Aproape 2.500 kilograme de zahăr tos Muntenia, retrase de pe piață în Oradea. Producătorul, prins că fura la cântar

magazin

Aproape 2500 de kilograme de zahăr tos Muntenia au fost retrase din supermarketele orădene după ce comisarii pentru Protecția Consumatorului au descpoperit că pachetele erau mai mici decât se specifica pe ambalaj.

Potrivit șefului Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Bihor, Giani Bura, comisarii au controlat în ultima perioadă opt unităţi de tip supermarket şi hypermarket iar zahărul retras,   produsul “Zahăr Tos Muntenia”, ambalat la 1.000 grame și produs de firma Bunbusinesselit BBE SRL Pitesti era din lotul 168.8.

“Din 50 de măsurători, 18 au depăşit dublul erorii negative tolerate, restul depăşind eroarea negativă admisă de 15 grame, prevazută de HG 530/2001″, a explicat șeful CJPC Bihor.

Întreaga cantitate de 2.478 kg de zahăr depistată de comisarii de la Protecţia Consumatorului că era pusă în vânzare în ambalaje cu gramaj mai mic, în valoare de 9.367 lei, a fost oprita de la comercializare, iar comisarii CJPC Galati au fost informaţi pentru a efectua o acţiune de control la producător și firma care a ambalat zahărul.

Nereguli s-au constatat și alte abateri, cum ar fi nerespectarea obligaţiei producătorilor de a semnala cantitatea ingredientelor ce apar în denumirea sub care se vinde produsul, nemenţionarea ingredientelor în ordinea descrescătoare a ponderii lor în produs, lipsa datelor de identificare ale producătorului, a  ambalatorului produselor, neafişarea preţului per unitatea de măsură pentru produsele preambalate, lipsa traducerii in limba română și neafișarea informațiilor legate de promoțiile aflate în desfășurare.

În cadrul controalelor făcute, comisarii bihoreni au verificat 7 supermarketuri, au controlat 13088 kg produse alimentare, constatând abateri la 2755 kg în valoare de 13205 lei. În urma verificărilor au încheiat 7 procese verbale de constatare a contravenției, și au aplicat amenzi în valoare totală de 45000 lei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu