Osteria del buon vino, un nou brand pe piața localurilor clujene

După ce a primit o somație de la Tribunalul Cluj, localul „La Tribunal” s-a rebranduit: a devenit Osteria del buon vino / Foto: Dan Bodea

Clujul are începând de ieri un nou wine bar, Osteria del buon vino, „dotat” și cu un magazin specific, de unde clienții își pot achiziționa vinul preferat dintr-o gamă largă de etichete provenite în special din Italia, dar și din alte colțuri ale lumii. Povestea localului, unul dintre puținele din Cluj în care nu se fumează, are o intrigă interesantă, pe care o vom dezvălui în cele ce urmează.

1IMG_8211

Marcel Farcas, proprietarul localului / Foto: Dan Bodea

Localul este situat vizavi de Tribunalul Cluj, unde până nu demult a funcționat localul „La tribunal”. În fapt este vorba de un rebranding apărut în urma unei somații venite din partea instuției de justiție, care s-a simțit lezată de faptul că un local îi poartă numele, deși „angajații” săi erau și sunt în continuare clienți fideli.

Osteria del buon vino este un local în care nu se fumează / Foto: Dan Bodea

Osteria del buon vino este un local în care nu se fumează / Foto: Dan Bodea

Dar să o luăm cu începutul. Marcel Farcas, proprietarul wine bar-ului nu este la prima afacere de acest gen. Acesta a deschis, tot la Cluj, în urmă cu ceva ani, prima vinotecă. „Am deschis o vinotecă pe strada Bolyai nr. 1, în casa memorială Bolyai, drept urmare aceasta s-a numit Bolyai. În 2009 am fost nevoit să închid, după care am plecat din Cluj. Din 2011 până în 2013 am fost directorul unei crame din Transilvania situată lângă Târgu Mureș. Am fost și vânzător de vin și producător. Mi-am dat demisia și am venit înapoi în Cluj hotărât să deschid o vinotecă și un shop bar, acesta fiind un vis mai vechi de al meu. Am venit practic cu o idee de afaceri. M-am întâlnit la un moment dat cu Mauro, unul dintre asociații mei și din vorbă-n vorbă i-am spus ce vreau să fac. Am decis să pornim o afacere împreună cu alți doi asociați. Într-o săptămână am și început”, povestește proprietarul.

„Obiectul meu de activitate este să vând mâncare și băuturi,   nu să stau să văd dacă somația e sau nu legală sau să dau în judecată Tribunalul,   pentru că speța s-ar fi judecat la tribunalul acela și nu la acesta”,   Marcel Farcas,   proprietarul localului/ Foto: Dan Bodea

„Obiectul meu de activitate este să vând mâncare și băuturi, nu să stau să văd dacă somația e sau nu legală sau să dau în judecată Tribunalul, pentru că speța s-ar fi judecat la tribunalul acela și nu la acesta”, Marcel Farcas, proprietarul localului/ Foto: Dan Bodea

Totul  mers bine până când cei de la Tribunal au trimis o somație prin  care le-au cerut schimbe denumirea localului și să dea jos firma. „Ne-am gândit inițial să se numească „La Tribunal”, fiind vizavi de tribunal. Suna bine, avem și anumite preparate cu denumiri specifice: sandwich-ul avocatului, al procurorului, iar lumea se amuza. Nu a fost să fie. Am hotărât să lăsăm la o parte ce a fost și să începem o foaie nouă. Drept pentru care locul se numește acum Osteria del Buon Vino. Am creau un concept nou. Avem un wine bar și un wine shop. Avem 300 de etichete de vin, dintre care în fiecare lună 60 de vinuri le vom servi la sticlă, iar din acelea 20 le vom servi și la pahar. Acestea se vor roti în fiecare lună. Avem în momentul de față 300 de etichete, dar numărul acestora vor crește. Deja ne-au mai sosit 15 etichete și sunt pe drum încă 40. Sperăm să ajungem în curând la 600 de etichete, ceea ce e foarte mult. Le vom roti în frigiderele noastre. Dorim să ne specializăm pe vinurile din Italia, dar vom avea și vinuri din alte colțuri ale lumii”, explică acesta.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cu toate că noua denumire este în italiană, Marcel nu dorește ca localul să fie perceput drept unul italienesc. „Mi-ar plăcea să înțeleagă oamenii acest lucru, deși ne numim Osteria del buon vino. Nu vreau să fim percepuți așa. Localul se diferențează prin oferta de vinuri, prin calitatea ingredientelor pe care le oferim noi, multe dintre acestea, în special carnea fiind importate din Italia”, spune acesta.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Dacă vă așteptați să găsiți aici pizza, veți fi dezamăgiți. Printre felurile care „colorează” paginile meniului se numără preparate precum: mușchi de vită, piept de rață, pulpă de iepure, bibilică, găinușă liliput, piept de rață cu sos de fructe de pădure, file de cerb, fiptură de mistreț, paste de Brescia. Meniul zilei se schimbă zilnic și se va repeta doar o dată la lună. „Eu gătesc, iar pentru că acest loc este puiul meu am încercat să se simtă și amprenta mea în bucătărie. Am venit fiecare dintre cei implicați în proiect cu propuneri, după care le-am cernut și am decis ce rămâne. În general îmi place să aduc noutăți în bucătărie, dar am câteva rețete la care sunt conservator. De exemplu, eu consider că pentru ciorba de burtă există o singură rețetă. Dacă am acceptat rețeta de la unul dintre noi, atunci acea rețetă a rămas. Indiferent cine e în bucătărie va face exact la fel aceeași rețetă. Facem probe pentru asta și ținem mult la acest aspect. Fiind și vânător, am zis să punem și așa ceva în meniu pentru că nu sunt multe localuri în Cluj unde se poate servi vânat”, este de părere proprietarul.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Design post-industrial

Osteria del buon vino are un design aparte, post-industrial, contruit în jurul oțelului crud. „Nu cred că este niciun local din Cluj care să aibă tablă din oțel pe jos și mobilier făcut realizat exclusiv din oțel și lemn. Lemnul mai încălzește puțin atmosfera. Conceptul este o ideea de-a noastră. Asociații mei au o firmă care vinde oțel. Am zis de ce să mai dăm bani pe marmură sau granit când avem oțel? Tablorile vor face parte din peisaj un timp. Pe pereți voi avea o colecție de etichete de vin. Am peste 100 de etichete românești vechi din anii `70, `80, pe care vreau să le expun în rame micuțe. Mi-ar plăcea de asemenea să îmi fac o colecție de tirbușoane, să îmi umplu pereții de tirbușoane, dar pentru asta aș avea nevoie de mult timp și bani”, spune proprietarul.

1IMG_8271

Foto: Dan Bodea

1IMG_8269

Pe viitor vor aici exista seri dedicate familiei, iar copiii vor beneficia de un meniu special / Foto: Dan Bodea

1IMG_8238

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu