Conferinţă medicală pe tema dependenţelor, la Oradea

fenomenul social al dependenţelor cuprinde o populaţie din ce în ce mai mare / Sursa foto: addictionofalcohol.net

Aproximativ 30 de specialişti în diverse domenii medicale din ţară şi din Ungaria vor susţine, în perioada 24-26 octombrie, o serie de prezentări ştiinţifice pe tema dependenţelor, în cadrul Conferinţei interdisciplinare ‘Adictologia în România, încotro ?’, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Ligia Burtă, de la Facultatea de Medicină din Oradea.

‘Creşterea de dependenţi este exponenţială, de la zi la zi. Trecând peste dependenţa de alcool şi tutun, azi vorbim şi de flagelul etnobotanicelor, pe care nimeni nu ştie cum să-l antagonizeze, deocamdată, mai vorbim şi de jocul patologic, în tot mai multe săli de jocuri, casino-uri, vorbim de shoppingul compulsiv, de dependenţa de calculator şi multe altele’, a precizat, în conferinţa de presă, dr. Adrian Bumbu.

Conferinţa interdisciplinară, cu participare internaţională, va avea loc în Oradea, în aula Facultăţii de Medicină şi în sala mare a Primăriei Oradea, pentru că organizatorii doresc să se adreseze unei audienţe cât mai largi, din toate categoriile profesionale şi sociale interesate: educatori, profesori, staff-ul academic, medici, psihologi, farmacişti, sociologi, asistenţi sociali şi medicali, chiar politicieni.

În condiţiile în care fenomenul social al dependenţelor cuprinde o populaţie din ce în ce mai mare, dr. Adalbert Foldes a subliniat, alături de ceilalţi doi medici, că în prezent România nu are competenţă profesională pentru adictologie şi nici instituţii profilate pentru asistenţă completă.

‘Dorim să influenţăm factorii abilitaţi ca această specialitate, adictologia, să fie o competenţă profesională, aşa cum e în alte ţări. Dorim şi să atragem atenţia populaţiei că problema dependenţei, în general, a devenit un fenomen social, care dacă nu este corect tratat aduce multe probleme în integrarea tineretului în societatea activă, ‘ a subliniat dr. Foldes.

La rândul ei, dr. Ligia Burtă, a precizat că secretarul de stat dr. Raed Arafat şi-a manifestat deschiderea faţă de acest proiect, el urmând să primească, la finalul conferinţei, o informare exactă, cu concluziile evenimentului şi o parte din strategia pe care participanţii o vor propune pentru România în domeniul adictologiei.Organizatorii conferinţei sunt Fundaţia pentru Sănătate Bihor, Centrul de Cercetare în Medicina de Înaltă Performanţă din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea şi Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului Bihor, alături de alte 22 de instituţii partenere.

Distribuie:

Postaţi un comentariu