Foto/Video Sute de oameni au ieșit din nou în stradă pentru Roșia Montană

Protestatarii s-au întins pe jos în fața sediului Prefecturii din Cluj-Napoca/ Foto: Dan Bodea

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut marţi cu până la 17% la bursa din Toronto, cel mai mult din ultimele patru luni, în urma protestelor din România faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, relatează Bloomberg.

Mai jos puteți viziona un filmuleț cu protestatarii

UPDATE 22.18: Mulțimea a ajuns înapoi în Piața Unirii, într-un număr mai restrâns, mulți dintre protestatari s-au retras pe parcursul marșului.

 

UPDATE 22.09: Persoanele prezente la protest nu au zăbovit la Casa de Cultură, iar acum se îndreaptă spre Piața Unirii, locul de întâlnire a tuturor manifestanților.

 

UPDATE 22.00: Protestarii au plecat din fața Primăriei și au ajuns la Casa de Cultură a Studenților. Acolo, mulțimea s-a așezat din nou pe asfalt.

 

UPDATE 21.10: Activiștii au ajuns în fața Primăriei Cluj-Napoca. „Vrem natură, nu cianură”, „Nu corporația face legislația” sau „Salvăm, salvăm, salvăm Roșia Montană” sunt câteva dintre scandările care răsună în fața primăriei municipiului.

 

UPDATE 20.40: Persoanele prezente la protest s-au pus în mișcare din fața Prefecturii, continuând marșul pe străzile importante ale orașului.

 

UPDATE 20.35: Oana Boc, soția primarului Emil Boc, protestează din nou împotriva proiectului Roșia Montană Gold Corporation, după ce și duminică, 1 septembrie, a fost prezentă la acțiunea din Piața Unirii.

 

UPDATE 20.30: S-a oprit circulația în zona Prefecturii, doar autobuzele care vin dinspre strada Memorandumului spre cartierul Mărăști mai având voie să treacă.

 

UPDATE 20.20: Toți cei prezenți la protest s-au așezat jos pe asfalat în fața Prefecturii județului Cluj

Mai jos puteți vizualiza o galerie foto din fața Prefecturii realizată de Dan Bodea

[nggallery id=115]

 

UPDATE 20.15: Convoiul a ajuns în fața Prefecturii. Potrivit unui reprezentant al Poliției, în drumul spre sediul Prefecturii Cluj, s-au mai alăturat și alți protestatari, numărul acestora trecând peste 1000.

 

UPDATE 20.00: Reprezentanții Jandarmeriei au declarat că la protestul din Piața Unirii sunt aproximativ 700 de persoane.

 

UPDATE 19.58: Aproximativ zece protestatari s-au deplasat la Grădina Botanică pentru a-l aduce în Piața Unirii pe cântărețul elvețian,  Marc Aymon, pentru a susține protestul prin cântec. Ceilalți protestatari au plecat spre sediul Prefecturii, iar în drumul lor au scandat împotriva presei.

 

UPDATE 19.50: Unul dintre protestatarii prezenți astăzi în piața din centrul Clujului a compus o melodie pentru susținerea Roșiei Montane, iar la refren a fost de ajutat de resul protestatarilor. „Lăsați aurul în munți, îi șade mai bine așa”, acesta fiind refrenul melodiei.

Mai jos puteți vizualiza un video cu melodia compusă

 

UPDATE 19.25: Mihnea Blidariu, solistul trupei Luna Amară, a fost duminică la manifestațiile de la București, iar astăzi a venit la Cluj-Napoca. „Sunt nemulțumit de reacția presei și a instituțiilor statului”, a declarat acesta.

 

UPDATE 19.20: Aproximativ 300 de persoane au început să scandeze în Piața Unirii lozinci precum „Oamenii de aici nu vor pleca, Roșia Montană nu va dispărea”.

 

UPDATE 19.15. „Nu avem un plan bine definit în privința acțiunii de astăzi, dacă vom merge undeva sau vom rămâne aici în Piața Unirii, depinde de câte persoane se vor strânge”, a declarat  Cristian Ioan, una dintre persoanele implicate în organizarea acestui protest, pentru transilvaniareporter.ro.


UPDATE 19.00: La ora începerii protestului, în piața din centrul Clujului se află în jur de 200 de protestatari.

„Profitul vostru, protestul nostru”, „Revoluția începe la Roșia Montană” sau „Vrem cianură pentru dictatură” sunt câteva dintre primele mesaje vizibile pe pancartele protestatarilor. De asemenea, foarte multe stegulețe cu mesajul „Salvați Roșia Montană” și-au făcut apariția la locul de întâlnire al activiștilor.

 

UPDATE 18.55: Oamenii încep să-și facă apariția în Piața Unirii înarmați cu steaguri sau pancarte, pregătiți pentru o nouă tură de proteste

                                                                                                                               

După ce duminică, 1 septembrie, peste 5.000 de clujeni au protestat împotriva proiectului Roșia Montană Gold Corporation, se organizează un nou protest în același loc, Piața Unirii, în cursul zilei de marți, 3 septembrie, începând cu ora 19.00.

Temerea cea mai mare cu privire la acest proiect este producerea unui accident ecologic, care poate fi catastrofal pentru mediu din cauza uriașei cantități de cianură folosită în exploatarea minieră din perimetrul localității.

 

Text: Laura Goarnă și Radu Bărăian

Citește și
Foto/Video 5.000 de clujeni prezenți la protestul „Revoluția începe la Roșia Montană”

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. radu says:

    Felicitari pentru articol.
    Se pare ca nu toata presa este tinuta in lesa.
    Bravo mai baieti.

Postaţi un comentariu