Reportaj. De 30 de ani vine în fiecare an la Nicula

Mănăstirea Nicula

Zeci de mii de oameni s-au strâns la Mănăstire la Nicula și în acest an. Fie că vin de la câțiva kilometri sau de la câteva sute, oamenii au venit să se închine icoanei făcătoare de minuni de la Nicula.

Majoritatea pelerinilor au venit de ieri. În curtea mănăstirii sunt oameni pe pături și se văd corturile în care au stat peste noapte. Parcările sunt pline și oamenii sunt nevoiți să urce dealul până la mănăstire pe o distanță de cinci kilometri. Chiar și așa, drumul este foarte plin și enoriașii de toate vârstele urcă până la mănăstire.

La această oră slujba religioasă este în toi, iar din codrul de la Nicula se aud cântece închinate Sfintei Fecioare Marii. Sunt prezente și oficialități la slujba religioasă printre care președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu.

Direct din Germania la Mănăstirea Nicula

Marcel Buta vine de 30 de ani la Nicula, de când era copil. Spune că icoana i-a împlinit toate dorințele și s-ar întoarce oriunde ar fi în lume. Anul acesta a venit direct din Germania, cu o oprire de câteva ore la Deva, orașul de unde vine.

„Am venit aici direct din Germania. M-am oprit acasă și am lăsat bagajele și am venit aici, unde mă așteptau copii și soția.

Eu sunt din Deva și vin de 30 de ani. Oriunde aș fi plecat în lume mă întorc aici pentru că Maica Domnului m-a ajutat să îmi împlinesc toate visele. În fiecare an mă rog la icoana sfântă. Când eram copil veneam aici. M-am rugat și să se împace părinții mei și s-au împăcat”, a spus pentru transilvaniareporter.ro, Marcel Buta

Din toată țara sus în codru

Credincioșii vin de peste tot, mașini de Bistrița Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Hunedoara, București, Maramureș stau lipite în parcările de-a lungul drumului de cinci kilometri. Toți sunt atrași de slujba minunată de aici și speră în minuni înfăptuite de icoana Sfintei Fecioare Maria.

„Și dacă ar ploua cu bani nu aș rămâne peste hotare. Aș veni aici, așa cum fac în fiecare an. Doar de trei ori nu am venit și era ca și cum eram bolnav. E foarte frumos și liniștitor. Slujba la fel ca în fiecare an e minunată.  Anul acesta au fost mai puțini oameni și mai puține oficialități”, a mai spus Marcel.

La coadă la sarmale

La sfârșitul slujbei, pelerinii au format o coadă de zeci de persoane în fața oalelor cu sarmale și au primit fiecare porția împreună cu câteva felii de cozonaci.

„Nu am mai fost aici, dar sigur o să mai vin. Slujba a fost extraordinară și îi mulțumim Domnului pentru masa oferită, până acum am ținut post”, a spus Vasile Maier care vine tocmai de la Satu Mare

Pe drumul care pleacă de la mănăstire credincioșii au întâlnit tarabe cu icoane și obiecte sfinte dar și cu mici, porumb fiert și dulciuri. Nu au lipsit obiectele de decor, jucăriile de toate felurile și cd-urile cu pricesne.

Până la această oră au rămas doar pelerini care să înconjoare biserica sau credincioși care stau să se închine icoanei făcătoare de minuni.

[stextbox id=”custom” caption=”Alte articole despre pelerinajele din 15 august:”][/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu