Profesorul emerit Jean-Paul Carriere, DHC al Universităţii Oradea

Sursa foto: uoradea.ro

Profesorul emerit Jean-Paul Carriere, de la Universitatea ‘François-Rabelais’ din Tours (Franţa) a primit luni titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, pentru ‘meritele deosebite şi contribuţia la dezvoltarea ştiinţei şi practicii din domeniul interdisciplinar al amenajării teritoriului’, dar şi ca simbol al recunoaşterii prestigiului ştiinţific, valorii umane şi excelentei colaborări cu instituţia academică orădeană.

Potrivit Laudatio-ului prezentat de prof. univ. Alexandru Ilieş, decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport, care a făcut această propunere Senatului universitar, profesorul emerit Jean-Paul Carriere este o personalitate ştiinţifică marcantă a mediului academic francez, ce a desfăşurat o vastă activitate didactică şi de cercetare în universităţi din întreaga lume, servind cu onoare, de peste patru decenii, învăţământul superior, cercetarea şi practica din domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului.

Colaborarea între Departamentul de Geografie, Turism şi Amenajarea Teritoriului şi Departement d’Amenagement al Universităţii din Tours a început în anul 2003, răstimp în care profesorul Carriere a participat în mod activ la creşterea nivelului competitiv şi profesional al instituţiei orădene, susţinând mai multe conferinţe, cursuri, seminarii bilaterale şi mese rotunde, stagii de teren, un seminar franco-român etc. şi contribuind, ca profesor asociat, la acreditarea masteratului Gestiunea şi Planificarea Teritoriului Asistată de GIS, dar şi la formarea profesională a mai multor cadre universitare.

Înalta valoare profesională şi umană a Jean-Paul Carriere a fost certificată şi de primirea, în 2008, din partea instituţiei pe care mai bine de două decenii a servit-o cu onoare, Universitatea ‘François-Rabelais’ din Tours, a titlului de Profesor de clasă excepţională, urmat de cel de Profesor Emerit în 2011. Pentru contribuţia semnificativă la recunoaşterea şi consolidarea amenajării teritoriului şi urbanismului ca domeniu ştiinţific în Franţa, Jean-Paul Carriere a fost decorat ca Officier des Palmes Academiques, distincţie acordată de statul francez pentru servicii eminente în slujba educaţiei naţionale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu