Artiștii clujeni s-au instalat în centrul lumii, în mijlocul Parisului. Presa occidentală îi elogiază

Începând de astăzi, 11 octombrie 2013, în centrul Parisului se deschide o expoziție de artă românescă la Salonul Louis Vuitton care va fi deschisă publicului pînă în 12 ianuarie 2014. Scènes Roumaines se înscrie în ciclul de expozitii pe care Spatiul cultural Louis Vuitton l-a initiat înca din 2006, si care îsi propune sa exploreze scena artistica contemporana a țărilor din întreaga lume. România este în acest context o piesă importantă pe scena artei mondiale.

În această toamnă, este invitată de onoare, cu 13 pictori ale căror opere vor fi expuse din octombrie pâna in iarnă, cei mai mulți dintre ei clujeni. Vor fi reunite în spațiul emblematic al clădirii Vuitton, figuri marcante ale scenei artistice românesti din ultimii patruzeci de ani, într-o expozitie în care trecut si viitor se întrepătrund, și în care imaginea este predominantă.

Artiștii participanți : Ioana Bătrânu, Dan Beudean, Mihuț Boșcu Kafchin, Geta Brătescu, Simon Cantemir Hauşi, Oana Farcaş, Adrian Ghenie, Ion Grigorescu, Ciprian Mureşan, Sergiu Toma, Mircea Suciu, Şerban Savu, Bogdan Vlăduță. Comisarul de expoziție este Hervé Mikaeloff.

Presa străină despre expoziție, Slash Art

Slash Art este o publicație care promovează evenimentele culturale contemporane importante din Franța. Iată cum prezintă expoziția românescă și cum caracterizează artiștii români.

„Scene Românești” este ultima expoziție din seria celor propuse de Spațiul Cultural Louis Vuitton din 2006; fiecare dintre acestea explorează scena artei contemporane dintr-o țară străină. În acest an, Spațiul a ales să găzduiască experimentele artistice ale unei țări care a fost mereu un teren fertil pentru expresia creativă: România.

În timpul anilor de opresiune politică, lucrările artiștilor români au rămas confidențiale și experimentale; odată cu sfârșitul acestei perioade, ei s-au grăbit să intre în scena artistică internațională și azi sunt o prezență notabilă de la Berlin la Londra și de la New York la Paris.
Între sfera publică și introspecție, au fost capabili să reziste oricărei forme de control și să rețină caracteristicile care îi fac unici.

Sunt artiști reprezentativi din București și Cluj pentru ultimii 40 de ani.

Despre artiștii din Cluj

Tinerii au dus tehnicile de pictură academice și le-au dus dincolo de frontiere neașteptate, într-o zonă de coliziune între hiperrealism și o zonă onirică.

Dan Beudean folosește grafitul pentru a transforma personajele mitice din lucrările sale în icon-uri. Mihuț Boșcu Kafchin creează un univers gigantic, unde realitatea plonjează în science fiction. Simon Cantemir Hauși acoperă urmele portretelor și peisajelor încât ele par abstracte. Oana Farcaș are o lumină aproape supranaturală. Ciprian Mureșan adaptează lucrări de literatură pentru a examina istoria recentă a României în desenele sale. Sergiu Toma aduce privitorii într-o călătorie misterioasă și nostalgică, plină de simboluri fantasmagorice. Șerban Savu spune despre societatea românească văzută de pe fereastra atelierului. Mircea Suciu îmbracă critica socială într-un univers subversiv. Adrian Ghenie folosește portrete pentru a explora probleme esențiale care înconjoară ideea de putere și opresiune, în timp ce se joacă cu clișee din istoria divertismentului.

Pe scurt, chiar dacă nu există o Școală de la Cluj în sine, orașul este un teren fertil, plin de artiști care au găsit echilibrul între individualitate și exterior.

„Slash” este o revistă și o platformă, un program de informare care trece în revistă evenimentele artistice contemporane importante din Franța.

Distribuie:

Postaţi un comentariu