Marian Alecsiu, director F64: Piaţa de echipamente foto a scăzut cu aproape 40% în România, faţă de cea a smartphone-urilor

Foto: Dan Bodea

Clujul deţine ponderea cea mai mare în ceea ce priveşte numărul fotografilor care încă achiziţionează filme foto, iar Transilvania reprezintă aproape un sfert din vânzările F64, a precizat la Cluj Marian Alecsiu, directorul celui mai mare magazin de profil pe piața românească de comerț electronic.

„Având în vedere că avem magazin offline doar în Bucureşti, faptul că Transilvania reprezintă aproape un sfert din vânzările F64, este incredibil. Filmele foto, a căror vânzări au scăzut enorm faţă de acum zece ani, prezintă încă interes şi se vând peste mia de bucăţi. Zona unde aceste vânzări au ponderea cea mai mare este Clujul. Fotografia digitală reprezintă puţină superficialitate faţă de fotografia pe film. Cea pe film obligă să fii un pic mai atent când armezi aparatul, când urmăreşti cadrul. Eşti şi mai econom pentru că fiecare apăsare pe buton costă. Oamenii din Transilvania acordă atenţie mai mare acestor detalii”, a declarat Marian Alecsiu pentru Transilvania Reporter.

Piaţa românească nu e chiar atât de educată în zona digitalului cum se întâmplă în Germania, spre exemplu, sau în restul Europei, unde există o cu totul altă cerere. „În Ungaria există o piaţă tradiţională cu magazine vechi de 100 de ani. Pe noi comunismul ne-a ţinut blocaţi şi nu ne-am putut dezvolta gustul pentru fotografie. Fotografia nu era foarte accesibilă. Din fericire digitalul a venit şi cu dezavantajul superficialităţii, dar şi cu marele avantaj de a vedea instant rezultatul şi românii gustă tot mai mult acest avantaj. Mulţi prieteni îmi spun că astăzi telefoanele mobile fotografiază foarte bine. De ce mi-aş mai lua un aparat foto?Pentru anumite cerinţe, telefoanele fotografiază excelent şi pentru un snapshot nici nu recomand altceva. În momentul în care îţi dai seama de limitările aparatului atunci trebuie să te gândeşti să îţi iei altul. Dacă fac doar imagini pentru facebook, e bun telefonul, dar dacă vrei să îţi vinzi fotografiile, sigur ai nevoie de un aparat”, spune directorul general F64.

Întrebat care au fost cele mai solicitate produse, sau echipamente din ultimii ani pe site-ul pe care îl conduce, Marian Alecsiu a declarat că accesoriile sunt esenţiale şi clienţii încep să realizeze tot mai mult acest lucru. „Un accesoriu poate fi esenţial în rezultatul final. Nu există un anumit produs care să fi fost solicitat în mod deosebit. Noi suntem distribuitori de branduri, dar nu ne interesează să promovăm un brand în defavoarea altuia. Încercăm să îi oferim clientului ce îi trebuie, nu ce vrem noi”, a precizat Marian Alecsiu. Prezenţa exhipei F64 la Photo Romania Festival nu se bazează pe un scop comercial, după cum mărturiseşte directorul F64. „Oamenii când vin la workshop-uri şi seminarii nu vin să cumpere echipament. Mi se pare normal să fim prezenţi la genul acesta de acţiuni”, consideră Marian Alecsiu. În opinia lui, nu poţi să faci performanţă cu zero costuri, dar un fotograf adevărat poate improviza foarte mult. „Dacă îţi ştii limitele echipamentului şi cauţi soluţii, se pot găsi. Există variante foarte scumpe, dar şi variante care presupun costuri minime. Lipsa banilor poate fi un impediment, dar în momentul în care vrei să îţi foloseşti echipamentul trebuie să ai răbdare să experimentezi, să citeşti, să înveţi, să discuţi cu alţii. Românilor le lipseşte uneori entuziasmul de a experimenta”.

 “Ceea ce este îmbucurător faţă de acum patru-cinci ani de zile este  că la concursurile foto ne este din ce în ce mai greu să oferim premiile şi nu pentru că nu sunt fotografii bune, ci pentru că numărul lor este foarte mare. Există fotografii de calitate nu doar din punct de vedere tehnic, cât şi artistic, din punct de vedere al poveştii pe care o transmite fotografia. Astfel, se vede o mare îmbunătăţire. De asemenea, în urmă cu câţiva ani aparatele foto digitale erau accizate cu 25% fiind considerate produse de lux, ceea ce astăzi nu se mai întâmplă”, Marian Alecsiu.

În ceea ce priveşte direcţia în care se îndreaptă piaţa foto, aceasta este în scădere potrivit directorului site-ului de echipamente foto-video. “Anul acesta am văzut un raport Gfk care a arătat că în primul trimestru piaţa foto a scăzut cu aproape 40% în România. În schimb, creşterea pe piaţa de smartphone-uri este uriaşă. Vorbim de până în mia de unităţi de DSLR-uri vândute pe lună, în schimb la smartphone-uri discutăm de 125.000 de unităţi pe lună. Eu asta încerc să le explic colegilor mei. Unii fotografi consideră balsfemie să pozezi cu telefonul, dar eu consider că este absolut normal. Şi noi la F64 resimţim nişte scăderi pe zona de aparate foto strict,  însă nu la nivel de 40% fiindcă avem o altă poziţie faţă de retailerii mari. Am reuşit să compensăm această scădere cu oferta de smartphone-uri. Chiar le-am propus celor de la Photo Festival să facă un atelier despre fotografiile realizate cu telefonul”, a mai spus Marian Alecsiu.

Fondatorii F64, Marian Alecsiu și Daniela Becheru, s-au aflat  miercuri la Photo Romania Festival, pentru a povesti cu participanţii despre tendințele de pe piața de echipamente foto-video și despre viitorul fotografiei. Aceştia nu au exlcus ca în viitor să deschidă un showroom F64 la Cluj-Napoca, în acest moment existând unul doar la Bucureşti. Până atunci investiţiile se vor centra în principal în zona online.

Distribuie:

Postaţi un comentariu