De la Cluj la Shanghai. Informaticieni din toată Europa s-au întrecut la concursul Digilent
Concursul Internațional Studențesc Digilent a ajuns la ediția cu numărul 10 în România, aducând și în acest an la Cluj tineri talentați în robotică. În cadrul concursului desfășurat în două etape, concurenții veniți din toată țara dar și de la universități din trăinătate și-au prezentat proiectele la care au muncit mai bine de cinci luni, în speranța că e vor afla printre cei care se califică la faza finală care va avea loc în Shanghai, China.
Studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj dar și de la universități din Iași, Brașov, Serbia, Polonia, Rusia sau Tunisia au venit la Cluj pentru ediția cu numărul 10 a concursului Digilent. Ca în fiecare an, tinerii au primit din partea Digilent componentele hardware de care au nevoie, astfel încât aceștia s-au putut ocupa „doar” de proiectare și prezentare, pe care se pune foarte mult accent în cadrul concursului.
„Avem o frumoasă tradiție începută cu studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj și am ajut la alte universități din România și Europa. Scopul este să încurajăm studenții cei mai buni să consturiască proiecte frumoase și să-și îmbunătățească experiența în ceea ce privește complexitatea unui proiect, planificarea execuției lui sau vânzarea către un client. Insistăm mult pe prezentarea proiectului pentru că astfel simulăm ce li se va întâmpla în viitor când, la un interviu de angajare, vor fi nevoiți să vorbească despre munca și ideile lor”, a explicat Mircea Dăbăcan, manager al Digilent România.
Concursul care între timp a fost „înfiat” și în Statele Unite, India sau Japonia, a strâns la ediția cu numărul zece 31 de finaliști selectați din peste 60 de înscrieri.
„Tematica este foarte variată și originalitatea este apreciată de juriu. De-a lungul anilor am avut mulți roboți, proiecte de prelucrare a imaginii, jocuri, locuințe inteligente, asistenți pentru conducătorii auto și proiecte mai tehnice”, mai spune Mircea Dăbăcan.
Tehnica la putere
Dacă la ediția din anul precedent câștigător a fost desemnat un robot percuționist, anul acesta marele premiu a revenit studenților Sergiu Costenciuc și Marian Adochiței de la Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, care au proiectat un impedanțmetru portabil
„Este portabil și măsoară impedanți în curent alternativ în orice fel de circuit, de la rezistențe la orice alte elemente pasive. Cel mai mult a durat să programăm display-ul. Poate fi util oricărui electrician care în munca lui are nevoie de un astfel de intrument portabil pentr depanări, de exemplu. Este un premiu care ne va ajuta pe viitori la angajare de exemplu și e un motiv foarte bună să petrecem. Vreau să continui munca în domeniul pe care îl studiez, Inginerie Electrică și automatizări și eventual să-mi deschid o firmă pe domeniu. Cu colegul, dacă nu vrea mai mult de 50%”, spune amuzat Sergiu.
Mai jos puteți viziona prezentarea proiectului câștigător.
Cei doi câștigători vor participa la finala mondială a concursului Digilent care se va desfășura în septembrie 2014 în Shanghai, China acolo unde cele mai bune proiecte din 2013 și 2014 vor fi evaluate de un juriu internațional specializat.