Centrul istoric al Oradei, readus la viaţă. Administraţia locală doreşte reabilitarea podului Ferdinand

Podul Ferdinant va intra într-un proces de reabilitare

Administrația locală și-a propus pentru următorii ani reabilitarea centrului istoric al municipiului Oradea printr-o serie de proiecte care sunt prioritare pentru Primăria Oradea.

Detalii legate de aceste proiecte au fost prezentate azi, în cadrul unei conferințe de presă, de către primarul Ilie Bolojan și viceprimarul Mircea Mălan. Conform explicațiilor date de Ilie Bolojan, reabilitarea centrului istoric se derulează de mai mulți ani, prin realizarea mai multor elemente precum: reabilitarea clădirilor și a fațadelor acestora, creșterea suprafețelor spațiilor pietonale din centru, realizarea unui centru atractiv atât prin piețele publice bine amenajate şi prin organizarea unor programe atractive în centru, cât și prin descurajarea traficului auto în zona centrală.

Având în vedere că este finalizat atât proiectul privind reabilitarea Pieței Unirii, cât și studiul de fezabilitate pentru reabilitarea Pieței Ferdinand, administrația locală a cerut și un studiu privind starea podului din centru. Acest pod a fost construit în anul 1954, iar de atunci nu a fost supus reparațiilor capitale. În urma expertizei tehnice realizate, s-a constatat că este nevoie în viitorul apropiat de o reabilitare majoră a podului prin reparații și consolidarea acestuia pentru a oferi condiții de siguranță celor care îl traversează.

Conform studiului de fezabilitate, lucrările de reabilitare a podului ar ține 6 luni, din care 3 luni ar fi suspendată complet circulația pe pod. Valoarea totală a acestei investiții ar fi de 1.250.000 euro, sumă pe care administrația locală dorește s-o atragă din fonduri nerambursabile.

„Dacă anul viitor realizăm lucrările de reabilitare a Pieței Unirii, urmate de reabilitarea Pieței Ferdinand, iar podul din centru necesită repații capitale, administrația locală va încerca să reabiliteze și acest pod”, a menționat viceprimarul Mircea Mălan.

Legat de această investiție, Ilie Bolojan a declarat: „Având în vedere problema reabilitării podului, am discutat cu Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, care a promis că anul viitor se va finaliza malul stâng al Crișului Repede, iar în 2015 se va realiza și malul drept al râului, între pasarela de la Liceul Gojdu până la Centrul de Calcul. Concomitent cu aceste lucrări, vom începe și construirea parcării subterane de lângă sinagogă, iar în urma acestor măsuri să facem din centrul istoric al municipiului un punct de atracție pentru cetățeni”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu