 9. Un bloc cu două scări care apare an de an pe lista de câştigători ai concursului „Curăţenie generală”. Nici nu e de mirare. În faţa blocului, spaţiul verde e frumos curăţat. Gardul verde e proaspăt tuns, iar rondourile pline de trandafiri şi alte flori. În mijloc tronează Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici. Iar pentru păsărele, în pomii de aici sunt aşezate căsuţe vopsite cochet. Urcăm până la etajul trei să îl căutăm pe administratorul „vinovat” de toate acestea. Berti Coaciu ne deschide rapid uşa, iar când aude că vrem să scriem despre spaţiul verde premiat şi răs-premiat, un zâmbet larg îi luminează faţa şi ne pofteşte înăuntru. Povestea amenajăriii rondourilor nu e deloc scurtă şi e plină de peripeţii. „Oho, povestea spaţiului nostru de la bloc e veche de tot, de pe vremea comuniştilor. Atunci aici nu era gard. Iar prin grădina asta erau de toate, de la capace de WC, chiuvete aruncate, aveam şi o potecă, tot ce vrei. Apoi au făcut o centrală în apropiere şi am văzut că acolo au aruncat ţevile. Am vorbit cu mai mulţi vecini şi cu oamenii de acolo şi aşa am adus nişte ţevi şi am început să facem un gard. Cu timpul l-am mai înălţat. Anul trecut când ne-au dat premiu am cumpărat vreo 10 panouri de gard noi, cele care sunt acum. Şi încet-încet am tot amenajat la spaţiu. Mai întâi cu iarbă, erau mulţi copii pe scară, iar vara ieşeam vecinii cu copiii pe iarbă. Erau aşa de mulţi că abia aveam loc. Iar în ultimii ani am amenajat cu flori. Anul trecut, tot din premiu am căutat pe internet o firmă şi am plantat 52 de tufe de trandafiri. Sunt aşa de frumoşi, de toate culorile, s-au prins toţi. Iar în primăvara asta le-am făcut şi suporturile din lemn pe care să se caţere. Am pus şi camere de supraveghere”, povesteşte cu mândrie Berti Coaciu.

Grădina cu pitici

gradina cu pitici de pe albac 9

Ca orice grădină care se respectă, punctul de atracţie şi aici sunt piticii. „Piticii? Asta e poveste veche. Înainte să mă mut la bloc, aici, am avut o casă frumoasă cu grădină pe Bujorului în Iris, şi aveam un vecin maghiar, mai în vârstă ca mine. Şi tot timpul îl invidiam pentru ce frumoasă grădină avea. Avea nişte globuri mari frumoase, şi era globul şi piticul, era luminat, foarte frumos. Tot timpul când treceam mă uitam. Şi de acolo mi-a rămas gândul. Aici pe Albac, primii pitici, Funar ni i-a rezolvat, de la Arte Plastice, dar numai cinci, şi ni i-au spart nişte vagabonzi. Le-am spus părinţilor să îmi aducă 7 pitici şi o Albă ca Zăpadă, au adus, le-am făcut socluri şi aşa au ieşit”, mai spune administratorul. Acesta recunoaşte că pentru amenajarea grădinii a tras cu ochiul şi la modelele vestice. „Când am fost la fata mea în Italia şi am văzut ce grădini sunt acolo, o mândreţe. Şi câte lucruri frumoase şi ieftine pentru grădină. Numai că nu aveam cu ce să le aduc. Adevărul e că înainte să amenajăm era foarte urât, dar acum ne place tuturor şi a devenit un hobby. Ies şi vecinii să mă ajute, sigur nu toţi. Adevărul e că trebuie întreţinut. Şi astăzi am mai tuns la gard, am mai adunat. Dacă vine juriul trebuie să fii pregătit”, explică domnul Berti.

Comunitate strânsă

la o partida de sah

Oamenii s-au obişnuit deja ca în fiecare primăvară să îşi gătească rondourile pentru venirea juriului. „Ne face plăcere să facem curat şi să amenăm aici, avem un pic de verdeaţă, flori frumoase”, spune domnul Matei, unul dintre locatari. Nepotul său Raul şi prietenul lui Alex curăţă de zor piticii de praf, iar o altă locatară a adus câteva răsaduri de flori pe care le plantează. „Să ştiţi că spaţiul nostru le place şi trecătorilor. La un moment dat m-a sunat un om care stă pe Yugoslaviei (n.r. Teodor Mihaly) ca să mă întrebe dacă vreau o plată de aloe vera, mare într-un ghiveci. Sigur că am mers după ea şi acum e la noi în rondou. Mă bucur că oamenilor le place că e frumos”, ne mai spune administratorul, care are însă şi un of legat de concursul acesta. După şapte premii, tot nu e mulţumit pe de-a-ntregul de jurizare. „Jurizarea se face în două etape până în 15 iunie. Nu cred că e corect pentru că nu ne anunţă niciodată când vin. Corect ar fi să îi chemi pe administratori şi să ne spună de ce ne dau atâtea puncte, de ce nu ne dau. Ce lipseşte. Anul trecut i-am pândit pe ăştia o lună. Primul premiul l-am luat pe vremea lui Funar. A venit Boc şi a zis să mergem la Funar să ne dea. Apoi la Boc, avem 4 premii I, un premiu II şi o dată menţiune. Când a fost Apostu nu s-a făcut. Apoi iar a început. Anul acesta a început de la 1 aprilie şi ţine până în iunie. Ne-am înscris, primul am fost, la 1 aprilie”, mai spune Berti Coaciu, electrician de meserie.

berti coaciu la gradinarit „Trebuie să te ocupi de grădină, să îţi placă un pic şi să prinzi ocazia, apoi intră în obişnuinţă. Noi treptat ne-am cumpărat de toate, maşină de tăiat iarbă pe benzină, maşină de tăiat gard viu pe benzină. Suflantă de iarbă. Aş vreau să pun un fel de caiet în care oamenii să îşi poată scrie părerea, că mulţi se opresc şi le place cum arată. Şi alţi vin ne dau flori. Nici nu visez să nu iau din nou premiul I şi anul acesta” Berti Coaciu, administator de bloc.

[stextbox id=”alert” caption=”Concurs anual”]Primăria clujeană organizează în fiecare an concursul pentru asociaţiile de proprietari – “Curăţenie Generală”. În acest an asociaţiile s-au putut înscrie până în 30 aprilie. Din 16 mai începe jurizarea în două etape, care se încheie în 5 iunie. Preşedinţii, vicepreşedinţii de comisii precum şi consilierii locali (membri în comisii) vor verifica apoi primele 150 de asociaţii clasate pe baza datelor centralizate de la comisii şi vor stabili ierarhia finală. Cele mai bine întreţinute asociaţii de proprietari vor fi premiate de către municipalitate. Valoarea premiilor se ridică la suma de 135.000 de lei, bani care vor fi repartizati astfel: 20 premii I, în valoare de 2.000 de lei, 20 premii II, în valoare de 1.500 de lei, 40 premii III, în valoare de 1.000 de lei şi 50 de menţiuni, în valoare de 500 de lei. Asociaţiile de proprietari care vor fi premiate pot folosi banii numai în scopul reparării, amenajării, refaţadizării şi efectuării lucrărilor necesare imobilului în care locuiesc sau aferente acestuia. Anul trecut s-au înscris în competiţie 195 de asociaţii de proprietari.[/stextbox]

Galerie foto de Dan Bodea:

08

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu