Pelerinaj de sacrificiu. 180 de kilometri pe jos pentru a se închina icoanei făcătoare de minuni de la Nicula

Pelerinii maramureșeni străbat drumul pe jos de zeci de ani

50 de pelerini din localitatea maramureşeană Lăpuşul Românesc vor ajunge de Sfântă Maria la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni. Ei străbat drumul pe jos până acolo şi înapoi, şi fac acest lucru de zeci de ani.

„În parohia noastră este o tradiţie ca acest pelerinaj să se desfăşoare în fiecare an de Adormirea Maicii Domnului. Avem credincioşi care fac acest lucru şi de 30 de ani, aşa cum au învăţat de la părinţii lor”, a precizat Serafim Man, preotul paroh din Lăpuşul Românesc.

 

180 de kilometri pe jos

Din grupul care a plecat marţi dimineaţă la ora 6.00 din Lăpuşul Românesc fac parte atât tineri de 15 – 16 ani cât şi adulți,  sau chiar bătrâni de 60 de ani, şi vor ajunge la destinaţie abia în cursul după-amiezii de miercuri. Ei vor străbate pe jos un drum de 180 de kilometri dus-întors, vor mânca ce şi-au adus de acasă sau ce vor primi pe drum, și vor înopta în localitatea clujeană Căşeiu, la localnici în case, aşa cum fac de ani de zile.

„Nu este un drum foarte greu. Mâncarea se pune de obicei în maşină la cineva,   pelerinii lasă cu ei doar câteva haine şi cărţile de rugăciuni”, a mai precizat preotul.

De la Căşeiu vor pleca la ora 2.00 dimineaţa pentru ca să ajungă la Nicula în cursul zilei de miercuri, 14 august, în jurul orei 16.00.

 

pelerini-maramures1

 

Pelerinaj după reguli stricte

Înainte de a porni la drum, întreg norodul se adună la biserica satului unde se fac slujbe speciale şi se dau binecuvântări. În curtea bisericii se mai rostesc rugăciuni dedicate Feciorei Maria, şi abia apoi se porneşte la drum. Toţi cei care au plecat în pelerinaj au învăţat în parioada Postului, în intervalul 1 – 14 august la Paraclisul Maicii Domnului, cântările specifice acestei sărbători pe care le vor cânta apoi pe parcursul drumului. La fiecare răscruce de drum unde este amplasată o cruce sau o triţă pelerinii se opresc, cântă o strofă dintr-o cântare specială, spun o rugăciune şi apoi pleacă mai departe. În cazul în care au în drum o biserică, aceştia o înconjoară de trei ori, intră să spună o scurtă rugăciune, iar apoi îşi continuă drumul.

pelerini-maramures2

 

Citeşte şi:

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu