Previziuni 2014/ Analist bursă: criza este pe sfârşite

Plasamentele bancare vor avea un randament mai mare decât depozitele bancare

Transilvania Reporter vă prezintă pe parcursul unui serial editorial previziunile pentru 2014 făcute de specialiști din domenii precum economie, medicină, politică, psihologie comportamentală sau turism.

[stextbox id=”custom” caption=”Citiţi şi:”]

Mircea Ciocian, analist şi susţinător al pieţei de capital, crede că anul 2014 va fi unul benefic pentru bursă, din mai multe puncte de vedere: „Bursa va oferi randamente mai bune comparativ cu depozitele bancare. Am cel puțin două argumente care susțin această afirmație. Primul: criza este pe sfârșite, deoarece începem să înregistrăm creșteri în unele sectoare importante ale economiei. Următorul argument: dobânzile bancare sunt în continuă scădere. În aceste condiții, un randament anual de 15 – 20% pentru anul 2014 este fezabil. Pentru cei care vor să riște mai mult, investind în alte instumente (fonduri de investiții, instrumente futures) acest randament țintă poate fi depășit. Sper ca în aceste condiții numărul conturilor active pe bursă să se înmulțească”.

Schimbările de la vârful Bursei de Valori București (BVB) vor aduce şi ele lucruri pozitive, crede Mircea Ciocian: „Noul Director General al BVB, polonezul Ludwik Sobolewski, are planuri mari cu bursa românească. Dacă urmărim atent acțiunile pe care le-a făcut până acum (consultarea lunară cu investitorii din piața locală și implicarea insistentă în listarea unui procent cât mai mare din acțiunile Romgaz pe bursă locală) și totodată luând în considerare experiența dobândită la conducerea bursei poloneze timp de şase ani, sper ca aceste vise să fie și realizate. De altfel, începând cu primele zile ale anului 2014 sunt așteptate câteva îmbunătățiri majore în sistemul de tranzacționare, care să ridice performanțele pieței locale de capital. Sunt un susținător al pieței de capital și mi-aș dori ca bursa de valori românească să-și recâștige cel puțin importanța și faima pe care o avea în perioada interbelică și de aceea mă bucură orice inițiativă care contribuie la succesul bursei”.

Mircea Ciocian se aşteaptă şi ca produsele structurate tranzacționate la BVB să crească ca pondere în piața locală. „Produsele structurate sunt instrumente mai sofisticate, apariția lor fiind relativ nouă, comparativ cu acțiunile. Produsele structurate sunt instrumente de nișă la Bursa de Valori București, ponderea lor fiind de aproximativ 5% în totalul tranzacțiilor derulate pe parcursul anului 2013. Din păcate, aceste instrumente apar implicate în actualul scandal de la SSIF Harinvest. Eu consider că sunt o categorie interesantă de instrumente, investiționale care pot să aducă satisfacții dacă sunt folosite judicios ”, a conchis Mircea Ciocian.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Vasile says:

    Argumentele sunt de natura tehnica sau fundamentala? Iar catavreme nu se vorbeste nimic despre reconstructia increderii investitorilor, totul ramane o poveste despre speranta. Bursa romaneasca, cel putin, este o bursa cu volume de doi lei, pentru contul speculantilor, iar randamentele, in aceste conditii sunt complet irelevante. Incercati mai serios si mai profund.

Postaţi un comentariu