Tehnologie cu măsură! Dafin Mureşanu spune că roboţii nu pot suplini interacţiunea umană
Preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR), prof. dr. Dafin Mureşanu, care este şi preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), spune că deşi roboţii sunt folosiţi cu succes în medicină, aceştia nu pot înlocui interacţiunea umană, de care e nevoie în multe domenii medicale.
„Neurotehnologiile reprezintă o direcţie foarte importantă şi utilizarea lor reprezintă o speranţă şi pentru pacienţi. Trebuie să avem în vedere faptul că aceste tehnologii noi trebuie utilizate cu multă atenţie. De altfel, pentru fiecare lucru nou care apare în lume –de la un nou tip de calculator, telefon, o nouă tehnologie- există un ciclu de viaţă şi un ciclu de penetrare, în sensul că la început toată lumea este entuziasmată, plonjează asupra lui, numărul de utilizatori este foarte mare. Însă realitatea se dovedeşte a fi alta şi după un pic de entuziasm urmează un platou şi după o vreme ne aflăm în zona de stabilitate. La fel e şi cu partea de utilizare a roboţilor în neuroabilitare. A fost un entuziasm extraordinar, dar roboţii nu pot suplini interacţiunea umană, pentru că astăzi este foarte clar că reabilitarea este un concept care trebuie să includă fiinţa umană, în sensul că e nevoie de interacţiune de la om la om”, a declarat, joi, Dafin Mureşanu.
Potrivit acestuia, „reabilitarea trăieşte o eră, o paradigmă a aşa-numitei neuroreabilitări holistice complete”, care trebuie să ţină cont de emoţional, de cognitiv şi de fizic.
„Toate acestea integrate pot da un rezultat foarte bun. Dacă nu reuşim să le integrăm aceste lucruri vom avea rezultate modeste sau chiar multe dezamăgiri”, a avertizat neurologul.
Cele mai noi rezultate ale cercetărilor în domeniul neuroreabilitarii şi cele mai avansate standarde terapeutice în domeniu sunt prezentate în cadrul celui de-al 4-lea Curs European de Neuroreabilitare, care are loc la Cluj Napoca, în perioada 26-28 iunie.
Evenimentul este organizat de SSNN, SNR, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR).
Printre cei peste 100 de participanţi la eveniment se numără preşedintele SSNN şi SNR, prof. dr. Dafin Mureşanu, secretarul general al EFNRS şi WFNR, prof. dr. Volker Homberg, prof. dr. Mihaela Baciuţ (Directorul Departamentului de Reabilitare Orală, Facultatea de Medicină Dentară, UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca), precum şi decanul Facultăţii de Medicină al UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, prof.dr. Anca Buzoianu.