Istoria universității care te formează. Universitatea Babeș-Bolyai

Clădirea Universității Babeș-Bolyai/ Foto: Dan Bodea

Transilvania Reporter realizează în prima săptămână a noului an universitar câte un scurt istoric pentru fiecare universitate de stat clujeană. Poate chiar tu ești, ai fost sau vei fi unul din cei care au trecut prin băncile uneia dintre ele și nu știai istoria din spatele instituției care te formează.

Probabil mulți dintre cei care învață la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) nu știu istoria ei. Interesantă și bogată în evenimente, formarea celei mai mari universități de stat din Transilvania este pusă într-o oarecare umbră.

Începuturi

Istoria Universității Babeș-Bolyai începe în 1872 atunci când, în Clujul secolului XIX se înființează Universitatea „Franz Iosif”, instituție cu predare în limba maghiară. Instituția poartă denumirea împăratului Austriei din acea perioadă. Abia în anul 1919 își schimbă limba de predare în limba română.

„Se spune că de la 1 octombrie 1919 s-a început anul universitar la universitatea românească. Până la această perioadă limba de predare era maghiară și numele universității este cel de «Franz Iosif»”, spune Ana-Maria Stan, cercetător doctor la Muzeul Universității Babeș-Bolyai.

În 1927 instituția de învățământ existentă își schimbă numele în Universitatea „Regele Ferdinand I”, care își va muta activitatea la Sibiu și Timișoara, maghiarii redeschizând la Cluj universitatea cu predare în limba maghiară. Universitatea vine înapoi la Cluj în 1954 schimbându-și numele în Universitatea Babeș.

Formarea Universității

Se înfiinţează pe data 1 iunie 1945, o universitate de stat cu predare în limba maghiară, cu facultăţile: Litere şi Filozofie, Drept şi Economie politică, Ştiinţe și Medicină Umană. Noua instituţie va primi numele de Universitatea „Bolyai”. În 1959 are loc procesul de unificare al Universităţii româneşti din Cluj cu Universitatea maghiară. Noua instituţie va purta numele de Universitatea „Babeş-Bolyai” şi avea la momentul creeării ei şase facultăţi: Facultatea de Matematică şi Fizică, Facultatea de Chimie, Facultatea de Ştiinţe Naturale-Geografie, Facultatea de Filologie, Facultatea de Ştiinţe Juridice, Facultatea de Istorie şi Filozofie.

„Au existat trei momente esențiale: 1872, 1919, 1959. Adică înființare, schimbarea limbii de pedare în limba română și unificare astfel încât a rezultat Universitatea Babeș-Bolyai”,  concluzionează Ana-Maria Stan

Profesori de renume

Printre profesorii de seamă ai universităţii clujene se numără savanţii Emil Racoviţă (Director al Institutului de Speologie), Alexandru Borza (director al Grădinii Botanice), Petre Sergescu (matematician şi istoric al Ştiinţei), Ioan Lupaş şi Silviu Dragomir (istorici), Florian Ştefănescu-Goangă (psiholog), George Spacu (chimist), Lucian Blaga (filosof şi scriitor), Victor Papilian (medicină).

Universitatea „Babeş-Bolyai” este clasificată la aceată oră drept „universitate de cercetare avansată şi educaţie” de către Ministerul Educaţiei Naţionale din România.

[stextbox id=”custom” caption=”Cine au fost Victor Babeș și János Bolyai?”]

Victor Babeș  a fost un bacteriolog și morfopatolog român, membru al Academiei Române din 1893. În colaborare cu Victor André Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume (Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase) prin care a pus bazele moderne ale acestei științe.

János Bolyai a fost un matematician maghiar din Transilvania, născut la Cluj-Napoca, fiul matematicianului Farkas Bolyai. A scris lucrări fundamentale în geometria non-euclidiană. Acesta a mai scris și un studiu despre numere complexe intitulat Resposio.
[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Dominte says:

    Universitatea romana din Cluj a fost înființată în 1919 prin eforturile lui Onisifor Ghibu și Sextil Pușcariu, deoarece profesorii maghiari de acolo refuzau să depună juramant de fidelitatate făta de statul roman. Deci nu s-a schimbat doar limba de predare. Universitatea maghiara Francisc I a fost strămutată la Budapesta și apoi la Seghedin, unde a fost des vizitată de Miclos Horthy și a devenit una dintre cele mai șovine și revizioniste instituții de educație din Ungaria. Nici. gând să existe universitate cu predare în limba maghiară in 1927. Universitatea românească de aici s-a numit Universitatea Daciei Superioare și a fost strămutată la Sibiu tot de Ghibu in 1940, in timp ce politehnica și științele au luat drumul Timișoarei. După 1945 comunistii i-au mulțumit lui Ghibu trimitandu-l la Caracal în lagăr. Victor Babeș a fost adus de la București de Ghibu la Cluj deoarece în capitala României vechi era considerat colaboraționist cu germanii si avea reputația sifonata. Ghibu și Pușcariu au fost și ei rectori ai universitatii, dar nu-i amintiți. Universitatea Bolyai a fost înființată în plină perioadă comunista că urmare a presiunilor sovieticilor de a încuraja înfrățirea tovărășească romano-maghiara. Mă întreb dacă există vreo universitate in Ungaria care sa poarte și numele unui savant român dar care nu a predat la acea universitate (Bolyai era mort de mult în 1945). De ce nu s-ar numi universitatea din Cluj Ghibu- Puscariu sau a Daciei Superioare cum s-a numit inițial? Putin respect față de înaintași nu v-ar strica!

    • Alex says:

      De ce nu s-ar numi în modul menționat mai sus? Pentru că Universitatea de azi Babeș Bolyai nu se vrea a fi o continuatoare morală a ” Universității românești ” înființată de sus-numiții în 1919 ci mai degrabă se dorește a fi o înglobare culturală cel puțin în teorie a istoriei universitare clujene care începe odată cu înființarea Colegiului Iezuit la 12 mai 1581 de către principele Transilvaniei Ștefan Bathory. Până la urmă Universitatea este pentru orașul Cluj-Napoca cea care oferă plus valoare comunității și cea care ar trebui să reprezinte toată spuma cultural-simbolică moștenită de la începuturi și până azi.Istoria universitară și cultura clujeană nu încep cu 1919 ci au rădăcini mult mai adânci în timp.Faptul că în cadrul universității există cursuri în română, maghiară, germană engleză etc. nu poate să arate decât universalitatea și deschiderea mediului academic clujean către diversitatea care a consacrat Transilvania și Clujul. Numele actual al Universității nu face altceva decât să reflecte un respect dincolo de excluziunile naționale din trecut și o îmbrățișare și la nivel instituțional a diversității istorice reale care a definit Transilvania și Clujul timp de 1000 de ani.

Postaţi un comentariu