12 modele în scaun cu rotile au demonstrat, la Cluj, că frumusețea nu cunoaște bariere

Inițiatoarea conceptului Atipic Beauty, Magda Coman/ Foto: Dan Bodea

A patra ediție Atipic Beauty a avut loc marți, 20 octombrie, la Cluj-Napoca, în incinta mall-ului din Gheorgheni. Desfășurat pentru a doua oară în inima Transilvaniei, evenimentul s-a bucurat de un real succes. 12 fete imobilizate în scaune cu rotile au prezentat, alături de persoane publice, creații vestimentare semante de designerii români Simona Semen, Rozalia Bot, R” Ias Couture și  Marie Ollie. Scopul show-ului susținut de Alin Gălățeascu este acela de a elimina barierele din societatea românească și de a crea ideea de coeziune și incluziune socială a persoanelor cu dizabilități.

Evenimentul este gândit de fotomodelul Magda Coman, care a suferit la rândul său un accident. Aceasta a locuit pentru o perioadă în Germania, unde i s-a oferit șansa de a-și continua cariera, chiar dacă nu a mai putut defila. Întoarsă în țară, s-a gândit că ar fi de bun augur să dezvolte acest concept și în România.

„Atipic Beauty este un eveniment unic în lume ca format şi este înregistrat ca brand. Există în alte ţări evenimente destinate persoanelor cu dizabilităţi, conţinutul fiind diferit, având structura unui concurs de miss. Am ales această formă de a promova Atipic Beauty considerând că societatea românească nu este pregatită să adopte acţiunile externe ale ţărilor care sunt familiarizate cu incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi”, a declarat Magda Coman, președinta asociației Open Your Heart.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În deschiderea show-ului, Magda le-a mulțumit tututor pentru susținere, spunând că ea consideră prezența fiecăruia la eveniment o investiție sufletească. „Obiectivul fundamental al asociației pe care o conduc este schimbarea mentalității. Îmi doresc foarte mult ca în România persoanele cu dizabilități să fie privite ca niște oameni normali, pentru că dacă noi ne deplasăm diferit asta nu înseamnă că nu avem potențial și că nu putem reuși în orice domeniu. Moda pentru persoanele cu dizabilități în Europa este un concept extrem de iubit, iar în România aceste eforturi sperăm să redea încrederea în sine a celor care au avut neșansa să ajungă în scaunul cu rotile. Ca să îl citez pe domnul Alin Gălățescu care spune că frumusețea înseamnă curaj dincolo de parametri fizici, noi persoanele cu dizabilități avem forță, dar o putem materializa doar cu ajutorul societății, eliminând barierele de tot felul. 12 fete în scaun rulant vor demonstra în seara aceasta că a avea o dizabilitate nu te împiedică să îți continui visele și să fii egal cu ceilalți”, a spus aceasta.

Criticul de modă, Alin Gălățescu susține acest eveniment încă de la prima ediție.  „Atipic Beauty  este o premieră absolută în România și cred că și în Europa. M-a atras foarte mult acest proiect și cred că pentru un lucru ciudat. Aici nu încercăm să creăm o empatizare în sensul negativ, ci dimpotrivă, să demonstrăm că aceste fete, care sunt realmente frumoase, sunt cele mai firești persoanaje de pe acest podium. Suntem deja la a patra ediție. Eu fac foarte multe evenimente. Acesta este unul dintre cele mai delicate pentru că se adresează unor spații interioare pe care mulți dintre noi nu ni le mai recunoaștem, pe care mulți dintre noi le îngropăm în nevoile de zi cu zi și pe care astăzi putem să le lăsăm să iasă la suprafață. Veți avea o experiență totalmente unică. Eu personal am avut-o”, a spus acesta.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Toate cele 12 fete care au defilat în scunul rulant au spus că s-au simțit frumoase și admirate. Una dintre fete, Bianca studiază medicina la Iași. Aceasta a venit la Cluj special pentru acest eveniment.  Își dorește foarte mult ca Atipic Beauty să reușească să schimbe mentalitatea oamenilor vizavi de persoanele cu dizabilități. Ioana Chițu, blogerrița care a însoțit-o pe podium a mărturisit că s-a simțit minunat. „Este un sentimnent pe care nu îl pot descrie în cuvinte. Susțin și am susținut încă de anul trecut acțiunile asociațiaie Open Your Heart. Mă bucur să cunosc oameni  deosebiți”, a spus  aceasta.

Evenimentul a fost prezentat de Cosmina Păsărin. Aceasta, la rândul său , a menționat că la Atipic Beauty nu participă „modele de podium, ci modele de urmat”.

Întrucât una dintre persoanele publice anunțate inițial a lipsit, Aminda a avut un dublu rol: cântăreață și model. „În această seară vreau să vă vorbesc despre adaptabilitate. Eu nu am venit aici să defilez, am venit doar ca să cânt. Am fost luată total prin surprindere de propunerea organizatorilor de a defila. Bucuria mea este imensă. Dacă eu sunt obișnuită să mă adaptez în anumite situații în care neprevăzutul își face loc, aceste fete  minunate trebuie să se adapteze zi de zi. Le felicit și le admir pentru curaj și pentru frumusețe”, a spus aceasta.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Îi mulțumesc foarte mult Magdei. Probabil sunt cea mai nouă prietenă a ei. Îmi place să cred că îi sunt prietenă. Am cunoscut-o pe Magda în urmă cu foarte puțin timp. Am cititit despre ea că are un destin ca în filme și de aceea am vrut să o întâlnesc și să fie eroina uneia dintre emisiunile mele de pe TVR 2 din fiecare marți «Destine ca în filme». Am petrecut cu Magda câteva ore care au fost pentru mine o lecție de viață. Am descoperit, încă o dată, că frumusețea înseamnă putere. Am crezut despre mine că sunt o femeie puternică, dar nu este adevărat. Aceste fete care au urcat pe podium, ele sunt puternice. Magda a răspuns întrebărilor mele puțin indiscrete cu sinceritate și singurul moment în care s-a emoționat, pentru că știe să își înfrunte emoțiile, a fost acela când am întrebat-o despre fetița ei. Mi-a răspuns așa: «Vreau să fiu pentru fetița mea o mamă bună și vreau ca fetița mea să vadă în fiecare zi o mamă normală». Este de altfel dorința ei ca prin acest eveniment, Atipic Beauty, persoanele cu abilități să fie considerate persoane normale. Cred că Magda reușește și o felicit din toată inima pentru ceea ce reprezintă ea. Aceste fete știu să iubească viața, iar bărbații ar trebui să învețe să iubească mai mult sufletul”, a spus Iuliana Marciuc.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Personalitățile publice implicate în proiectul Atipic Beauty au fost: Iuliana Marciuc, producător la TVR 2, Alehandra Ornella, prezentator TV, Mirela Constantin, interpretă muzică populară, Ramona Porumb, prezentator TVR Cluj, Cristina Szekeli, prezentator Look TV, Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park și membră AFA Cluj, Loredana Florea, director executiv Casa cu Flori și membră AFA Cluj, Mihaela Andoni, manager Mido Studio și membră AFA Cluj, Ramona Mîndru, manager Salon Catwalk și membră AFA Cluj, Gabriela Popescu, make-up artist, Sigina Luca, manager International Ballroom și  Ioana Chișiu, fashion blogger. Show-ul a fost completat de reprezentațiile susținute de Elena Gheorghe și Aminda.

Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de Dan Bodea.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Gheorghe Aștileanu says:

    Felicitari Dnei Magda Coman, Dlui Alin Galaltescu si Dnei Cosmina Pasarin dar si tuturor celor care au facut posibil acest frumos si important eveniment pentru Cluj !

Postaţi un comentariu