Foto/Video 5.000 de clujeni prezenți la protestul „Revoluția începe la Roșia Montană”

Aproximativ 5000 de protestatari au mărșăluit duminică pe străzile Clujului/ Foto: Dan Bodea

Majoritatea protestatarilor care au fost prezenţi în Piaţa Unirii erau foarte bine informaţi în legătură cu proiectul de lege privind reglementarea exploatării miniere de la Roșia Montană. Având în vedere acest aspect, mulţi dintre ei nu au ezitat să atace dur proiectul care a fost adoptat de guvern. „Exploatarea aceasta presupune un câştig foarte slab pentru ţara noastră. Atâta timp cât un străin vine să exploateze pe pământurile româneşti, fără probleme putem fi catalogaţi drept o naţie care facem parte din lumea a treia”, a subliniat Vasile Verdeş, un protestatar aflat în Piaţa Unirii.

„Ce vrea să se facă la Roşia Montană e ceva de amploare. Ce facem cu Apusenii, îi distrugem?”, se Întreabă Vasile Verdeş.

Persoanele care au strigat timp de două ore şi jumătate pentru Roşia Montană puteau face orice altceva într-o zi normală de duminică. Cu toate acestea, clujeni şi nu numai, au ales să se alăture ecologiştilor în acţiunea desfăşurată în centrul municipiului. La fel a făcut şi Lucia Ştefan, o doamnă trecută de prima tinereţe, care se teme că durata de viaţă va scădea considerabil dacă se continuă în aceeaşi notă. „Tot ce mâncăm este plin de chimicale. Noi ca ţară putem câştiga din multe alte lucruri, nu trebuie să exploatăm Roşia Montană. Desigur, am putea folosi acel aur, dar să se găsească altă metodă din care să ieşim şi financiar bine şi să nu distrugem mediul”, a declarat Lucia Ştefan. Referitor la persoanele care ar putea primi locuri de muncă în respectiva mină, protestatara, a spus că în primul rând muncitorii nu vor fi numai din România, deoarece nu sunt perfecţionaţi oamenii.

Mai jos puteți vedea un video cu protestatarii

UPDATE 19.12: După ce au protestat și în fața sediilor partidelor de pe Bulevardul Eroilor, organizatorii anunță că vor relua protestele săptămâna viitoare. „După ce am oprit circulația în cele mai mari orașe ale țării, ne vom întâlni și săptămâna viitoare tot aici în Piața Unirii, duminică la ora 17.00”, a declarat unul dintre organizatori

                                                                                                                                   

UPDATE 18.56: Un reprezentant al poliției a declarat că la protest sunt prezenți peste 5.000 de oameni

                                                                                                                                    

UPDATE 18.47: Protestatarii se află în fața Casei de Cultură a Studenților. „Mergem să ne arătăm talentul!”, a declarat unul dintre organizatori.

                                                                                                                                     

UPDATE 18.19: Circulația în centrul orașului a fost oprită. Grupul de protestatari se mută la primărie.

                                                                                                                                       

UPDATE 18.15: Printre protestatari se află și Oana Boc, soția primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

                                                                                                                                         

UPDATE 18.08: Activiștii se află în fața prefecturii și scandează „Demisia”

                                                                                                                                          

UPDATE 18.01: Protestatarii sunt deja în număr impresionant. Unul dintre capetele convoiului se află în aceste momente la Teatrul Național, celălalt fiind încă în Piața Unirii.

                                                                                                                                             

UPDATE 17.56: Mulțimea se deplasează pe Bulevardul Eroilor, protestatarii depășind la această oră ordinul miilor. Printre protestatari a fost observat și fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar.

                                                                                                                                              

UPDATE 17.50: Organizatorii mulțumesc celor prezenți la protest spunând că nu se vor opri până nu își îndeplinesc scopul. Mulțimea își mută locul: „Mergem la plimbare prin oraș”, fiind declarația unuia dintre organizatori.

                                                                                                                                                 

UPDATE 17.40: Protestatarii sunt invitați de către organizatori să își motiveze prezența, iar între pauzele care apar între intervenții activiștii dau tonul unor scandări care răsună în Piața Unirii.

„Sunt împotriva acestui proiect. Mă aflu pentru prima dată la o manifestaţie de genul acesta. Pot spune că această ieşire pe care o facem noi este ceva de cursă lungă, nu se va termina nici mâine, nu se va termina până nu se stopează acest proiect de lege. Probabil va fi nevoie să mai venim, de mai multe ori, până când se va umple această piaţă”, a spus Radu, unul dintre protestatarii care a luat cuvântul în faţa mulţimii.

                                                                                                                                                   

UPDATE 17.12: Peste 1.000 de activiști sunt deja la fața locului. Aceștia au afișat un banner pe vechea clădire a hotelului Continental și au venit înarmați cu steaguri și mesaje menite să își susțină cauza.

                                                                                                                                                     

UPDATE 16.55: Oamenii încep să se adune în Piața Unirii din Cluj Napoca, numărul lor fiind de ordinul sutelor în ciuda vremii potrivnice de afară.

Printre primele mesaje afișate de protestatari se află și „Parlamentari, nu înstrăinați ce nu vă aparține”, „Dacă noi vom tăcea, pietrele vor striga” , „Salvați Roșia Montană” și „Vlad Țepeș, avem clienți!”

Mai jos puteți vizualiza o galerie foto cu protestatarii realizată de Dan Bodea

[nggallery id=111]

                                                                                                                                                    

După ce guvernul a aprobat proiectul de lege privind reglementarea exploatării miniere de la Roșia Montană, ecologiștii organizează duminică, 1 septembrie, un protest împotriva respectivului proiect. Oamenii sunt așteptați în Piața Unirii din Cluj-Napoca, începând cu ora 17.00.

Pe evenimentul creat pe facebook și-au anunțat participarea aproape 4.000 de oameni, numai la Cluj-Napoca.

Pentru ce protestează oamenii?

Temerea cea mai mare cu privire la acest proiect este producerea unui accident ecologic, care poate fi catastrofal pentru mediu din cauza uriașei cantități de cianură folosită în exploatarea minieră din perimetrul localității. 

Localitatea din munții Apuseni a devenit cunoscută după ce compania româno-canadiană Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a obținut licența de concesiune pentru exploatare în anul 1999, pentru exploatarea minereurilor de aur și argint din zona Roșia Montană.

Acționari la această firmă sunt două companii, Gabriel Resources, o companie canadiană care deține mai bine de 80 de procente din acțiuni și Minvest Deva, companie care deține mai puțin de 20 de procente.

RMGC a achiziționat, începând din 2002, 78% din cele 794 de gospodării aflate în zona de impact a proiectului. Familiile au fost mutate pe un amplasament numit Piatra Albă, aflat la circa 5 km. de sat. Valoarea totală a investiției în achiziția de proprietăți se ridică la peste 71 de milioane de dolari. Astfel, proiectul va crea peste 2300 de locuri de muncă în faza de început a lucrărilor de descopertare și peste 800 de locuri de muncă permanente după ce proiectul va deveni operațional.

Pe de altă parte, un studiu al experților britanici de la Oxford Policy Management estimează că proiectul minier de la Roșia Montană ar putea avea o contribuție potențială de 19 miliarde dolari la PIB-ul României, prin prisma efectului de multiplicare generat de proiect pe întreaga sa durată de viață.

Evaluarea economică a proiectului făcută de profesorii de la Academia de Științe Economice (ASE) București și dată publicității apreciază un câștig nesemnificativ din partea statului român , raportat la riscurile asumate pe termen lung. ASE București prezintă 24 argumente, fundamentate științific și care impun oprirea acestui proiect, apreciat ca fiind în mod vădit, dezavantajos pentru statul roman și în contradicție cu unele prevederi din legislația româna și cea europeană.

 Material realizat de:

Radu Bărăian și Laura Goarnă

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. Ics says:

  Sincer, mi-as fi dorit sa fie 5000, dar n-au fost. Iar voi ati ramas cu vechile metehne comuniste. “Activisti”? Oameni buni, pe vremea lui nea Nicu erau aia.

   • irina says:

    chiar de ar fi fost doar 5 si nu 5000 de protestatari,tot ar trebui sa se traga un semnal de alarma draga mea!Acest proiect este o aberatie!!!! Sper ca macar in al 12-lea ceas,guvernantii nostri sa-si dea seama de ENORMA greseala de a promulga aceasta lege! Sper ca Domnul sa le lumineze mintile si lor dar si tuturor celor care nu-si dau seama ca acest,, Acord,, este un Acord frumos cosmetizat dar care citit cu multa atentie spune cu totul si cu totul altceva decat ceea ce se citeste la prima lectura!

  • CipriDeLaBirt says:

   @Ics
   Să știi că au fost chiar 5 mii. Sunt poze cu [i]protestarii[/i](oare ce nu-ți convine la ”activiști?”… comuniștii foloseau și termenul stat, libertate, pace: să le interzicem și alea?!) edificatoare.
   De la Teatru până la Prefectură, apoi pe Memo coloană foarte lungă.

   Oricum, niciun trust tv nu va da pe post. E bine. Mai denaturăm și pe aici adevărul, peste o săptămână se va spune că nici n-a fost miting la Cluj! E foarte bine..!

   Le ies lor jocurile, noi ”ne batem gura” degeaba.

  • Alex says:

   Au fost mult peste 5000. Eroilor plin dintr-un capat in altul. Cand am ajuns la prefectura coada era inca pe eroilor iar langa catedrala ocupam pe langa trotuar 3 benzi de circulatie. Cine incearca sa nimiceasca efectele protestelor va pierii o data cu RMGC.

 2. CipriDeLaBirt says:

  De la Teatru până la Prefectură era coloană! Mă mai enervez şi eu!
  Ne vedem în stradă!

 3. Clujeanul says:

  Daca nu ai fost n ai ce comenta,am fost destui , asta merge si pentru ratatii de ”ultrasi” ai clujului care n ar trebuie sa mai mentioneze ROMANIA , NICIODATA !!!!!!!!!!

 4. Dan says:

  INUTIL.
  Pasnic nu se va rezolva nimic iar violenta s-a dus dupa 89.
  Spor la sapat… sper sa pice minele pe voi.

 5. un DAC Batran says:

  …haideti cu totii sa “luptam”(dhăăă) pentru O CAUZA PIERDUTA…:~ Operatiunea LUPTA IN ZADAR~
  Niste rataciti in betia propriilor iluzii desarte si inutile strigau din rasputeri: “Salvati Rosiile Montane!”…ăăă, sau ceva de genu…in timp ce ăilalţi(la fel dă “dăştăpţi-nevoie mare”) ii tot aţâţau punând paie pe foc Dhâââng!…
  Of-of ca maaare-i orbirea si adormirea acestui neam in aste vremuri tulburi!… http://youtu.be/eDl7oOseArE

  Vorba’ceea “ Hoţul striga ăl mai abitir: ”-Hoţii!”
  TREZIREA!!!
  Salvaţi-vă pe voi mai intai, adormitii maicii domnului papura-voda-prin-loboda…CA SUNTETI MORTI(d.p.d.v.d. spiritual) si taaare bolnavi(de ego) sufleteste…
  si “lasati morţii sa-si ingroape morţii”…
  “Treziti-va!… voi care dormiti, ridicati-va dintre morti …si(-abia apoi) adevarul va straluci(si) in voi”(Efeseni5:14)

  Io(h),…sunt un Dac Batran,

  Si-atat am sa va spun:

  Tot ce-a fost ascuns, acum iar se iveste,

  Si ce-a fost pangarit, acum se retraieste…

  Si amarnic fi-va pentru cei ce nu vor intelege
  stravechiul Cod … si Noua Lege…

  Intr-adevăr…acum se (va) cerne neghina de grâu:
  ~ morţii cu morţii …si … Viii cu Viii ~

  =toate la vremea lor=

  “desteptii”fac multe prostii in timp ce inteleptul…E NEVOIT SA …TACA…
  …♥Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ♥…

  • Anca says:

   Mai traiesti nemernicule?
   Rosia Montana e libera!
   Sper ca traiesti doar ca sa re citesti textele aberante, ce fumezi ma arogantule? Ai delirat de la foame poate!

   ROSIA MONTANA e libera, e a noastra, trezeste te si cereti iertare de la toti pe care i ai lamurit ca lupta asta e pierdduta!

 6. victor stanescu says:

  Sunt un angajat al Gold Corporation. Vreau sa spun ca lumea nu e constienta de faptul ca aceasta companie va oferi mii de locuri de munca. Acest lucru se va simti si in bugetul de stat, dar si in stilul de viata al viitorilor angajati.

  • eunice says:

   locuriile de munca oferite sunt nimica toata pe langa exploatare.sincer pentru 800 de locuri de munca sa suferim zeci de ani de zile o tara intreaga?sa ne distrugem ecosistemul si sa permitem o exploatare din care noi ramanem cu un 6 la suta?mie mi se pare penibil si si mai penibila mi se pare campania facuta cu interviuri la tarani trecuti de o varsta la care vezi ce important e sa primeasca un loc de munca.Am vazut interviuri cu oameni care au asistat la exploatari gold corporation si au zis sa nu mai faca cineva aceeasi gresala.Deci mai evident decat atat nu stiu ce poate fi in legatura cu coruptia politica.
   daca un lac mic de cianura la o exploatare de familie, era f nociv, ce sa spui de ce doresc ei sa faca.
   mie mi se pare o crima si ma bucur ca romanii in sfarsit iasa in strada sa isi sustina opinia, si poate ar trebui sa iesim mai des sa pritestam pentru mai multe lucruri, nu sa inghitim si sa comentam pe la spate dar sa nu facem nimic.

  • Daniela says:

   Si ca angajat al Gold Corporation esti constient de faptul ca o sa distrugi (impreuna cu firma ta) un sat, munti, oameni, o tara? Nu va pasa decat de bani – asta e valoarea voastra. Vrei sa ramai in tara, in locurile care vor fi pline de cianuri? Sunt sigura ca atunci le vei multumi celor de la Gold Corporation.

  • Dani says:

   si ce poti sa zici despre crearea celui mai mare baraj de cianuri din Europa? Tu ca si angajat al unei corporatii de 2 bani esti continet de pericolul pe care il reprezinta barajul ala? inflitratiile din panza de apa freatica? Plus ca stimate angajat cu creierul nivel de mentenanta barajului se va ocupa statul roman. Stat romanc are nu este in stare sa faca autostrazi in campie. Think about it! Si mai mai ales la faptul ca ati ingropat zona si ati saracit-o prin faptul ca ati facut-o zona mono-industriala jegurilor! Daca o sa apucati sa faceti exploatarea tot ce-i la sud de voi pana in Delta Dunarii o sa moara. Asa sa va ajute!

 7. un om normal says:

  Stimate tradator/om de nimic/spalat pe creier sau ce-oi fi, Victor Stanescu, toata distrugerea pamanturilor acestea minunate pentru 6 % … este un genocid in adevaratul sens al cuvantului. Contribui si actionezi direct in a lua nastere un asemenea genocid ecologic (impotriva naturii), economic (furtul si pradarea societatii), social (bataia de joc la adresa intregului popor). Vei fi candva judecat si plati pentru aceste incercari mizerabile si impotriva umanitatii de a subjuga vointa unei intregi natiuni.

  Sa o luam logic: chiar si daca Gold Corp detinea intregul munte, tot trebuia sa investeasca cele cateva sute de mil. euro pentru a putea incepe exploatarea. Deci indiferent al cui ar fi pamantul, ar fi trebuit face asta. Aurul din subsol nu este si nu va fi niciodata al vreunei corporatii, este al intregii societati. Nu al statului (acaparat in stil mafiot de o mana de oameni cu interese meschine), ci al tuturor romanilor si al stramosilor acestora.

  Chiar si daca in urma exploatarii nu s-ar distruge mediul prin cianuri/distrugerea in masa a reliefului natural, 6% reprezinta o flegma intre ochi si-un sut in cur acestui popor.
  Dat fiind ca valoarea minereurilor se ridica la 50 miliarde de euro, iar costurile investitiei pentru a exploata sunt de 330 mil euro, pentru a fi corect pentru romani, noi ar trebui sa primim cel putin 80-85 % din ce se exploateaza, adica 40-43 miliarde euro, iar lui Gold sa-i ramana 7-10 miliarde. Dar un proiect avantajos ar fi sa ii ramana maxim 1 miliard euro profit lui Gold, iar noua restul !!!

  Chiar si daca prin absurd s-ar ajunge la aceasta intelegere, TOT NU EXPLOATARII ar fi … pentru ca TOTI MAFIOTII de la conducerea statului fura si banii n-ar ajunge niciodata sub forma de servicii medicale, infrastructura si un nivel de trai mai ridicat noua, romanilor !!!!
  NU VEDETI ? NU SUNT IN STARE nici macar sa vina ei cu proiectul si banii necesari exploatarii, doar 330 milioane euro … cand se fura miliarde de euro din autostrazi nefinalizate ….

  Vom exploata ce e al nostru, NOI, PENTRU NOI, si doar atunci cand NU VA DISTRUGE MEDIUL si NU SE VA FURA si toti romanii vom resimtii beneficiile si un nivel de trai mai ridicat in urma exploatarii !!!!

 8. un om normal says:

  Asta trebuie sa facem sa ne luam inapoi tara din mainile si ghearele mafiotilor, a criminalilor care au produs de aproape 25 de ani genocide economice, sociale, politice, au murit zeci, sute de mii de oameni in spitale din cauza conditiilor mizere, a lipsei banilor de spagi, a echipamentelor medicale, a nepasarii, incompetentei si cinismului diabolic al multor medici, au murit foarte multi oameni de foame, de boli, de saracie, am ajuns o societate GUNOI plina de oameni infecti, parazitari, capusari si tepari, ASTA se intampla cand nu se face CURAT unde traiesti … si lasi mizeria sa se adune !

  peste 30 de milioane de romani au suferit in aproape 25 de ani, asta trebuie sa facem:
  http://forum.softpedia.com/topic/934877-revolutie-in-romania/page__st__144#entry13640166

  Iar solutia pe termen lung:
  http://forum.softpedia.com/topic/934877-revolutie-in-romania/page__st__144#entry13641495

 9. I. G. says:

  Conteaza numarul?! Au fost destui in strada si vor mai fi. Important este sa se faca ceva, sa fim hotarati. Guvernantii sunt toti la fel , pentru ei nu conteaza tara, sunt total impotriva Romaniei ca stat national, vor s-o nimiceasca pe toate caile. Sa iasa tot romanul in strada pana cand parlamentarii si guvernantii vor intelege ca trebuie sa-si schimbe atitudinea, sa faca ceea ce este bine pentru tara, pentru romani.

Postaţi un comentariu