Clujul devine, timp de o săptămână, o adevărată capitală a umorului

Horațiu Dan, directorul Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj și Bogdan Beșliu, selecționerul filmelor din cadrul festivalului

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului lnternațional de Film Comedy Cluj, care va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 16-25 octombrie 2015, promite să fie cea mai atractivă de până acum, dând startul transformării festivalului într-un melanj de film și teatru.

„Încercăm an de an să aducem comedii mai altfel, care pe lângă învelișul acesta ludic să spună ceva. Avem o mulțime de invitați atât străini, cât și din România, avem patru workshopuri, avem piese de teatru, aceasta fiind una dintre noutățile din acest an, pentru că vrem să dezvoltăm partea de teatru într-o secțiune mult mai consistentă la anul”, a declarat Horațiu Dan, directorul Festivalului lnternațional de Film Comedy Cluj.

Dezvoltarea zonei de teatru odată cu cea de-a șaptea ediție înseamnă pentru iubitorii de comedie prezența la Cluj a patru piese de teatru remarcabile. „39 de trepte”, în regia Gabrielei Dumitru, o comedie după un film de Alfred Hitchcock, adaptare a romanului omonim semnat de John Buchan, ajunge și la Cluj după ce a fost prezent vara aceasta la Edinburgh Festival Fringe, unul dintre cele mai impresionante festivaluri de teatru din lume. Tot de la Teatrul Foarte Mic va veni și spectacolul„ Vania și Sonia și Mașa și Spike”, de Christopher Durang, în regia lui Horia Suru, piesă laureată cu premiul Tony în 2013. „În parc”, o comedie spumoasă scrisă și regizată de Radu Iacoban, și piesa „Cupluri”, după Donald Margulies, în regia lui Vlad Zamfirescu, completează lista pieselor programate.

Ediția din acest an a festivalului se va deschide cu filmul „Ashby”, comedia dramatică a regizorului și scenaristului Tony McNamara, film care a avut premiera anul acesta la Festivalul de la Tribeca și a cărui scenariu a fost nominalizat printre cele mai bune ale anului de către Asociația Scenariștilor Australieni. Proiecția va avea loc vineri, 16 octombrie, începând cu ora 19:00, la Cinematograful Florin Piersic. E filmul ce ne dă șansă, din nou, de a-l redescoperi pe Mickey Rourke (aici în rolul unui asasin CIA la pensie și cu doar câteva luni de viață rămase), într-o poveste despre prietenii neașteptate, vecini pe care nu știi dacă să ți dorești și disperarea pe care doar un adolescent o poate avea în nevoia de a se intrega într-o comunitate nouă.

E doar primul din cele aproape 200 de filme selecționate pentru ediția din anul acesta. O ediție marcată, în special, de prezența filmelor independente, artistice și documentare, realizate fără finanțări publice sau ale unor companii gigant. Filmele independente reprezintă aproape 50% din peliculele de lung sau scurt metraj incluse în program. Producțiile provin din toate zonele globului, Europa Statele Unite, până în Malaezia și Africa de Sud.

2+2

Unica proiecție înt-un cinematograf din România a „2+2”, ultimul film al cineastului Thomas Ciulei va avea loc sâmbătă 17 octombrie, de la ora 20:30, la cinematograful Florin Piersic. Proiecția filmului va ave aloc în prezența echipei , respectiv a regizorului și producătorului Thomas Ciulei, scenaristului Akos Gerstner, actorului Puiu Mircea Lăscuș, pictorului de costume Cristi Marin și  producătorului Cristian Varticuș.

Doi prieteni, un actor faimos și un regizor de film, vor să fugă din Miranda, un stat comunist fictiv. Când sunt prinși și amenințați cu pedeapsa capitală, cei doi sunt obligați să facă un film publicitar despre un parc de aventuri pentru străini. Pățaniile lor dau naștere unei comedii absurde inspirată dintr-o realitate crudă.

Focus

Producții cinematografice din Islanda și Irlanda vor fi vedetele principale ale secțiunii Focus a celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj.

„Cinematografia islandeză e de pe acum recunoscută ca având mare succes pe la festivaluri importante din întreaga lume. În vară, lungmetrajul Hrútar/ Rams, al lui Grímur Hákonarson, a câştigat premiul Un Certain Regard la Cannes. Se întâmplă rar ca seriozitatea excesivă şi lipsa de comunicare interumană, pe care majoritatea producţiilor islandeze marşează, să ducă în final la o atât de puternică stare de amuzament. Comediile islandeze sunt un must pentru orice festival. Pe de altă parte, cinematografia irlandeză a crescut în mod fulminant. De la doi regizori pe care îi propuneau acum vreo zece ani – vorbim aici de Neil Jordan și Jim Sheridan , acum au o adevărată industrie de film, care de multe ori propune teme serioase de discuție în maniere comide’’, a explicat Bogdan Beșliu, film programmer Comedy Cluj.

„Focusurile au rolul de a ajuta publicul să descopere noi perspective asupra umorului. Aceste perspective pot să rezoneze mai bine cu românii sau mai puțin bine. Niciodată nu veți vedea la Focus filme din Statele Unite, pentru că nu își au rostul. Încercăm să găsim alte culturi cinematografice care să aibă potențial de a ne surprinde cu ceva”, spune  Horațiu Dan.

Premiu de Excelență

Legendarul actor englez de origine irlandeză Peter O’Toole va primi, in memoriam, Premiul de Excelență al celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj. Este prima dată când acest trofeu este acordat unui actor străin, organizatorii întărind și prin aceasta rangul de festival internațional al Comedy Cluj.

Foto: disney.wikia.com

Foto: disney.wikia.com

Premiul va fi decernat în 24 octombrie 2015, în cadrul Galei de închidere a festivalului, și va fi ridicat de fiica actorului, actrița Kate O’Toole. Kate O’Toole este anul acesta membră a juriului Comedy Cluj. Spectatorii vor avea ocazia să-l vadă pe Peter O’Toole pe ecran în comedia neagră ‘’The Ruling Class’’ (‘’Clasa conducătoare’’, 1972), unde face unul dintre cele mai reprezentative roluri ale sale, pentru care a primit și o nominalizare la Oscar.

Opt lungmetraje în lupta pentru trofeu

Opt lungmetraje din opt țări – Malaezia, Ungaria, Franța, Polonia, Australia, Spania, Bulgaria și Marea Britanie – intră anul acesta în cursa pentru trofeele Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj. Chiar dacă nu a stat la baza selecției lor, toate peliculele din competiție aduc în discuție tema tinereții, în forma ei mai mult sau mai puțin alienată.

Jurizarea filmelor din competiție va fi făcută de un juriu format din: scriitoarea și scenarista Allegra Huston, actrița Kate O’Toole, una dintre cele cunoscute actrițe irlandeze de teatru, televiziune, film și radio, criticul de film James B. Evans, membru al membru al FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) și FEDEORA (Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană), și jurnalistul Neil Young, colaborator a numeroase publicatii prestigioase (Hollywood Reporter, Tribune Magazine, The Independent etc). România este reprezentată în juriu de către Dorian Boguța, unul dintre cei mai apreciați actori români ai tinerei generații. Toți aceștia vor decide premiile pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu și cea mai bună interpretare.

Cinci filme de neratat

  • „Singurătatea unui asasin înainte să tragă” (r. Florian Mischa Böder, Belgia, 2014) va rula în 20 și 23 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Victoria. Koralnik, unul dintre cei mai bine pregătiți asasini ai unui grup armat secret din UE, se antrenează zilnic, dar în opt ani nu a primit nicio misiune. Într-o zi, o întâlnește pe timida Rosa și, pentru prima oară, Koralnik își permite să iasă din propria rutină. Doar că, în aceeași zi, sună telefonul. E prima lui misiune și lucrurile scapă încet de sub control.
  • Un vampir la psiholog (r. David Rühm, Austria/Elveția, 2014) este o comedie prezentă anul acesta și în selecția oficială a Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF). Acțiunea se petrece în Viena începutului anilor 1930. Filmul va rula în 17 și 22 octombrie, la Cinema Victoria, de la ora 19.00. Sigmund Freud are un nou pacient – un conte misterios care nu mai poate suporta eterna relație cu soția sa, care se plânge întruna că nu se poate vedea în oglindă. Neștiind că are de-a face cu vampiri, Freud trimite cuplul la Viktor, un pictor talentat în portrete, pentru a-i realiza portretul contesei. Însă contele se îndrăgostește pe loc de prietena lui Viktor, Lucy.
  • „Sunt mort, dar am prieteni”( Guillaume Malandrin, Stéphane Malandrin, Franța/Belgia, 2015) poate fi vizionat în 16 octombrie de la 21.30, la Cinema Victoria, și în 19 octombrie de la 21.00, la Studio 26 (Hașdeu). În ajunul plecării în primul lor turneu în California, trei muzicieni rock se confruntă cu moartea lipsită de sens a solistului lor. Pentru că prietenia e mai puternică decât orice, decid să meargă în mult așteptatul turneu. Însă călătoria lor ia o întorsătură neașteptată când apare iubitul prietenului lor recent răposat – un pilot militar cu mustață.
  • Hip Hop-eration (r. Bryn Evans, 2014) ce va rula în 22 și 25 octombrie, la Cinema City Iulius Mall de la ora 22.30, respectiv 14.30. Filmul urmărește aventura celui mai vechi grup de hip hop din lume (membri au peste 90 de ani), care pornesc spre Las Vegas pentru a participa la Campionatul Mondial de Hip Hop.
  • „Clasa conducătoare” (r. Peter Medak, Marea Britanie, 1972) îl are în rolul principal pe  Peter O’Toole. Proiecția specială va avea loc în data de 23 octombrie, de la ora 19.30, la Cinema City Iulius Mall. Un membru al Camerei Lorzilor moare într-un mod șocant de prostesc, lăsând averea fiului său. Din păcate, acesta este nebun: se crede Iisus Hristos. În aceste condiții, ceilalți membri oarecum mai respectabili ai familiei complotează pentru a-i fura averea.

Locații

Comedy Cluj 2015 aduce creșterea numărului de săli în care vor fi proiectate filmele. Pe lângă locațiile tradiționale, cinema „Florin Piersic”, cinematograful „Victoria” și Casa TIFF se vor adăuga și săli în cadrul multiplexului Cinema City atât din Iulius Mall, cât și din Polus Center.

Bilete

Biletele pentru spectactolele de teatru vor putea fi cumpărate de la Agenția Teatrală, casieriile festivalului și de pe www.biletmaster.ro. Acestea costă 10 lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari biletele prețul unui bilet este de 8 lei. De asemenea, pot fi achiziționate diferite tipuri de abonamente.

Programul poate fi vizionat aici.

Distribuie:

Postaţi un comentariu