Previziuni 2014/ Neurolog: la Cluj se va înfiinţa prima unitate de urgenţe neurovasculare din România

Dafin Mureşanu

Transilvania Reporter vă prezintă pe parcursul unui serial editorial previziunile pentru 2014 făcute de specialiști din domenii precum economie, medicină, politică, psihologie comportamentală sau turism.

[stextbox id=”custom” caption=”Citiţi şi:”]

Prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii din România şi Director al Departamentului de Neuroştiinţe al UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, crede că în perioada următoare, statele vor avea tot mai mari probleme în ceea ce priveşte finanţarea sistemelor de sănătate.În paralel, ponderea anumitor boli neurologice va creşte semnificativ: „Există o creştere a tulburărilor neurocognitive, acelea ce evolueaza spre demenţă. Demenţa este stadiul final al mai multor tipuri de patologii, care interferează cu capacităţile cognitive ale sistemului nervos. Patologia neuropsihică este în creştere şi în Europa, astfel încât vom ajunge la o incidenţă şi prevalenţă mult crescută în următorii 10-20 de ani. Din punctul de vedere al managementului sistemelor de sănătate ne vom confrunta cu mari provocări, în special generate de costurile tot mai greu de susţinut, datorita capacităţii limitate a guvernelor de a le gestiona”.

Neurologul Dafin Mureşanu a detaliat o serie de aspecte importante ale problemelor din domeniul său: „Pentru sistemul de sănătate din România, cred că cel mai important lucru pe care ar trebui să-l avem în vedere este faptul că patologia vasculară cerebrală în România reprezintă un element critic şi, conform statisticilor internaţionale, mortalitatea datorată accidentelor vasculare cerebrale, în ţara noastră, ajunge la aproximativ 280 de cazuri la suta de mii de locuitori. Statisticile plasează România pe unul din primele locuri din lume. Comparativ, în SUA indicele acesta este de 41 la suta de mii de locuitori, iar în ţările din UE e undeva între 20 şi 60 la suta de mii de locuitori. Aceste date sunt aproximative, deoarece în ţara noastră nu există studii epidemiologice sistematice în patologia vasculară cerebrală. În România se produc în jur de 200.000 de accidente vasculare noi pe an.”

Există însă şi o veste bună, anume că anul viitor, la Cluj, ar putea lua fiinţă prima unitate de urgenţă neurovasculară din România. „Am reuşit să polarizăm toate forţele locale astfel încât, probabil, în 2014, vom reuşi să înfiinţăm prima unitate neurovasculară în una dintre secţiile de neurologie din Cluj”, a încheiat Dafin Mureşanu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu