Mediatorii din toată țara s-au reunit la Cluj: „E momentul ca profesioniștii în mediere să-și arate colții și să arate cât de buni sunt”

Dorin Valeriu Bădulescu, președintele Consiliului de Mediere din România, primind diploma de Excelență/Foto: Dan Bodea

A doua ediție a Galei Excelenței în Mediere a avut loc joi la Cluj-Napoca, prilej prin care au fost decernate premii pentru activitatea desfășurată de mediatori și asociații de mediere, precum si premii onorifice pentru reprezentanți ai societații civile care sprijină dezvoltarea și promovarea medierii în România. De asemenea, în cadrul aceluiași eveniment a fost lansat primul Anuar al Mediatorilor care cuprinde și raportul de cercetare realizat de IRES, intitulat „Percepții cu privire la mediere”.

Peste 200 de participanți din toată țara au luat parte la evenimentul organizat la Cluj, cei prezenți aducând în discuție și decizia Curții Constituționale din data de 7 mai ca fiind neconstituțională obligativitatea participării la şedinţe de informare privind avantajele medierii – inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor, pentru a fi soluţionate astfel conflictele.

„Este o decizie care se bazează pe o anumită concepție juridică. Cu toate acestea, trebuie știut că medierea funcționează. Suntem un corp de peste 10.000 de mediatori care avem ce face. A fost o bucățică din mediere care presupunea de fapt o gratuitate pentru cetățean. Se rpesupune că toate legile ar trebui să apere cetățeanul și atunci lucrul acesta ar trebui să primeze în locul oricărei alte decizii. Așteptăm și noi motivarea să vedem care au fost acele elemente de neconstituționalitate care au determinat decizia. Decizia nu este distrugătoare pentru mediatori, ci pentru cetățean, care este privat de informație, o informație care deschidea porțile spre a-și rezolva problemele cu un minim de costuri.

Ajungem într-o situație în care eram înainte de anul 2011, când medierea nu era așa cunoscută.Poate vom găsi soluții legislative de a scoate de pe rolurile instanțelor și a parchetelor anumite cauze. Profesia noastră va crește și ne vom raporta în continuare la directivele europene”, a precizat Dorin Valeriu Bădulescu, președintele Consiliului de Mediere din România, autoritatea centrală de reglementare, control și autorizare în domeniul medierii.

În discursul susținut în fața colegilor săi, Dorin Bădulescu a adăugat: „E momentul ca profesioniștii în mediere să-și arate colții. E momentul să arătăm cât de buni suntem!”.

IMG_0357

Andrei Irinel Axente, reprezentant al Curții de Apel Cluj a precizat că este importantă popularizarea acestei activități alternative de soluționare a instanțelor. „Efortul dumneavoastră ne ajută și pe noi. Dacă medierea decurge foarte bine atunci și instanțele vor avea mai puține cauze de soluționat. Legat de decizia Curții Constituționale și eu spun că nu este cazul să se stârnească panică. Medierea este o soluție corectă din puncutl meu de vedere ca practician și este o activitatea de succes atâta timp cât oamenii apelează la ea din convingere, nu constrânși”, a spus Andrei Axente.

Parteneri ai Galei au fost în acest an și Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), precum și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB).

În cadrul ediției a II-a a Galei Excelenței în Mediere, au fost acordate premii pentru următoarele Categorii, premianții fiind aleși în urma a peste 2000 de voturi exprimate de mediatorii din toată țara:

1. Premiul pentru perseverență și implicare în realizarea cadrului legislativ în domeniul medierii din România: Dorin Bădulescu

2. Premiul pentru promovarea medierii în randul studenților: Cristi Dănileț

3. Premiul pentru cel mai prezent mediator în mass-media: Andreeqa Răduț

4. Premiul mediatorul care a realizat raporte/statistici privind medierea și profesia de mediator: Fănuța Lișman

5. Premiul pentru spirit practic în realizarea unei cărți pentru mediatori: Alina Gorghiu

6. Premiul pentru activitatea depusă pentru mediere și mediatori: Laura Elena Chiorean

7. Premiul pentru Business Mediatorul – biroul / societatea civila de mediatori cu cel mai mare numar de mediatori / asociați: Soc.civ.prof. de mediatori Sustac și Asociații

8. Premiul pentru implicare și abnegație în mediere: Iuliu Ursan

9. Premiul pentru propuneri inedite în organizarea profesiei de mediator: Mugur Mitroi

10. Premiul pentru cea mai creativă abordare a profesiei de mediator: Radu Ionescu

 11. Premiul Mediatorul Anului: Florin Zamfir

 12. Premiul Mediatorul Mediatorilor – pentru activitatea de armonizare și unitate în cadrul corpului profesional, informații si suport: Mihai Munteanu

 13. Premiul Stiloul mediatorului – pentru cel mai bun articol, dezbatere: Daniel Vieru

 14. Premiul pentru cel mai tânăr mediator: Luminița Balazs

La Gala Excelenței în Mediere a fost acordată o diplomă onorifică, prof. Vasile Dâncu și Institutului Român pentru Evaluare și Strategie, precum și Universității Babeș-Bolyai. Au mai primit diplome onorifice prof. Aurel Codoban, Juridice.ro, Avocatnet.ro. Evenimentul a fost marcat și de prezența sportivului Mihai Leu, la rândul său mediator.

Distribuie:

Postaţi un comentariu