FOTO Bistrițenii au protestat anti-RMCG, alături de câinii și copiii lor

Bistrițeni de toate vârstele au participat astăzi la protestul împotriva exploatării de la Roșia Montană

În ton cu protestele care au avut loc astăzi în toate marile orașe ale țării, nici bistrițenii nu au rămas datori și au ieșit și ei în stradă, imediat după ora 17. În tot acest timp, în Cluj Napoca nu mai puțin de 6000 de oameni au mărșăluit prin oraș în semn de protest față de proiectul de exploatare de la Roșia Montană.

După ce săptămâna trecută 30 de bistrițeni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană, astăzi aproape 100  de oameni au susținut mișcarea ecologistă. Înarmați cu pancarte, bannere și steaguri, protestatarii și-au dat întâlnire în fața Primăriei Municipiului Bistrița de unde au pornit pe Centrul Vechi într-un marș în timpul căruia au scandat lozinci împotriva Roșia Montană Gold Corporation (RMCG) dar și împotriva guvernului.

Chiar dacă pe facebook se anunța aproape 300 de participanți, la punctul de întâlnire doar o treime au mai ajuns. Pentru unii protestul a fost și prilej de o scurtă plimbare pe răcoare, mulți dintre particpanți venind cu copiii sau cu câinele.

Daniela Marcu, cea care a organizat protestul și a realizat mare parte dintre pancarte, s-a declarat încrezătoare că protestul bistrițenilor nu va rămâne fără ecou: „Guvernul Boc a căzut din cauza protestatarilor. Acum suntem de două ori mai mulți. O să continuăm până cad hienele. Nu renunțăm așa ușor, continuăm până cade și acest guvern”, a declarat tânăra.

Printre activiști s-a aflat și Andreea Ilieș, o clujeancă stabilită la Bistrița care a ținut neapărat să ia parte la protestul de astăzi, încrezătoare că finalmente autoritățile și RMCG vor ceda: „Adunarea nostră din aceste zile este tocmai pentru a trage un semnal de alarmă și de a arăta dorința poporului român și a transilvănenilor, pentru că noi cunoaștem zona Arieșului și frumusețea muntelui și nu dorim să periclităm viața comunitășilor din zonă. Ați văzut și dumneavoastră ce a însemnat exploatarea cu cianuri în Guatemala și dorim să avem copii tineri și sănătoși care să muncească într-un mediu potrivit. Ne dorim ca pentru o mână de aur să nu vindem țara”.

Sub privirile curioase ale bistrițenilor și supravegheați atent de jandarmi și poliție, protestatari au pornit într-un marș prin centrul orașului și în parcul municipal, agitând pancarte cu mesaje ca:  „Trădarea de țară în aur se măsoară”, „Bistrița se trezește”, „România nu gustă cianura”, „Avize ilegale de la ministere penale” sau „Noi suntem aurul”.

[nggallery id=128]

Distribuie:

Postaţi un comentariu