200 de tone de legume și fructe vândute în prima zi a Sărbătorii Recoltei

Clujenii s-au înghesuit să se aproizioneze pentru iarnă, pe ritmuri de muzică populară.

Clujenii s-au înghesuit să își facă provizii la prima zi a Sărbătorii recoltei din acest an. Au participat peste 110 producători locali. Aceștia au reușit să vândă într-o singură zi peste 200 de tone de produse locale, de la legume și fructe, la produse speficice gastronomiei ardelene – mezeluri, brânzeturi, prăjituri, dar și produse artizanale.

Cum recolta de struguri a fost în acest an generoasă, producătorii au putut pune pe tarabe cele mai arătoase ciorchine din felurite soiuri. Orășenii care nu și-au făcut provizia de vin pentru iarnă s-au putut aproviziona de la producătorii prezenți în acest weekend pe platoul Sălii Sporturilor, amatorilor de must de struguri pregătindu-li-se oportunitatea de a gusta licoarea produsă chiar la fața locului, „live”.

Prin toată țara, din floare-n floare

Mierea de albine a fost și ea la mare căutare, ofertele fiind dintre cele mai variate. Producătorii s-au întrecut în stiluri de prezentare a produselor dintre cele mai ingenioase și originale și chiar au acceptat să negocieze prețurile.

Gabriel Sătmar este clujean doar în buletin pentru că afacerea sa de familie îl obligă să colinde toată țara în căutarea celor mai bune flori pentru cele 225 de familii de albine pe care le deține și cu care doar în acest an a ajuns la Vatra Dornei sau chiar în Câmpia Bărăganului.

„Am preluat afacerea de la familia soției, asta i-a fost zestrea, 50 de familii de albine. Mergem în piețe agro-alimentare și pe la târguri mai ales. Sunt benefice astfel de evenimente pentru că la piață vin mai mult pensionarii, în timp ce aici vine lume mai diversificată. La anumite cantități mai negociem și prețul pentru că suntem producători. Contează cum ne prezentăm produsele pentru că toate sunt bune. Orice combinație facem cu produse apicole, tot foarte bune sunt ”, spune Gabriel Sătmar, ai cărui clienți au fost profund impresionați de rețeta de cătină cu miere sau sâmburi de nucă și semințe cu miere.

Evenimentul se desfășoară și duminică pe platoul Sălii Sporturilor și este organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Produs de Cluj și Consiliul Județean Cluj. Scopul acestei acțiuni, spun organizatorii, este de a le oferi clujenilor acces direct la producătorii locali – fără intermediari, având astfel posibilitatea de a-și face proviziile pentru iarnă la prețuri mici. De asemenea, pentru producători, astfel de evenimente le oferă oportunitatea de a-și vinde recolta fără costuri suplimentare.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată la Zilele Recoltei.

Text: Claudia Romitan, Radu Hângănuţ

Foto: Radu Hângănuţ

Distribuie:

Postaţi un comentariu