Reportaj multimedia. Parcul „Iuliu Prodan” – un proiect realizat pe jumătate

Parcul „Iuliu Prodan” din cartierul Zorilor/Foto: Radu Bărăian

[stextbox id=”custom” caption=”Scrie-ne despre parcul tău!”]Pe parcursul acestei săptămâni, transilvaniareporter.ro va realiza  o serie de reportaje multimedia despre starea parcurilor din Cluj-Napoca. La finalul demersului, vom publica o sinteză în ediția tipărită a cotidianului. Vă invităm să ne scrieți despre ceea ce v-a atras atenția în parcurile pe care le frecventați, la adresa redactia@transilvaniareporter.ro, sau să lăsați un comentariu la acest articol.[/stextbox]

Clujenii, mai ales cei din cartierul Zorilor, au acces de mai bine de un an la unul dintre cele mai mari parcuri din municipiu, parcul „Iuliu Prodan”. Însă, deși se întinde pe o suprafață de 3, 1 hectare, mai puțin de jumătate din parc este amenajat pentru agrement.

Zona a fost amenajată de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj (USAMV). Lucrările care au fost efectuate au ajuns la 780.000 de lei, fiind puse la dispoziția clujenilor cinci aparate de gimnastică, aparate de joacă, o masă de ping-pong și un foișor cu mese. Vizitatorii sunt de părere că parcul este făcut doar „pe jumătate”.

„Aparatele de gimnastică sunt foarte bune și este foarte frumos amenajat. Dacă ar fi să îi dau o notă parcului ar fi aproape 10, dar zic aproape, pentru că mi s-ar părea că ar fi foarte frumos să curgă apă pe râul care este deja amenajat, iar pentru copii ar trebui să fie și o groapă de nisip pe lângă tobogane, ar fi loc destul să se mai amenajeze câte ceva”, a declarat Lucia Stoicescu, o pensionară în vârstă de 59 de ani, venită în parc să facă sport.

Din cauza locului în care se află situat parcul, cărările au trepte, lucru pe care vizitatorii îl consideră rău, deoarece cărucioarele pentru copii sau cele pentru persoane cu dizabilități nu pot înainta mai mult de 200 de metri. „Eu vin și alerg și vin cu nepotul cu căruciorul, deci mi-ar fi plăcut să îl pot plimba prin parc pentru că e foarte greu cu treptele. Parcul merită nota 7+, pentru că loc destul este și se pot face mult mai multe”, a spus Viorica Stanciu, o clujeancă care a venit cu nepotul în parc.

În filmarea de mai jos puteți vedea singura parte amenajată a parcului.

Din cele patru intrări existente doar una este parcticabilă, restul fiind închise cu lacăte. „Sunt patru intrări, pentru momentul în care se vor termina toate lucrările din zonă, momentan doar o intrare este oficială”, a declarat pentru Transilvania Reporter Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Parcul, care poartă numele cunoscutului botanist roman Iuliu Prodan, profesor al Academiei Agricole din Cluj, este și teren de studiu pentru studenții de la USAMV, arborii constituind o grădină agro-botanică. În parc a rămas un „monument”, adică o clădire care nu a fost reabilitată și era locul de studiu al studenților atunci când se țineau cursuri în aer liber.

„Parcul nu este deschis permanent deoarece este un parc într-un cadru mai oficial, arborii sunt studiați de studenții de la USAMV și funcționează doar 10 ore, deoarece se mai fac cercetări, publicul având acces parțial”, a mai spus Oana Buzatu

Potrivit acesteia, în viitorul apropiat nu se vor mai efectua alte lucrări de îmbunătățire la parc, iar primăria nu are alte proiecte care să includă reamenajarea parcului.

„Lucrări nu se vor mai face în afară de cele de întreținere. Desigur, dacă este nevoie de reparații le vom efectua”, a subliniat Buzatu.

Deși îl consideră destul de bine amenajat, vizitatorii cred că se mai pot face multe deoarece suprafața este mare. „Parcul are părți mai puțin întreținute, nu merită mai mult de nota 9, se mai poate face câte ceva”, a declarat Bartalus Eszter, o mămică de 29 de ani care a venit la plimbare în parc.

Mai jos puteți vedea o galerie foto realizată în parc.

[nggallery id=18]

Text: Laura Goarnă
Foto/Video: Radu Bărăian

Distribuie:

Postaţi un comentariu