Undă verde de la CE pentru modernizarea Aeroportului Oradea

Modernizarea infrastructurii aeroportului orădean va costa aproximativ 26 milioane euro.

Aşteptate de mai bine de 10 ani, lucrările de modernizare pentru Aeroportul din Oradea pot începe. Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Transporturi, a informat Consiliul Judeţean că experţii Comisiei Europene au aprobat proiectul depus pentru obţinerea finanţării şi, ca urmare, poate începe procedurile pentru licitarea lucrărilor.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Consiliul Judeţean, până la 31 decembrie 2015 pot fi finanţate din fonduri europene lucrările de extindere a pistei de decolare-aterizare de la 1.800 la 2.100 metri, astfel încât să permită operarea aeronavelor de tip Boeing 737 cu până la 180 de pasageri. Totodată, fondurile vor acoperi modernizarea sistemului de balizaj luminos, a sistemului de alimentare cu electricitate şi a sistemului de iluminat pentru platforma de îmbarcare-debarcare, extinderea platformei şi construirea unui depozit de combustibil astfel încât să fie posibilă alimentarea curselor mai lungi de 1.000 km.

În total, modernizarea infrastructurii aeroportului orădean va costa aproximativ 26 milioane euro.

”Prin modernizarea Aeroportului Oradea, turismul bihorean ar putea primi un impuls. În prezent, obiective turistice importante, ca Băile Felix, Băile 1 Mai, Parcul Padiş sau staţiunea Stâna de Vale nu îşi pot valorifica potenţialul internaţional tocmai din lipsa unor linii internaţionale directe”, consideră Cornel Popa, preşedintele Consiliului judeţean Bihor.

Consiliul Judeţean a şi făcut deja demersuri la Comisia Europeană care a aprobat o schemă de ajutor (subvenţii de la bugetul judeţean) la înfiinţarea de noi destinaţii pentru companiile aeriene cu plecare-sosire pe şi de pe Aeroportul Oradea, care vor putea fi acordate pe o perioadă de maximum 5 ani.

Concomitent, conducerea CJ şi cea a Aeroportului au trimis mai multor companii aviatice pentru a le informa în legătură cu schema de ajutor financiar, iar „câteva companii s-au arătat interesate de aceste facilităţi”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu