Fraţii Micula, eternii datornici ai statului. ANAF a început procedura de executare silită

Frații Micula

Firmele gemenilor bihoreni Ioan şi Viorel Micula ocupă şi în acest an locuri fruntaşe în topul celor mai mari datornici privaţi la bugetul de stat. Averea celor doi fraţi a scăzut considerabil în ultimii ani, astfel că potrivit revistei Forbe, în acest an ea se situează undeva la 49 de milioane de euro, puţin dacă ţinem cont că în 2010 era evaluată la aproximativ 350 de milioane de euro.

Fraţii Micula sunt absolvenţi de Politehnică şi au ales să fugă în Suedia în anii ’80, unde au pri­mit a doua cetăţenie. Imediat după Revoluţie, în 1991, Ioan Micula s-a reîntors în ţară, unde a înfiinţat peste 20 de firme. Ioan şi Viorel Micula au început afacerile prin importuri şi s-au extins la producţia alimentară, turism, media şi real estate.

„Imperiul” Micula a crescut în anii ce au urmat şi a ajuns, astfel, la peste 30 de societăţi, din care 14 au fost înfiinţate în doar zece zile, înaintea Crăciunului din 1994. Prin aporturile de capital ale fraţilor Micula au fost puse bazele, în 1993, societăţii cu capital mixt româno-suede­ze European Drinks. În paralel, cei doi gemeni Micula au „acaparat” case, hoteluri, terenuri şi foste întreprinderi de stat. Gemenii au investit, în ultimii 10-15 ani, în achiziţia de terenuri şi imo­bile şi deţin peste două milioane de metri pătraţi de terenuri în toată ţara şi hoteluri, atât la mare, cât şi la munte.

Grupul deţine mai multe unităţi hoteliere pe litoral. Cei doi oameni de afaceri mai au în portofoliu posturile de televiziune Naţional TV, Favorit şi N24, dar şi mai multe ziare locale. Ei deţin şi câteva depozite de cereale în Arad, dar şi o tipografie.

De la 300 de milioane de euro la 49

Potrivit Forbes 500 Miliardari, compania European Food, deţinută de fraţii Ioan şi Viorel Micula a rămas şi în acest an în topul celor mai mari datornici la bugetul de stat, cu datorii de aproape 50 de milioane de euro înregistrate la finele anului trecut, potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Mai mult, ANAF a început procedura de executare silită. Estimată la 49 de milioane de euro, averea fraţilor Micula îi clasează pe locul 85 în top 500 de miliardari ai României. În 2010, gemenii erau pe locul 13 cu o avere de aproximativ 350 de milioane de euro, însă era înainte de criză.

Dacă afacerile grupului European Drinks&Food nu mai au succesul de altă dată, gemenii par să o ducă mai bine în afacerile din turism şi mass-media. Ei plănuiesc să investească tot mai mult în agricultură.

Distribuie:

Postaţi un comentariu