Nu ratați noul număr din Transilvania Reporter: „Vot european cu ochii larg închiși”

„Vot european cu ochii larg închiși”, titrează Transilvania Reporter în numărul apărul apărut joi, 22 mai. Selfie este cuvântul care defineşte campania electorală ce se va sfârşi curând. Selfie este atunci când îţi  faci poze pe care să le distribui apoi prietenilor pe reţelele de socializare. Sună modern, tineresc, european, chiar. Atât că imaginile cu preşedintele pozându-se pe plajă cu tânăra sa tovarăşă şefă de partid şi cele cu premierul stând alături de fragedele gimnaste din lotul naţional într-un studio de televiziune sunt ireal de îndepărtate de un aspect european.

Actualitate: „Ocaua mică și licuriciul cel mare”. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a declarat, miercuri, în alocuţiunea susţinută la Palatul Cotroceni, că istoria României reprezintă “unul dintre succesele cele mai mari din viaţa contemporană” şi că este mândru că America a avut un mic rol în a ajuta să se ajungă la acest punct.

Sfera ideilor: „Nostalgia este o formă de a te încălzi la propria combustie”. 46% dintre români susțin că l-ar vota pe Nicolae Ceaușescu dacă acesta ar candida la alegerile prezidențiale! Pare mult, foarte mult, dar așa reiese dintr-un sondaj de opinie realizat de IRES luna trecută. Președintele IRES, sociologul Vasile Dâncu, îi liniștește însă pe politicienii actuali: Ceaușescu nu mai vine să le ia locul.

Economic: „Invenția care face un milion de dolari anual”. Flaviu Sînmihăian, un tânăr din Năsăud, a inventat un soft care acum este folosit de peste 1.000 de farmacii din SUA. Afacerea îi aduce anual un venit de circa un milion de dolari.Un tânăr în vârstă de 25 de ani din Năsăud a pus la punct un soft care, la doar un an de la lansare, îi aduce venituri de un milion de dolari. „iMedicare” se numeşte softul inventat de Flaviu Sîmihăian, care este folosit acum de peste 1.000 de farmacii americane.

Economia pământului: „Prețul semințelor românești îl va depăși pe cel al aurului”. O adevărată mişcare pentru salvarea seminţelor din soiuri tradiţionale este dusă de legumicultori din toată ţara care nu vor să capituleze în lupta cu hibrizii marilor companii.Fermierul Vali Cucu, din comuna nemţeană Băltăteşti, este unul dintre micii fermieri care s-a dedicat perpetuării soiurilor vechi, între ele şi roşia gigant românească.  De 30 de ani, Vali Cucu cultivă sămânţa primită de la un inginer agronom din Izvoare. Această pasiune s-a dovedit a fi un succes şi, astăzi, fermierul este căutat de grădinari şi tineri din toată ţara pentru a le vinde şi lor sămânţa tomatei uriaşe.

Spectacol în comunitate: „Andrei Măjeri, regizor: Nu mai cred în spectacole lungi și plictisitoare”. L-am cunoscut pe Andrei Măjeri cu câteva ore înainte de “susţinerea” unei părţi din lucrarea lui de disertaţie, în ziua când în Studioul Euphorion al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca urma să se joace spectacolul “Cutia Pandorei”, regizat de el. La vârsta la care mulţi dintre colegii săi se tem încă de ceea ce-i aşteaptă după încheierea studiilor, teama cea mai mare a lui Andrei este aceea de a nu fi etichetat de critici. Nu are nevoie, spune el, de o “cârjă artistică” prin care criticii să îi califice deciziile regizorale.

Cultură: „Tudor Giurgiu, director TIFF: Cu un buget instabil, contăm pe hazard, pe noroc și pe cifra 13”. „Ediţia din acest an este la fel de ambiţioasă ca ediţiile anterioare. Provocarea cea mai mare anul a fost să confirmăm filme şi invitaţi fără să ştim pe ce buget ne bazăm. În schimb, ne bazăm pe hazard, pe noroc şi pe cifra 13”, a precizat Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, în conferinţa de presă organizată cu o săptămână înainte de deschiderea celei de-a 13-a ediţii. În cadrul conferinţei de presă a fost difuzat şi spotul oficial al TIFF, a cărei execuţie Tudor Giurgiu a caracterizat-o ca fiind “simplă, modernă şi percurtantă”.

Opinii:

  • De ce au venit americanii?
  • Instalația antropologică, perspectivă în dezvoltarea rurală.
  • Ucraina se prăbușește. Începe marea „reașezare tectonică” în estul Europei. Cât de pregătită este România?

Europa rurală votează: „Europarlamentarii se votează la sat”. Mai sunt câteva zile până la duminica votului şi putem vorbi de câteva certitudini. Participarea la vot va fi redusă, foarte probabil sub 30 la sută, şi votul nu va reflecta opinia românilor în privinţa chestiunilor de interes european, ci va fi votul de încurajare pentru fiecare partid dat de electoratul captiv.

Analiști despre campanie: „Campania a fost o non-campanie”. O comparație între alegerile europarlamentare de acum și cele din 2009. Între personajele principale de atunci și cele de acum. Și, mai departe, o trimitere către alegerile prezidențiale din toamnă, cu analistul politic Cristian Pârvulescu.

Unitate în diversitate: „Alegeri europarlamentare. Cum funcționează sistemele electorale?”. Alegerile europarlamentare din acest an vor schimba fața clasei politice europene. În perioada 22-25 mai 2014, 500 de milioane de europeni vor putea să își aleagă reprezentanții în Parlamentul European și să definească direcția politică a Uniunii.

Îndemn la vot: „Angela Filote: Prin votul lor, românii pot influența deciziile ce se vor lua la Bruxelles”. Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, și-a început seria de vizite regionale la Cluj. aceasta fiind prima de acest gen de la preluarea funcției.

Șefii de state VS Parlamentul European: „Acum e altfel. Oare?”. Alegerile europene din 22-25 mai 2014 vor oferi cetățenilor europeni posibilitatea de a decide direcția politică pe care o doresc pentru Uniunea Europeană în următorii cinci ani. Ele reprezintă un moment cheie în procesul politic al UE, având și mai multă importanță în contextul încercărilor economice și politice prin care trece Uniunea.

La țară: „Votul europarlamentar a ajuns în Fundătură”În satele din jurul Clujului oamenii nu fac diferența între alegerile europarlamentare și cele prezidențiale sau locale: pentru ei, candidații la alegeri sunt niște forme fără fond, prezente pe afișele lipite pe stâlpi și tomberoane, iar zâmbetele lor nu îi ademenesv la vot ci, din contră, îi încarcă cu și mai multă supărare față de clasa politică ce, spune ei, nu le oferă de prea mult timp nimic.

Religie: „Locuri de pelerinaj: Maria-Radna”. Sunt multe locuri de pelerinaj pe întreg pământul Transilvaniei. Iar vara e vremea lor. Pelerinajul este o prcesiune religioasă prin care se omagiază o vibraţie spirituală a unui loc considerat sfânt. Acesta poate fi mănăstire, biserică, izvor, peşteră locul unei apariţii miraculoase. El poate conţine o icoană făcătoarede minuni, chiar lăcrămătoare, moaşte. Tehnica pelerinajului este complexă şi este în parte la latitudinea pelerinului.

Călătorii: „La plimbare printr-un Strassbourg mai mic. Mic-mic”. Principalele atracții ale Aiudului sunt în renovare, dar orașul are potențialul să devină un punct turistic important între Alba Iulia și Cluj-Napoca, odată lucrările terminate.

Dosar: „Case cu susul în jos. Construcții bizare din întreaga lume”. Clădirea dansatoare din Cehia, casa strâmbă din Polonia sau casa cu susul în jos sunt printre cele mai bizare clădiri din lume. Aceste clădiri sfidează legile fizicii, iar turiştii vin în număr mare să le vadă de aproape.

Sport:

  • „A trecut prin foc ca să joace în prima ligă de volei feminin”
  • „Planeta fotbal se scufundă”.

+Divertisment, Sănătate, Timp Liber, Agendă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu