Singura școală privată susținută de Papă

Elevi din toate mediile sociale învaţă la o şcoală privată din Oradea. Este vorba despre liceul Don Orione, singura unitate de învăţământ, din România, fondată de către Congregaţia Don Orione, congregaţie prezentă în 33 de ţări din lume.

În urmă cu 19 ani, liceul Don Orione îşi deschidea pentru prima dată porţile, la Oradea. În toţi aceşti ani numărul elevilor a crescut, astfel că de la câteva zeci, astăzi, a ajuns să numere peste 400.  “Congregaţia Don Orione este prezentă în trei oraşe din România: Oradea, Bucureşti şi Iaşi. La Oradea însă se află singura şcoală a congregaţiei. Episcopul Vasile Hossu a fost cel care i-a chemat aici pe orionini. Ordinul călugăresc merge într-o ţară doar dacă primeşte chemare din partea episcopului. Motorul acestei congregaţii a fost Papa Ioan Paul al II-lea care le-a cerut să meargă în Europa de Est după căderea cortinei de fier”, ne-a spus Martin Miheller, managerul Liceului Don Orione.

Accentul se pune pe om

Liceul este unul privat, iar taxa este de 1.000 de lei pe an, dar asta nu înseamnă că este doar pentru elevii cu bani. Aici învaţă atât elevi care sunt obişnuiţi cu hotelurile de patru stele, cât şi elevi care nu ştiu dacă vor avea din ce să-şi pregătească pacheţelul pentru şcoală. Un alt aspect deloc de neglijat al conceptului acestei şcoli constă în caracterul elevului, în formarea lui şi implicarea lui în societate. Contează şi performanţele şcolare, dar nu doar acestea.

“Avem elevi cu sindromul Down. Suntem conştienţi că pentru aceştia promovarea examenului de Bacalaureat este aproape imposibilă, dar, dacă ei sunt integraţi în societate, sunt acceptaţi de ceilalţi colegi, pentru noi este un câştig, o performanţă. Nu contează doar relaţia elevului cu matematica, româna sau alte materii. Felul omului de a fi este mult mai important. La noi în şcoală se merge pe integrarea elevilor cu probleme şi nu pe izolarea lor. Avem copii obişnuiţi cu patru stele la Viena, dar şi copii care nu au din ce să-şi pregătească pacheţelul la şcoală. Ei fiind împreună li se oferă o şansă la integrare, scade posibilitatea ca acel copil cu probleme să devină un caz social”, susţine Martin Miheller.

Zoo în curtea şcolii

Pentru a se apropia şi mai mult de elevi, conducerea liceului a decis ca într-un colţ al curţii să amenajeze o mini-grădină zoologică. Găini, iepuri, păuni, raţe sau câini. Sunt câteva dintre animalele care pot fi văzute în curtea Liceului Don Orione. De departe cel mai iubit şi mai îndrăgit este puiul de căprioară, pe care copiii l-au botezat Bambi. Ideea amenajării unui astfel de ţarc i-a venit unui preot, după ce şi-a dat seama că sunt chiar și părinţi care nu cunosc animalele. “Ideea mi-a venit acum cinci ani. Am primit un miel de Paşti de la un credincios din parohie şi l-am pus în curte, pe iarbă. Spre mirarea noastră, o mămică a zis “Mamă, ce pisică mare!”. De acolo mi-am dat seama că chiar şi părinţii nu fac diferenţa între miel şi pisică”, susţine preotul Mihai Fechete, preşedintele centrului Don Orione. La fiecare sfârşit de săptămână, copiii din Oradea pot intra în ţarcul animalelor, se pot juca cu ele sau le pot hrăni. Copiii sunt înebuniţi după ele şi nu ştiu cum să le mai alinte.

Ideea centrului Don Orione este una apreciată de părinţi, care recunosc că, din păcate, copiii ajung tot mai rar la ţară şi astfel sunt situaţii în care nu ştiu cum arată o găină sau un purcel. “Este în primul rând o necesitate pentru că în ziua de azi copiii de la oraş nu au mai văzut găină vie, de căprioară să nici nu mai vorbim. Ei au crescut crezând că găina arată ca cea de la Metro sau de la Selgros”,  susţine Martin Miheller.

Motto-ul congregaţiei Don Orione este: “Tinerii sunt comoara cea mai de preţ a familiei şi a societăţii. După modelul în care sunt educaţi şi mediul în care cresc, ei vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine”.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Ana says:

    Imi pare foarte rau, ca nu exista si sectie maghiara in scoala asta! Asi da ori ce, ca copilul meu sa invete si sa socializeze intr-o asemenea scoala!

Postaţi un comentariu