România e spre vârful medicinii de urgenţă din Europa. Dar atenţie la tinerii medici care pleacă!

Preşedintele Congresului interdisciplinar de medicină de urgenţă (CIMU), Adela Golea, care este şi medic şef al UPU-SMURD Cluj, a declarat, pentru AGERPRES, că România se află în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte domeniul medicinii de urgenţă.

„Eu zică pe plan european ne aflăm undeva spre vârf. Şi vă spun de ce: pentru că avem specialitate şi sunt numai cinci ţări în Europa care au specialitate de medicină de urgenţă consacrată, cu rezidenţiat de cinci ani. Am avut acel program naţional de dotare a UPU-rilor judeţene şi a SMURD-urilor şi Ambulanţelor şi atunci, practic, avem un standard de plecare pentru dotare şi pentru ceea ce se cheamă practică medicală”, a menţionat Adela Golea.

Aceasta a adăugat însă că există şi probleme din cauza cărora nu pot fi implementate anumite protocoale, în special faptul că, aşa cum este şi cazul Clujului, nu există spitale de urgenţă care să aibă incluse toate specialităţile, iar bolnavii în stare critică sunt plimbaţi dintr-o clădire în alta.

„Ceea ce lucrăm acum şi vrem să implementăm este partea de protocoale de practică şi protocoale de colaborare între specialităţi. Ceea ce este particular la Cluj şi care ar putea fi rezolvat este acel spital de urgenţă; atunci, vom rezolva şi partea de transporturi şi partea de protocoale pe care nu le putem implementa la nivel internaţional. Deci, pentru o traumă ţi-ar trebui să ai, de exemplu, toate specialităţile chirurgicale în aceeaşi clădire. Este lucrul care poate uneori e greu de înţeles, când un pacient spui că e critic şi apoi îl mai plimbi între două clădiri”, a explicat Adela Golea.

Aceasta s-a referit şi la tinerii medici, despre care spune că pleacă din România nu doar din cauza salariilor mici, ci şi pentru că nu au un cadru adecvat de dezvoltare profesională: „Nu cred că numai o anumită specialitate sau numai o anumită condiţie economică sau de salariu contează, ci la un moment dat, pentru această vârstă, imediat ce a terminat studiile, contează foarte mult să-i creezi cadrul pe care să se dezvolte. Atunci, ceea ce eu am încercat să fac, cel puţin în ultimii patru ani, este să le ofer posibilitatea să se dezvolte profesional, să participe la alte întâlniri internaţionale, să poată să aprecieze singuri care sunt avantajele sistemului nostru şi care sunt avantajele celuilalt sistem”.

Ea a mai spus că, spre deosebire de alţi ani, din ultimele sale serii, în străinătate a mai plecat un singur rezident.

„Dacă vom şti să oferim aceste condiţii în care să se dezvolte, poate că o parte vor rămâne. Unii vor merge. Probabil că la un anumit interval de timp vor dori numai partea financiară”, a opinat Adela Golea.

La Cluj se desfăşoară, în perioada 26-28 iunie, prima ediţie a Congresului interdisciplinar de medicină de urgenţă, care reuneşte 488 de participanţi din ţară şi străinătate şi 62 de traineri. Printre participanţi se numără şi 88 de studenţi.

Distribuie:

Postaţi un comentariu